foto

Radan Rusev

  • nar. 13.9.1947
    Praha, Československo
  • zem. 11.4.1999 (51 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Radan Rusev sa narodil 13.9.1947 v Československu. Po štúdiu herectva na pražskom DAMU odštartoval svoju kariéru dvoma sezónami v Olomouci. Neskôr pôsobil päť rokov v Karlových Varoch a v rokoch 1976 - 1981 v Činohernom štúdiu v Ústí nad Labem. Nasledujúce roky dal prednosť slobodnému povolaniu. Bol spoluzakladateľom Štúdia Bouře, ktoré hralo v Žižkovskom divadle v Prahe i na zájazdoch mimo Prahy. Viedol ho, režíroval a hral v ňom 10 rokov. Získal preň mnoho významných hercov.

V ďalších rokoch sa Rusev okrem divadla venoval práci v dabingu - napr. v Knihe džunglí sa zmenil v medveďa Balu a podľa hollywoodskych štatistík bol údajne jeho druhým najlepším predstaviteľom v histórii tejto animovanej snímky. Na filmovom plátne sa prvýkrát objavil v roku 1969 vo filme Utrpení mladého Boháčka, kde stvárnil malú úlohu mladíka s fajkou. Či už sa jednalo o film či o televíziu, bol predovšetkým hercom menších úloh. Malou výnimkou je snáď iba slovenská televízna rozprávka na motívy Tatranských povestí - Stávka s čertom, kde si strihol rovno dvojúlohu.

Na divadelných doskách sa mu darilo podstatne viac a ešte dva dni pred svojou smrťou stihol odohrať svoje posledné predstavenie. Naposledy účinkoval 9.4.1999 na javisku Stavovského divadla v dramatizácii Hrubínovej Romance pro křídlovku. O dva dni neskôr, v nedeľu 11.4.1999 zomrel v Prahe na zákernú nemoc.

Igor "gogo76" Kravec

Herecká filmografie

Filmy

1999 Le sourire du clown
1998 Míjení
O pyšném panovníkovi (TV film)
1995 Bubáci pro všední den (TV film)
Klekání zvoníme (TV film)
1993 Anička s lískovými oříšky (TV film)
Hotýlek v srdci Evropy
Il giovane Mussolini (TV film)
Le frère trahi (TV film)
1992 Trhala fialky dynamitem
1991 Hodina obrany (TV film)
Žabí princ
1990 O Radkovi a Mileně (TV film)
Tichá bolest
Šípková Růženka
1989 Cesta na jihozápad
Masseba
Právo na minulosť
1988 Dobří holubi se vracejí
Oslovská léta (TV film)
1987 Figurky ze šmantů
Narozeniny režiséra Z. K.
Ohňostroj v Aspern (TV film)
Stávka s čertom (TV film)
1986 Ahoj sídliště (TV film)
Můj hříšný muž
Výsledek testu (TV film)
1985 Gobseck (TV film)
Já nejsem já
1983 Psí kůže (TV film)
Straka v hrsti
Tisícročná včela
1980 Hra o královnu
1979 Hra na telo
Julek
Pan Vok odchází
1975 Na konci světa
Tam, kde hnízdí čápi
1974 Za volantem nepřítel
1969 Utrpení mladého Boháčka

TV seriály

1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Hospoda (TV seriál)
Forbes (S01E05)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Každej vraždí, jak umí (E02)
Nováci (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Správná šestka (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Duplikát (S03E04)
1991 Stíny včerejška (TV seriál)
Štúrovci (TV seriál)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
1989 Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Fantóm podniku (E04)
1988 Rodáci (TV seriál)
1987 Gagman (TV seriál)
1986 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Majitel autoservisu (E10)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Třetí patro (TV seriál)
Mistr (E06)
Patent (E04)
Dopis (E03)
další epizody (4)
1984 Sanitka (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
1983 Tisícročná včela (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace