foto

Wang Fu-Ling

  • nar. 1926
    Shanghai, Čína
  • zem. 1989
    Čína

Biografie

Čínský herec a hudební skladatel, Wang Fu-Ling (nar. 1926) má ve filmovém průmyslu na svém kontě mezi roky 1957-1989 na 200 hudebních titulů. Před kameru se poprvé postavil jako herec v Rainbow Rhythms (1953) a šlo o zakázanou čínskou operu, která vyšla až o pár let později.

Na poli filmové hudby to zkoušel s muzikálem od roku 1957. V té době si ho všiml tehdy začínající režisér Lo Wei, který chtěl dirigovat limonádu v River of Romance (1957). Wang Fu-Ling mezitím zkouší ozvučit jak komedie, fantasy, horory a romantické dramata, tak čínskou operu i bojovou tématiku. V 60.letech však dává přednost nejvíce čínské opeře a režisérům Griffin Yueh Fengovi, Cheng Chahovi, Ho Meng-Hua, Lo Weiovi a Lo Chenovi. Z té doby stojí za zmínku šermířina Temple of the Red Lotus (1965) s Wangem Yu, fantasy snímek The Lotus Lamp (1965) s lady kung fu Pei Pei Chengovou, nebo wuxia hity Magnificent Trio (1966) a One Armed Swordsman (1967) opět s Wangem Yu v hlavní roli. V té době už je hodně žádaný filmový skladatel a nemá problém tvořit hudbu k více jak 30 filmům ročně.

V 70.letech vytváří hudby ke známým kung fu peckám jako The Heroic Ones (1970), The Chinese Boxer (1970), Lady of Steel (1970), The Big Boss (1971), The Lady Hermit (1971), The Blade Spares None (1971), One-Armed Boxer (1972), One-armed Swordswoman (1972), Heroes Two (1974), nebo bizarní The Flying Guillotine (1975). Wang Fu-Ling, natáčel během 80.let už méně, zemřel v roce 1989.

Grand "Epistemolog" Master

Skladatelská filmografie

Filmy

1988 Gui ma bao biao zei mei ren
1980 Police Sir
1976 Fei long zhan
1975 Létající gilotina
Xin ti xiao yin yuan
1974 Mian ju
Xianggang qi shi san
Yang chi
Zhu men yuan
1973 Bambusový lágr
Gui mian ren
1972 Hei ling guan
Jedna pěst jako kladivo
Král boxerů
Pi li quan
Shan Dong xiang ma
Shi si nu ying hao
The Hurricane
1971 Bing tian xia nu
Dao Bu Liu Ren
Feng Fei Fei
Gui nu chuan
Leu ci ke
The Comet Strikes
The Invincible Eight
Velký šéf
Wan li xiong feng
Wo ai jin gui xu
Wu zhi hong xing
Xia shi hang
Xue fu men
Ya ba yu xin niang
Ying wang
Zhan shi yan dao
Zhui ji
1970 Ai qing de dai jia
Cha chi hu
Chun huo
Dvanáct zlatých medailonů
E lang gu
Er nu shi wo men de
Gui wu li ren
Hai wai qing ge
Jiang hu san nu xia
Jin yi da xia
Long hu dou
Nu xia mai ren tou
Nu xiao chun se
Nu zi gong yu
Pen huo mei ren yu
Qing chun lian
Sha ji
Shi san tai bao
Shuang xi ling men
Tie luo han
Wu hu tu long
Wu lin feng yun
Xiao sha xing
Xin bu liao qing
You xia er
Yu nu qin qing
1969 Da dao ge wang
Diao jin gui
Du bei dao wang
Du long tan
Fei dao shou
Fei yan jin dao
Hu dan
Lie ren
Long men jin jian
Luo shi hen
Putování meče
Ren tou ma
Shi er jin qian biao
Si jiao
Tao li chun feng
Tie shou wu qing
Xiang si he pan
Yan niang
Ye lin chun lian
Yin yang dao
1968 Chun nuan hua kai
Die hai hua
Duo hun ling
Hong la jiao
Hu xia
Jin yan zi
Kuang lian shi
Nu er guo
Shan hu
Tie guan yin yong po bao zha dang
Yu luo cha
1967 Chuan
Cui ming fu
Dao jian
Duan chang jian
Feng liu tie han
Hei ying
Pan si dong
Shen jian zhen jiang hu
Tie guan yin
1966 Hu xia jian chou
Kuai lo qing chun
Nezdolné trio
The Blue and the Black (Part 2)
Tie shan gong zhu
Wen su chen
Xi you ji
1965 Bao lian deng
Da di er nu
Hu die bei
1964 Bao lian deng
Pan Jin Lian
Qiao tai shou ran dian yuan yang pu
Shan ge lian
Wang zhao jun
Xie jian mu dan hong
Xin ti xiao yin yuan
1963 Hua tuan jin cu
Yang Nai Wu yu Xiao Bai Cai
Yuan ye qi xia zhuan
1962 Bai she zhuan
Hong lou meng
1961 Bu liao qing
Ge qiang yan shi
Mai wen ji
1960 Qing Cheng shi jiu xia
1957 Ye huo