foto

Wesley Snipes

  • nar. 31.7.1962 (57 let)
    Orlando, Florida, USA

Biografie

Hoci sa Wesley narodil na Floride, vyrastal v New Yorku. Počas stredoškolských štúdií na Manhattan's High School for the Performing Arts sa musel aj s rodinou presťahovať na juh USA, no o pár rokov sa vrátil späť a začal navštevovať hodiny drámy v rámci prestížneho divadelného programu S.U.N.Y.. Bol tu jedným zo štyroch Afro-Amerických študentov. Kým sa dopracoval k svojej prvej roličke vo filme TRÉNERKA (1986), živil sa inštalovaním telefónov. Po tomto debute sa mu naskytla príležitosť zahrať si v slávnom videoklipe Michaela Jacksona "Bad", režírovanom Martinom Scorsesem. Tu si ho všimol kultový 'čierny' režisér Spike Lee a ponúkol mu rolu vo filme MOJE LEPŠIE BLUES (1991). Wesley v ňom podal skutočne úctyhodný výkon, čo viedlo nadšeného Spika Leeho k napísaniu role stavanej presne na jeho telo (išlo o ich nasledujúci spoločný projekt HORÚČKA DŽUNGLE).

Wesley bol už od malička fyzicky výnimočne zdatným a okrem iného ovláda capoeiru - africko-brazílske bojové umenie. Táto schopnosť v spojení s jeho dokonalou mužskou postavou a príjemným vzhľadom ho doslova predurčili pre akčný filmový žáner, v ktorom dosiahol najväčších úspechov. Prvým úspešným akčným filmom v jeho filmografii bolo PREPADNUTIE VO VZDUCHU (1992), inšpirované sériou Willisových SMRTONOSNÝCH PASCÍ. Wesley v ňom na palube lietadla bojuje proti skupine teroristov s nekalými úmyslami. Rovnakého úspechu sa dočkali aj všetky jeho nasledujúce kreácie akčných hrdinov vo filmoch DEMOLITION MAN (1993), ZÓNA ÚNIKU (1994) alebo VLAK PLNÝ PEŇAZÍ (1995). Na rozdiel od kolegov ako Van Damme alebo Dolph Lundgren však má Snipes i skutočný herecký talent. Najväčšej príležitosť ukázať ho divákom dostal v netradičnej komédii TRAJA MUŽI V NEGLIŽÉ (1995), kde jedinečným spôsobom stelesnil postavu excentrického transsexuála. V roku 1997 si tiež zahral vo filme uznávaného režiséra Mika Figgisa LÁSKA NA JEDNU NOC. Filmovou partnerkou na jednu noc, ktorá mu značne skomplikuje osobný život mu bola Nastassja Kinská. Prácu na akčných filmoch má však aj tak najradšej, pretože zbožňuje, keď sa okolo neho na placi dejú nepredvídateľné veci. K jeho najúspešnejším filmom posledných rokov patria pokračovanie UTEČENCA s názvom U.S. MARSHALS (1998) a predovšetkým BLADE (1998), ktorého enormné tržby zaistili jeho účinkovanie v už chystanom pokračovaní. Wesleymu to skrátka s krvavým mečom v ruke a upírmi za chrbtom pristalo.

Wesley je dobrodruh. Je to cítiť z jeho filmov i z jeho života. Miluje silné motorky, čo ho neraz dostalo do pozície ťažko raneného pacienta odvážaného z diaľnice sanitkou. Po havárii na jeho chopperi v Los Angeles v roku 1993 nielenže ležal niekoľko týždňov na áre, ale bol tiež okamžite zatknutý za nepovolené držanie strelnej zbrane. O rok neskôr spôsobil škandál, keď sa nechal na floridskej pobrežnej autostráde na úseku päťdesiatich kilometrov naháňať policajnými autami. Naháňačka prebiehala za hukotu motorov, zrýchlených na 180 km/h a skončila Wesleyho zatknutím.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

Filmy

2020 Coming 2 America
Cut Throat City
Outbreak Z
2019 Chronicles of the Mayan Tunnel
Jmenuju se Dolemite
2017 Armed Response
Mimozemská invaze
2015 Chi-Raq
2014 Expendables: Postradatelní 3
2012 Stíny temnoty
2010 Zpověď zabijáka
2009 Nejlepší z Brooklynu
2008 Umění války: Zrada
2007 Střelec v ohrožení
2006 Detonator
Podsvětí
2005 7 vteřin
Chaos
Nukleární cíl
2004 Blade: Trinity
Devět životů
2002 Blade 2
Neporazitelný
Sniper
ZigZag
2000 Odchody a návraty (TV film)
Umění boje
1999 Boxeři
1998 Blade
Future Sport (TV film)
Šerifové
Život v deltě
1997 Láska na jednu noc
Vražda v Bílém domě
1996 America's Dream (TV film)
Fanatik
1995 Až si vydechnu
Tři muži v negližé
Vlak plný peněz
1994 Zóna úniku
1993 Bod varu
Demolition Man
Sugar Hill
Vycházející slunce
1992 Bílí muži neumějí skákat
Druhá šance
Přepadení ve vzduchu
1991 Horečka džungle
Říše drog
1990 Král New Yorku
Mý lepší blues
1989 První liga
1988 Vietnam War Story II
1987 Critical Condition
1986 Trenérka
Zlaté pěsti

TV seriály

2019 Co děláme v temnotách (TV seriál)
The Trial (S01E07)
2015 Hráč (TV seriál)
Tell (E09)
Downtown Odds (E08)
A House Is Not a Home (E07)
další epizody (9)
1990 H.E.L.P. (TV seriál)
1987 Vietnam War Story (TV seriál)
1986 Miami Vice (TV seriál)
Streetwise (S03E10)

Dokumentární

2010 Conflict and Chaos: Brooklyn's Finest
2003 Spike Lee's '25th Hour': The Evolution of an American Filmmaker
2002 Blood Pact: The Making of 'Blade II', The
Ultimate Fights from the Movies
2001 E! Rank (TV seriál)
2000 Directors: Spike Lee, The
Stars and Bras (TV film)
1998 Jackie Chan: My Story
Masters of the Martial Arts Presented by Wesley Snipes (TV film)
1996 John Henrik Clarke: A Great and Mighty Walk
1993 Hardwood Dreams
1992 Real Malcolm X, The (TV film)

Hudební videoklipy

1987 Michael Jackson: Bad (hudební videoklip)

Video kompilace

1995 Michael Jackson: Video Greatest Hits - HIStory (video kompilace)
1993 Dangerous: The Short Films (video kompilace)

Producentská filmografie

Host

TV pořady

2020 77th Golden Globe Awards (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1989 The Arsenio Hall Show (TV pořad)
1986 Siskel & Ebert & the Movies (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(547)