foto

Jiří Růžička ml.

  • nar. 8.1.1956
    Praha, Československo
  • zem. 20.2.1999 (43 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Růžička mladší pocházel z herecké rodiny, jeho rodiči byli Jiří Růžička (1932-2003) a Helena Růžičková (1936-2004). Již jako roční dítě se objevil ve filmu BOMBA (1957), později hrál několik rolí školáků (ZÁZRAČNÝ HLAVOLAM, 1967; FARÁŘŮV KONEC, 1968; NAŠE BLÁZNIVÁ RODINA, 1968). Pod vlivem rodinného prostředí a filmařských zkušeností se po základní škole pokusil o konzervatoř, kam ale nebyl přijat, načež absolvoval Střední ekonomickou školu a pak pracoval jako prodavač.

Ještě před maturitou se ale znovu uplatnil na filmovém plátně, po boku matky hrál kuchtíka ve slavné pohádce TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU (1973). Nadále byl pak obsazován do rolí dobrosrdečných mladíků, jejichž komediální pojetí vycházelo především z Růžičkovy korpulentní postavy. Hrál v pohádkách a komediích, ale i v dramatičtějším žánru (SESTŘIČKY, 1983). Znovu se svou matkou se pak výrazně zviditelnil v trilogii SLUNCE, SENO, JAHODY (1983), SLUNCE, SENO A PÁR FACEK (1989) a SLUNCE, SENO, EROTIKA (1991). Opět s matkou byl pak hlavním protagonistou nepříliš zdařilé komedie TRHALA FIALKY DYNAMITEM (1992), na níž se také podílel jako scénárista. Z popularity filmů Slunce, seno... těžil zájezdový program, v němž se Jiří Růžička uplatnil jako vypravěč (opět s Helenou Růžičkovou).

Z těžké nadváhy Jiřího Růžičky vyplývaly četné zdravotní problémy, kvůli kterým byl od roku 1996 prakticky trvale hospitalizován; zemřel v Praze 20. února 1999 ve věku 43 let. Jiří Růžička byl ženatý a měl dvě dcery.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1995 Hořké léto
1993 Fontána pre Zuzanu 2
1992 Trhala fialky dynamitem
1991 Slunce, seno, erotika
1989 Divoká srdce
Slunce, seno a pár facek
1988 Komu straší ve věži (TV film)
Pražská 5
1987 Pravidlá kruhu
1986 Velká filmová loupež
1984 Falešný princ
Poločas štěstí
S čerty nejsou žerty
1983 Fandy, ó Fandy
Sestřičky
Slunce, seno, jahody
1982 Zelená vlna
1981 Kopretiny pro zámeckou paní
Zpívej, kovboji!
1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
Požáry a spáleniště
Svítalo celou noc
Zabijačka (TV film)
1979 Lustr (TV film)
1978 Plotýnky na tři dny (TV film)
1977 Hop - a je tu lidoop
Jak se budí princezny
1975 Pomerančový kluk
Tak láska začíná...
1974 Muž z Londýna
1973 Tři oříšky pro Popelku
1971 Panter čeká v 17.30
1970 Čert a Káča (TV film)
1968 Farářův konec
Naše bláznivá rodina
1967 Zázračný hlavolam

TV seriály

1992 Chobotnice 6 (TV seriál)
Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
Šestadvacet Pierotových neštěstí (E05)
Zlatý sen (E04)
Láska a beznaděje (E03)
další epizody (5)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
1987 Gagman (TV seriál)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Schinderhannes (E04)
1980 Arabela (TV seriál)
1969 Kamarádi (TV seriál)

TV pořady

1994 Čundrcountryshow (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1989 Podľa zvyku starého (TV pořad)
1986 Přijďte k nám na večeři (TV pořad)
1984 Zpívánky (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace