foto

Jaroslav Cmíral

  • nar. 1.3.1923
    Souš u Mostu, Československo
  • zem. 18.11.1986 (63 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaroslav Cmíral se narodil 1. března 1923 v Souši u Mostu. Ale ihned po okupaci se rozhodl pro život při herectví. Tomu se však zdokonaloval pouze jeden rok na pražské Státní konzervatoři (1945 – 1946) a okamžitě odešel na profesionální angažmá do Východočeské společnosti a divadla v Pardubicích (1946 – 1950). A nakonec byl až do své smrti angažován do Městských divadel pražských (1950 – 1986). Zároveň ojediněle hostoval v dalších pražských a taky mimopražských divadlech. Zpočátku, díky svému statnému zjevu a vysoké postavě, přetvářel na divadelních prknech výrazné postavy hrdinů a milovníků. S dalšími léty se na něho dostávaly role ryze charakterní, komediální, dramatické a tragikomické.

Z řady jeho divadelních rolí si uveďme ty v inscenacích „DS – 70 nevyjíždí“ (Horník), „Jegor Bulyčov“ (Zvoncov), „Hadrián z Římsů“ (Rytíř Světislav), „Veselé windsorské paničky“ (Pan Vodička), „Mordová rokle“ (Ondra), „Svatá Jana“ (Vojevůdce), „Měšťáci“ (Syn Nil), „Pygmalión“ (Freddy Hill), „Já, k čertu, žiju rád!“ (Strážník), „Zlaté tele“ (Správce muzea), „Dítě“ (Aleš Kostarovič), „Hrátky s čertem“ (Karborund), „Bílá nemoc“ (Malomocný), „Marie Stuartovna“ (William Davison), „Lesní panna aneb Cesta do Ameriky“ (Kapoun), „Den, kdy unesli papeže“ (Šerif), „Josefina“ (Maleček), „Mladý muž a bílá velryba“ (Převozník Gauss), „Harold a Maude“ (Seržant Doppel), „Jako lev“ (Instalatér Mahmud), „Naše městečko“ (Howie Newsome), „Ulička odvahy“ (Pilát), „Monika“ (András) a zejména „Malá noční inventura“ (Hubert).

Do českého filmu vstoupil krátce po příchodu do Prahy a po celá 50. léta se objevil např. jako zřízenec Lido bio ve Steklého ANNĚ PROLETÁŘCE (1952), dělník v dramatu VÝSTRAHA (1953) Miroslava Cikána, voják v Tomanově TANKOVÉ BRIGÁDĚ (1955), Dr. Šimer v dramatu SYNOVÉ HOR (1956) Čeňka Duby, starší pilot ve Wallóově NEVĚŘĚ (1956), spolužák dispečerky Barborky zvané Pusinky (Sylva Daníčková) Smrček ve FLORENCI 13:30 (1957) Josefa Macha, pekařský pomocník v Krejčíkově MORÁLCE PANÍ DULSKÉ (1958), úředník v povídce GLORIE Jiřího Krejčíka z triptychu O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH (1958) a vedoucí v automatu Koruna v Rychmanově KRUHU (1959).

V 60. letech se objevil ve snímcích PÁTÉ ODDĚLENÍ (příslušník StB pan Sedlák), POLICEJNÍ HODINA (pekař), KOTRMELEC (havíř Konrád Včolka), HOROUCÍ SRDCE (dělník), POZOR, VOLÁ LIŠKA… (velitel tábora), TŘI CHLAPI V CHALUPĚ (Potměšil), TÁTO, PŘEČTI TO! (pořadatel), LUCIE (brigádník Souček), DVA TYGŘI (číšník, zloděj), ÚTĚK (otec utečeného Saši Tichého), KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY (agent), DÍVKA S TŘEMI VELBLOUDY (montér Dobrák), PŘÍSNĚ TAJNÉ PREMIÉRY (lupič Heran), NEJLEPŠÍ ŽENSKÁ MÉHO ŽIVOTA (cestující ve vlaku), SLASTI OTCE VLASTI (pán z Rabštejna) a nebo ODVÁŽNÁ SLEČNA (redaktor Tonda).

A během 70 a 80. let byl až do své smrti kolegou (VELKÁ NEZNÁMÁ), strážníkem Mackem (PARTIE KRÁSNÉHO DRAGOUNA), příslušníkem VB (KATEŘINA A JEJÍ DĚTI), výčepním (LUPIČ LEGENDA), propagandistou (HROCH), barmanem Kaiserem (PŘÍPAD MRTVÉHO MUŽE), Richterem (POSLEDNÍ PLES NA ROŽNOVSKÉ PLOVÁRNĚ), předsedou schůze (DVACÁTÝ DEVÁTÝ), taktéž otcem Maškem (ODYSSEUS A HVĚZDY), ředitelem chemičky Dufkem (PARAGRAF 224), mužem (KOMEDIANT) a či naposledy učitelem (PŘÁTELÉ BERMUDSKÉHO TROJÚHELNÍKU – v povídce LINKA DO PRAHY). I když většinou hrál ve filmu malé a epizodní role, několikrát se mu poštěstilo vytvořil i postavy výrazné.

Dále účinkoval v rozhlase („Stopaři“, „Robinson číslo 24073“, „Piknik u cesty“, „Stejně nás to nemine“, „Luční harfa“, „Zvonokosy“, „Tři mušketýři“, „Cesta kolem světa za 80 dní“, „Válka s Mloky“, „Žebrácká opera“ ad.), dabingu (KRÁSNÁ ZEMĚ, HLAVIČKA aj.), televizních inscenacích (např. KONEC VELKÉ EPOCHY, KRÁLOVSKÉ USÍNÁNÍ, PAN TAU A DEŠTNÍK či ZIKMUND, ŘEČENÝ ŠELMA RYŠAVÁ), seriálech (HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, F. L. VĚK, ALEXANDR DUMAS STARŠÍ, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, ŽENA ZA PULTEM, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, ZLÁ KREV apod.) a též ve filmech studentů a Studia FAMU (POHÁDKA O KOUZELNÉ PÍŠŤALCE z roku 1958 a posunovač ve VINDOBÓNA z 1980). Herec Jaroslav Cmíral zemřel 18. listopadu 1986 v Praze ve věku šedesáti tří let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1986 Návštěvní hodiny (TV film)
Území strachu (TV film)
Zikmund, řečený šelma ryšavá (TV film)
1984 Komediant
1982 Králíci s moudrýma očima (TV film)
1981 A na konci je začátek (TV film)
Začít znovu (TV film)
1980 Italské jaro (TV film)
Vindobóna (studentský film)
1979 Abiturientský večírek (TV film)
Osamělý jezdec (TV film)
Paragraf 224
Poslední koncert (TV film)
1976 Odysseus a hvězdy
1975 Čert na zemi (TV film)
Magnetická luneta (TV film)
Pan Tau a černý deštník (TV film)
1974 Dvacátý devátý
Královské usínání (TV film)
Padla kosa na kámen (TV film)
Poslední ples na rožnovské plovárně
Případ mrtvého muže
1973 Hroch
Muž v osidlech (TV film)
1972 Lupič Legenda
1971 Dlouhý den v krátkém životě (TV film)
Zlý dům (TV film)
1970 Kateřina a její děti
Partie krásného dragouna
Velká neznámá
1969 Bellevue (TV film)
Odvážná slečna
Slasti Otce vlasti
1968 Nejlepší ženská mého života
1967 Dívka s třemi velbloudy
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Případ paní Luneauové (TV film)
Přísně tajné premiéry
Útěk
1966 Dva šlechtici z Verony (TV film)
Dva tygři
1965 Konec velké epochy (TV film)
1963 Lucie
Táto, přečti to!
Tři chlapi v chalupě
1962 Horoucí srdce
Neomylní (TV film)
Pozor, volá Liška...
1961 Kotrmelec
Vyvolení (TV film)
1960 Páté oddělení
Policejní hodina
1959 Kruh
1958 Morálka paní Dulské
O věcech nadpřirozených
Pohádka o kouzelné píšťalce (studentský film)
1957 Florenc 13,30
1956 Nevěra
Synové hor
1955 Hudba z Marsu
Tanková brigáda
1953 Výstraha
1952 Anna proletářka

TV seriály

1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
V tom starém domě (E06)
1986 Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Majitel autoservisu (E10)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1977 Žena za pultem (TV seriál)
1974 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Smrt u jezera (S01E01)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Marnotratný otec (E02)
F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Hra (E11)
1967 Soudničky (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace