Reklama

Reklama

Gloria Steinem

Gloria Steinem

nar. 25.03.1934 (90 let)
Toledo, Ohio, USA

Zajímavosti (3)

Jak se dostat na Princeton (2013)

  • Portiina matka Susannah (Lily Tomlin) má na zdi umělecké dílo zobrazující rybu jedoucí na kole. Jedná se o odkaz na citát australské spisovatelky, aktivistky a senátorky Iriny Dunn: „Žena potřebuje muže jako ryba potřebuje kolo,“ který později zpopularizovala feministka Gloria Steinem. Susannah také cituje Ericu Jong, přední americkou spisovatelkou zaměřující se na feministická témata. (jezurka42)

Americké psycho (2000)

  • Do role Batemana byl původně zvažován Leonardo DiCaprio. Ten si za chtěl za ztvárnění role přijít na 20 milionů amerických dolarů, s čímž nesouhlasila režisérka Mary Harron, která prosazovala Christiana Bala a která proto dokonce odstoupila od smlouvy. K filmu se později vrátila poté, co DiCapria Gloria Steinem přesvědčila, že je po filmu Titanic (1997) idolem dívek a role pro něj není vhodná. Sama Steinem si pak přála ve filmu ztvárnit Batemanovu matku. (Danny F.)

Lid versus Larry Flynt (1996)

  • Po uvedení do kin čelil snímek v USA štvavé kampani vedené Glorií Steinem, která zveřejnila v The New York Times článek, v němž Formana a Olivera Stonea obvinila z toho, že ponižují ženy. Následně vyjela na turné po USA, na kterém proti snímku veřejně vystupovala. Tato negativní kampaň snímek výrazně poškodila. (Kubrickon)

Galerie (7)

Reklama

Herečka

Spisovatelka

Filmy
2020

Gloria na cestě - kniha

Host

Ovládací panel

Reklama

Reklama