foto

Jee-woon Kim

  • nar. 27.5.1964 (55 let)
    Soul, Jižní Korea

Biografie

Ji-un Kim se narodil v hlavním městě Jižní Koreje Soulu 6. 7. 1964. Začal studovat na Seoul Institute of the Arts, školu ale opustil a pracoval na scéně divadla. Svou profesní kariéru začal jako divadelní herec, později režisér, kde režíroval hry HOT SEA (1994) a MOVIE MOVIE (1995). Pokusil se psát scénáře a v roce 1997 zvítězil v soutěži Premiere Scenario contest za scénář WONDERFUL SEASONS.

Režisérský debut přišel v roce 1998, kdy podle vlastního scénáře natočil černou komedii THE QUIET FAMILY. Scénář opět získal ocenění a samotný film získal cenu na Portugal's Fantasporto Film Festival. Jeho druhý celovečerní film THE FOUL KING (2000) přilákal do kin v Koreji více než dva miliony diváků. Film získal domácí i mezinárodní ohlas a byl promítán na mnoha mezinárodních filmových festivalech. Horor A TALE OF TWO SISTERS (2003), na který se v Koreji prodalo více než 3,5 miliónu vstupenek, se stal předlohou pro remake od DreamWorks (The Uninvited 2009). Na Portugal's Fantasporto Film Festival vyhrál v kategorii nejlepší režie a nejlepší film.

Dalším filmem je pohled do korejského podsvětí - A BITTERSWEET LIFE (2005). Desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie THE GOOD, THE BAD, THE WEIRD (2008) přilákal do kin více než sedm miliónů diváků. Zobrazuje prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. V roce 2010 Kim režíroval thriller o pomstě I SAW THE DEVIL, ve kterém si zahrály známé tváře - Byeong-heon Lee a Min-sik Choi. Další jeho režisérská činnost by se měla přesunout do USA.

-Rastaman-

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2020 Keullauseu 47
2018 Inrang
2013 Deo ekseu
2012 Soudný den
2009 Nezvaná - původní scénář
2008 Hodný, zlý a divný
2005 Dalkomhan insaeng
2003 Janghwa, hongryeon
2002 Saam gaang
2001 Keoming aut
2000 Rány pod pás
1998 Joyonghan gajok

TV seriály

2019 Dakteo beurein (TV seriál)

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2005 Dalkomhan insaeng

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(59)