foto

Marie Laforêt

  • nar. 5.10.1939 (79 let)
    Soulac-sur-Mer, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nádherná žena, jemný pěvecký hlas, dobré herectví...to vše zosobňuje v jednom Marie Laforêt narozená v Soulacu u Bordeaux 5.října 1939. Nevyrůstala zrovna v chudých podmínkách, její otec byl továrníkem a dceři Marii se dostalo dobrého vzdělání, výchovy a etikety. Když úspěšně mladičká Francouzka přemýšlela kam dále, rozhodla se pro filosofii na vysoké škole, ovšem od tohoto plánu ji zradila samotná její osobnost, která někde uvnitř žádala umělecký směr, nejlépe milovanou hudbu a zpěv.

Inu stalo se a Marie se přihlásila do konkurzu talentové pěvecko-umělecké soutěže Zrození hvězdy soukromé radiové stanice, soutěž za velkého potlesku vyhrála v Cannes, kde se také rozjíždí naplno její sněná kariéra zpěvačky. Krátce po svých dvacátých narozeninách, to už má na kontě několik úspěšných písniček a zpívá stále s větším publikem, je jí nabídnuta, nepochybně pro její nepřehlédnutelnou krásu, role Marge ve francouzském krimidramatu V PLNÉM SLUNCI, kde hraje hned v hlavní roli po boku Delona a Roneta, dvou soků v lásce. Rozjíždí se po velkém debutu tedy i její herecká kariéra a přijímá role v několika filmových muzikálech a tv filmech. V polovině šedesátých let sehrává role ve slavné HONBĚ NA MUŽE či skvěle sehrané roli ve snímku VOJANDY italského režiséra Zurliniho.

Setkává se před kamerou s mnoha později proslavenými herci Serraultem, Brialym, Fressonem. V roce 1964 natočí svou první profesionální desku s mnoha hity a je tím proslavena i mimo hranice domovské země, do konce šedesátých let stihne ještě několik velkých zahraničních koncertů, když ze zdravotních důvodů na tři roky opouští částečně uměleckou scénu, v televizi se objeví jen jako zpěvačka a k tomu ještě velice málo.

Vrací se v roce 1972 filmem a hlavní rolí PALEČEK A OBR. Po kolapsech tří manželství s filmovými a televizními režiséry se provdává za Pierra Meyera v roce 1980 a s tím žije až dodnes. Další velkou rolí je jí postava udržované dámy a manželky francouzského ministra a poslance v krimifilmu POLICAJT NEBO ROŠŤÁK s J.P.Belmondem coby jejím filmovým partnerem. Spolu se později setkávají před kamerou v dnes již kultovní skvělé komedii VESELÉ VELIKONOCE s věčně záletnickým a ulhaným architektem a jeho bystrou odměřenou manželkou. Tato role je Marii opravdu šitá na míru a ta zde sehrává svou životní postavu proslavenou po celém světě. Oba se potkávají ještě ve snímku slavného režiséra Verneuila MRCHOŽROUTI, kde rovněž sehraje opomíjenou manželku bohatého muže, která touží získat za pomoci vojáků z opačných stran barikády zlato z opuštěné banky.

Po této roli je přizvána ke spolupráci na seriálové CHOBOTNICI, přitom zpívá na mnoha pódiích Francie i okolních zemí, musíme uvést hity, kterými se jistě zapsala do dějin franc.šansonu. Např. Má lásko, můj příteli či Viens viens. U filmu se jí do konce devadesátých let nabízejí role v tv snímcích a seriálech, rovněž sepisuje svou knižní autobiografii a tu za velké pozornosti veřejnosti vydává. Marie Laforet je ženou nesmírně krásnou a energickou ještě dnes, kdy se blíží sedmdesáté narozeniny, přejme jí tedy, aby měla stále plno elánu a síly umělecký svět častovat svými skvělými výkony.

D. "LiVentura" Ch.

Herecká filmografie

Filmy

2008 Les Bureaux de Dieu
2001 Syndrome de l'adhésif, Le
2000 Jeux pour mourir
1998 Jeudi 12 (TV film)
Villa vanille (TV film)
1997 C'est la tangente que je préfère
Playback
1996 Chienne de vie (TV film)
Tykho Moon
1995 Adrien Lesage: Ma fille est impossible (TV film)
Ainsi soient-elles
Čekání na úsvit (TV film)
Řekni mi své ano
1993 Cane sciolto 3, Un (TV film)
1992 Tutti gli uomini di Sara
1990 Fredda mattina di maggio, Una (TV film)
Lakomec
Víra v násilí
1989 Folle journée ou Le mariage de Figaro, La
Lhářka (TV film)
1987 Fucking Fernand
Il est génial papy!
Sale destin
1985 Pactole, Le
Tanga, Gardelův exil
1984 Emmenez-moi au théâtre: Pauline ou l'écume de la mer (TV film)
Mrchožrouti
Pauline ou l'écume de la mer (TV film)
Veselé Velikonoce
1982 Diplômés du dernier rang, Les
Que les gros salaires levent le doigt!!!
1979 Policajt nebo rošťák
1977 Emmenez-moi au Ritz (TV film)
1974 Grands moments de dimanche - Salvador, Les (TV film)
1972 Kean: Un roi de théâtre (TV film)
Paleček a obr
1967 Jack of Diamonds
Třináctý rozmar
1965 Modrý Panter
Prachy a smůla
Théâtre de la jeunesse: La redevance du fantôme, Le (TV film)
Vojandy
1964 Honba na muže
1963 A cause, à cause d'une femme
Honba za kytarami
1962 Leviathan
1961 Amours célèbres
La fille aux yeux d'or
Rouge et le noir, Le (TV film)
Saint Tropez Blues
1960 V plném slunci
1953 Krysa z Ameriky

TV seriály

1997 Ohnivá poušť (TV seriál)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
1989 Isabella la ladra (TV seriál)
1988 Loufiat, Le (TV seriál)
1987 Chobotnice 3 (TV seriál)
1984 Chobotnice (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

1964 Chroniques de France (TV seriál)
1956 Cinépanorama (TV seriál)

TV pořady

2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1994 Lignes de mire (TV pořad)
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
1981 13 heures le journal (TV pořad)
1980 Stars (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Midi-Première (TV pořad)
Système 2 (TV pořad)
1974 French CanCan (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
1966 Bienvenue (TV pořad)
1961 La grande farandole (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace