foto

Jan Kačer

  • nar. 3.10.1936 (82 let)
    Holice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Kačer svými mnohočetnými aktivitami obohacuje již přes padesát let české divadlo i film a v různých dobách patřil vždy k uznávaným uměleckým osobnostem, byť v době normalizace s omezenými možnostmi uplatnění. Narodil se ve východočeských Holicích a pocházel z dobře situované rodiny, ale po roce 1938 zkrachovala rodinná továrna na výrobu obuvi a otec krátce nato spáchal sebevraždu. Janu Kačerovi pak přesto překážel buržoazní i židovský původ po roce 1948 a místo gymnázia zamířil na keramickou školu v Bechyni. Tady se poprvé nadchl pro divadlo, zároveň se věnoval sochařství a zájem o výtvarné umění u něj přetrvává dodnes. Náklonnost k divadlu ale převládla a v letech 1954-1960 absolvoval studium režie na DAMU.

První zkušenost s filmovou kamerou učinil nevelkou rolí mladíka z vodácké osady (PROBUZENÍ, 1959), ještě před odchodem z Prahy si vyzkoušel i divadelní režii na scéně Divadla ABC (Ondřej a drak). Prakticky celý ročník absolventů DAMU v roce 1959 zamířil do Ostravy a Jan Kačer se jako režisér a herec začal významnou měrou podílet na umělecké profilaci Divadla Petra Bezruče. Realizoval řadu představení světových i domácích dramatiků (Tramvaj do stanice Touha, Matka Kuráž, Romeo a Julie, Poprask na laguně) a i jeho zásluhou dosáhlo ostravské divadelnictví počátkem šedesátých let vyšších kvalit.

Ke spolupráci s filmem byl přizván znovu v roce 1963, kdy v režii Kádára a Klose natočil válečné drama SMRT SI ŘÍKÁ ENGELCHEN (1963), v němž již dostal hlavní roli zraněného partyzána Pavla. Působivými kreacemi mladých mužů na životní křižovatce pak významně přispěl do filmů československé nové vlny, které útočily na socialistickou realitu, ať již přímo nebo uměleckou metaforou (CESTA HLUBOKÝM LESEM, 1963; KAŽDÝ DEN ODVAHU 1964; NIKDO SE NEBUDE SMÁT, 1965; DEN SEDMÝ, OSMÁ NOC, 1969). Zajímavou příležitost dostal v postavě fanatického řádového rytíře Armina ve Vláčilově ÚDOLÍ VČEL (1967), popularitu mu ale přinesl i komediální žánr (KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY, 1966). Z jeho příležitostné spolupráce s televizí připomeňme alespoň postavu slepého Edwarda Rochestera v seriálu JANA EYROVÁ (1972).

Mezitím se v roce 1965 Jan Kačer vrátil do Prahy a patřil k zakládajícím členům Činoherního klubu. Znovu se prosadil jako režisér, především uváděl ruské autory (Revizor, Višňový sad, Na dně, Strýček Váňa), uplatnil se ale i herecky. Počátkem sedmdesátých let pohostinsky režíroval i v Národním divadle, dostal i příležitost v zahraničí, v Národním divadle v Oslu to byly opět inscenace ruských klasiků (Zločin a trest, Višňový sad). Jeho svobodomyslné postoje i sepjetí se zapovězenými filmy šedesátých let jej donutily v roce 1975 k opětovnému odchodu do Ostravy a deset let pak režíroval ve Státním divadle (Sen noci svatojánské, Cyrano z Bergeracu, Krysař), jako herec se uvedl například v titulní roli Othella. Do této doby spadá i Kačerův ojedinělý pokus o filmovou režii MĚSTO MÉ NADĚJE (1978), který se však ani náznakem nepřiblížil kvalitám jeho divadelní práce. Jako filmový herec dostal v 70. letech příležitost jen ojediněle, navíc ve slovenských filmech.

Po předchozím hostování v Divadle E. F. Buriana se nakonec v roce 1986 vrátil do Prahy jako člen Laterny Magiky, na postu režiséra se prosadil ve Vinohradském divadle (Urmefisto, Hlasy ptáků). Přišly i nové nabídky od filmu (OPERACE MÉ DCERY, 1986; VLASTNĚ SE NIC NESTALO, 1987). Změněné politické poměry po roce 1989 zhodnotily umělecký význam Kačerovy osobnosti a jako režisér působil na naší přední scéně v Národním divadle (1990-1997), uvedl řadu inscenací domácího i světového repertoáru (Zimní pohádka, Peer Gynt, Smrt obchodního cestujícího, Oblak a valčík, Podivní ptáci), v nichž si přiděloval i menší role. Od roku 1997 zůstává v Národním divadle výhradně hercem, zatím naposledy jej diváci mohli vidět v představeních Čekání na Godota nebo Špinavé ruce. Filmovému herectví se Jan Kačer věnuje již jen výjimečně (VÝCHOVA DÍVEK V ČECHÁCH, 1997; BOLERO, 2004), mimořádnou popularitou spojenou i s bulvární medializací mu přinesla role podnikatele Františka Rubeše v seriálech RODINNÁ POUTA (2004) a VELMI KŘEHKÉ VZTAHY (2007).

V závěru přelomového roku 1989 se Jan Kačer angažoval v řadách Občanského fóra a v letech 1990-1992 byl poslancem Federálního shromáždění, jeho další pokusy prosadit se v politice již úspěšné nebyly (kandidatura do Senátu v letech 1996 a 2004). Souběžně přednášel režii na DAMU (1990-1997), podílí se i na chodu charitativních organizací (ředitel Nadace Charty 77, moderování adventních koncertů). V roce 1998 obdržel od prezidenta republiky Medaili Za zásluhy v oblasti kultury. Je autorem dvou autobiograficky laděných knih (Jedu k mámě, 2003; Mírnou oklikou, 2005).

Manželkou Jana Kačera je herečka Nina Divíšková (1936), spolužačka z DAMU i dlouholetá kolegyně z Ostravy a Činoherního klubu. Mají spolu tři dcery.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Chata na prodej
V klidu a naplno
Z(s)tracený (studentský film)
2017 Červeň
2016 Hlas pro římského krále (TV film) - vyp.
Zločin v Polné (TV film)
2014 B + F (studentský film)
Krásno
2012 100x nic
2011 Cizinec a krásná paní (TV film)
2010 Sama v čase normálnosti (TV film)
2009 Post Bellum (TV film)
2004 Bolero
2003 Král Lear (divadelní záznam)
Sentiment
2001 Podzimní návrat
1999 Stav bez tíže
Vincenz Priessnitz
1998 Sedmnáct hodin dvacet pět minut Sedmnáct hodin dvacet pět minut (studentský film)
1997 Modré z nebe
Výchova dívek v Čechách
1996 Hranice stínu
O princezně, měsíci a hvězdě (TV film)
Periferie (TV film)
Strážní andělé (TV film)
1995 Malostranské humoresky
Nesmluvená setkání (TV film)
1994 Divadelní román (TV film)
Ohnivé jaro
Políček č. 111 (TV film)
V den psa (studentský film)
1993 Milá slečno (TV film)
Mistr Kampanus (TV film)
1992 Omyl doktora Horna
1991 Sbohem, Sokrate (divadelní záznam)
1990 Studňa mladosti (TV film)
Svědek umírajícího času
Zápas o člověka Nelibu (TV film)
1989 Mata Hari (TV film)
Nedosněné sny (TV film)
Člověk proti zkáze
1988 Duše a dušičky (TV film)
Vlastně se nic nestalo
Vyjdi ze stínu (TV film)
Zemřeš, kdy budeme chtít (TV film)
1987 Petr a Jan (TV film)
1986 Operace mé dcery
Princ a skřivánek (TV film)
Vlčí bouda
1985 Albert (TV film)
1983 Zločin v obrazárně (TV film)
1982 Kočka
Obyčejná historie (TV film)
Posedlost (TV film)
Schůzka se stíny
Vinobraní
1981 Drž se rovně, Kačenko (TV film)
Měsíční tónina (TV film)
Na ostrově (TV film)
Přízrak (TV film)
1980 Kotva u přívozu (TV film)
1979 AEIOU
Ako listy jedného stromu (TV film)
1978 Město mé naděje
1977 Súkromná vojna
1974 Cesta ženy
1972 Konec knihy VI. (TV film)
1971 Lekce
Otcové a děti (TV film)
1970 Drama na lovu
Mata Hari (TV film)
Romanetto (TV film)
Velká neznámá
1969 Den sedmý, osmá noc
Flirt se slečnou Stříbrnou
Rozhovory (TV film)
1968 Jarní vody - vyp.
Lásko, měj se hezky (TV film)
Svatopluk a jeho synové čili pravdivý konec Říše velkomoravské
1967 Hladký běh
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Po francouzsku (TV film)
Údolí včel
1966 Dýmky
Hotel pro cizince
Návrat ztraceného syna
1965 Bloudění
Nikdo se nebude smát
1964 Každý den odvahu
1963 Cesta hlubokým lesem
Smrt si říká Engelchen
1959 Probuzení

TV seriály

2017 Dáma a Král (TV seriál)
Milenci a vrazi (S01E04)
Specialisté (TV seriál)
Mrtvým se nic nedaruje (S02E09)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Šance na nový život (S12E54)
Vezmeš si mě? (S12E53)
Ať žije revoluce! (S12E52)
další epizody (10)
2016 Rapl (TV seriál)
Zdař Bůh! (S01E12)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Hodně štěstí, Ježíšku (S12E34)
Raritní případ (S12E25)
Není všem dnům konec (S12E23)
další epizody (8)
2015 Doktor Martin (TV seriál)
Rodina (S01E13)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Hon na lišku (S11E09)
Mezi dvěma muži (S11E08)
2014 Stopy života (TV seriál)
Bílý střelec (S01E08)
Zlatá mládež (S01E07)
O život (S01E05)
další epizody (6)
2013 Stopy života (TV seriál)
Dívčí sen (S01E01)
2011 Venušánkovy příběhy ze Země děda Praděda (TV seriál)
2007 Velmi křehké vztahy (TV seriál)
2006 Krev zmizelého (TV seriál)
2004 Rodinná pouta (TV seriál)
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
1989 Letící delfín (TV seriál)
O čarovné Laskonce (TV seriál)
1988 Strom pohádek (TV seriál)
Rozhodni obraze krásný (E08)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Via Doloris (E05)
Theatrum mundis (E04)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Smrt Porthose (E03)
Marnotratný otec (E02)

Dokumentární

2016 Legenda Studio Ypsilon (TV seriál)
Výzvy a střety (E05)
Oáza v poušti (E03)
Divadlo svět (E02)
Věčná Slavia - vyp.
2015 Brána smrti (TV seriál) - vyp.
Z housenky motýlem (E13) - vyp.
Veselá kmotra (E12) - vyp.
Snová setkání (E11) - vyp.
další epizody (13)
EXPO po česku (TV seriál) - vyp.
Nové cesty (E04) - vyp.
V krizi (E03) - vyp.
Období triumfů (E02) - vyp.
další epizody (4)
Film o seriálu: Doktor Martin (TV film)
Magický Činoherní klub (TV seriál)
Můj Vladimír Pucholt (TV film)
Opuštěný vesmír
Tajemství Josefa Kemra (TV film)
2014 Tajemství Jiřího Hrzána (TV film)
Tajemství Petra Čepka (TV film)
Československý filmový zázrak (TV seriál)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jana Kačera (S10E09)
2013 Hoteliér
Neobyčejné životy (TV seriál)
Libuše Šafránková (S05E08)
Příběhy slavných (TV seriál)
Falstaff z Moravy (S13E01)
2012 Tajemství Heleny Růžičkové (TV film)
2011 Divadlo Svoboda
Jan Kačer (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Holka vítr (S12E12)
2010 Louže (TV film) - vyp.
2009 Divadlo svět (TV film)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Josef Abrhám (S01E11)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
Český architekt Jan Sokol (TV film) - vyp.
Příběhy slavných (TV seriál)
Královna z Valašska (S10E11)
S otevřeným hledím (S10E09)
Tak to byl Zahajda (S10E03)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
2007 Vladimír Körner (TV film)
2006 Příběhy slavných (TV seriál)
Široká duše (S07E10)
Já si ten život sním syrovej (S07E08)
Trojka z mravů (S07E04)
2004 Příběhy slavných (TV seriál)
Osudové opojení Františka Vláčila (S05E09)
2003 Elmar Klos - Život bez scénáře
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Marnost nad marnost (S03E11)
Dobře namíchaný Jiří Adamíra (S03E09)
2001 Alfréd Radok (TV film)
Laterna magika - život se snem (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Život za lásku (S02E01)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Já se tam vrátím... (S01E22)
Oči Petra Čepka (S01E13)
Zpráva o sešlosti (S01E09)
další epizody (4)
1997 Deset století architektury (TV seriál) - vyp.
Šlechtické rody Čech a Moravy (TV seriál)
1993 Zrcadlení Evalda Schorma (TV film)
1990 Antonín Dvořák (TV film)
1989 První sekunda (TV film)
1988 Toulky po Praze (TV seriál) - vyp.
Pražský Hrad (E02) - vyp.
1987 Po zarostlém chodníčku (TV film)
1986 Ozvěna ticha - vyp.
1984 Praha - neklidné srdce Evropy
1981 Japonská neděle
1979 Kreutzerova sonáta (TV film)
1969 Stopa vede do Liptákova - vyp.
Zaklínání - vyp.
1967 O malém světě - vyp.
Respice finem
1965 Zrcadlení
Žalm

TV pořady

2014 DVTV (TV pořad)
Vše nejlepší (TV pořad)
Český lev 2013 (TV pořad)
2013 Adventní koncerty 2013 (TV pořad)
Ceny Ministerstva kultury 2013 (TV pořad)
SLAVIA - hvězda na správném místě (TV pořad)
2012 Rozhovory na konci světa (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2010 Komici na jedničku (TV pořad)
2009 TV BONSAI (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2006 Interview ČT24 (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2002 Jak na to... (TV pořad)
Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
Pod pokličkou (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1993 Dobré ráno (TV pořad)
1974 Ráčte vstúpiť (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1993 Milá slečno (TV film)
1991 Sbohem, Sokrate (divadelní záznam)
1989 Umění nestárnout (TV film)
1980 Otevři dveře (TV film)
Rváč (divadelní záznam)
Čas plyne i v dešti (TV film)
1979 Případ IV. A (TV film)
1978 Město mé naděje
1971 Revizor (divadelní záznam)
1970 Jsem nebe
Čekání (TV film)
1969 Den sedmý, osmá noc
1963 Milenci z kiosku (divadelní záznam)
Pušky paní Carrarové (TV film)
1961 Všichni moji synové (TV film)

TV pořady

1982 Echokabaret (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1970 Jsem nebe

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(85)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace