Reklama

Reklama

Vladimír Bejval

Vladimír Bejval

nar. 31.12.1942
Praha, Protektorát Čechy a Morava

zem. 19.09.2011 (68 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie

Vladimír Bejval se narodil 31. prosince 1942 v Praze. I díky konkurzu se dostal do filmových ateliérů jako dětský herec. Pomocí svého bezprostředního hereckého projevu se z něho stal nejznámější dětský herec 50. let, především jejich první poloviny. Celkem se stačil ve věku v rozmezí sedmi až patnácti let objevit v šestnácti filmových titulech.
Z toho bylo jedenáct klasických celovečerních hraných filmů, dva středometrážní hrané a tři krátké. Debutoval jako malý Robert v Barochově dětském snímku v produkci Krátkého filmu Praha KOUZELNÝ MÍČ (1949). Ihned následující rok sehrál jednu z hlavních rolí Jirky Hanuše ve válečném snímku pro děti MALÝ PARTYZÁN (1950) Pavla Blumenfelda.
Dva roky nato už se Bejval stihl představit v šesti snímcích jako syn středního rolníka Kratochvíla a jeho ženy Anny (hrál Hynek Němec a Lola Skrbková) Toník Kratochvíl v Gajerově USMĚVAVÉ ZEMI (1952), Ivánek v pohádce PYŠNÁ PRINCEZNA (1952) Bořivoje Zemana, rošťák kluk Malina v Hubáčkových HAŠKOVÝCH POVÍDKÁCH ZE STARÉHO MOCNÁŘSTVÍ (1952), chlapec Vašák ve filmu PLAVECKÝ MARIÁŠ (1952) Václava Wassermana, žáček v Radokově komedii DIVOTVORNÝ KLOBOUK (1952) a Frantík v dětském snímku KONEC STRAŠIDEL (1952) Jana Matějovského a Jiřího Slavíčka.
Další rok byl už klukem v satirickém snímku Studia FAMU a Vladimíra Svitáčka Ó, TI LEKTOŘI… (1953). Za další dva roky se situace opakovala a Vladimír Bejval se filmovým divákům uvedl pětkrát. Nejprve ve své nejslavnější úloze zvídavého Jirky, který se svými kamarády Toníkem (Petr Herrmann), Petrem (Josef Lukáš) a Jendou (Zdeněk Husták) podniká dobrodružnou výpravu ve fantastickém filmu Karla Zemana CESTA DO PRAVĚKU (1955).
Tento rok dokončil ještě kreace žáka Čtrnáctého, spolužáka mladého Chocholky (Vladimír Pucholt) v komedii VZORNÝ KINEMATOGRAF HAŠKA JAROSLAVA (1955) Oldřicha Lipského, kluka ve středometrážní komedii Jaromíra Pleskota KAM S NÍM? (1955) podle stejnojmenného fejetonu Jana Nerudy, Honzíka Šajvla v dalším snímku Studia FAMU a Ivo Paukerta HASTRMAN (1955) opět na námět Jana Nerudy a kluka ve Svitáčkově krátkém MALÉM SNU (1955).
Ve druhé polovině 50. let pro Bejvala našli filmaři uplatnění v malé epizodce kluka v HONZÍKOVĚ CESTĚ (1956) Milana Vošmika a naposledy jako syn ošetřovatele v ZOO Kalába (Gustav Heverle) Franta Kaláb v dětském snímku MALÍ MEDVĚDÁŘI (1957) Jindřicha Puše a Jiřího Jungwirtha.
Kromě filmu se v této době uplatnil i v televizi, v rozhlase a až do 60. let především v dabingu (POCTIVÁ HRA, ANDREJKA, DOBRODRUŽSTVÍ VE STARÉM LESE, NESNÁZE S KARIÉROU, BLONĎÁČEK PETR, VE STARÉM ZÁMKU, atd.). Ač se snažil dostat na studium herectví na pražské DAMU, musel se z kádrových důvodů vyučit nástrojářem a poté v tomto oboru pracoval.
Po sovětské okupaci se Vladimír Bejval rozhodl i s rodinou na jaře 1969 emigrovat do Spojených států amerických. Současně se mu tak splnil dávný dětský sen. Usadil se v New Jersey a pak v Kalifornii, kde pracoval a živil se mj. jako kaskadér, kovboj na westernových a kovbojských show, bezpečnostní agent, lovec lidí a nebo tělesný strážce.
Po roce 1989 se natrvalo opět vrátil do Čech a v 90. letech ojediněle vystoupil v televizi (př. Kleinův seriál HŘÍCHY PRO DIVÁKY DETEKTIVEK z roku 1995 ad.), v dabingu (tř. TANGO A CASH, OPERACE BLESK, BÁJEČNÉ ČASY atp.) i v rozhlase (např. „Noc pod Kamenným mostem“ 1997). V české porevoluční kinematografii už Vladimír Bejval nevystoupil.
Nejvíce se však připomněl české veřejnosti, když se svými spoluherci z CESTY DO PRAVĚKU Petrem Herrmannem, Josefem Lukášem a Zdeňkem Hustákem účastnil slavnostního předávání Českých lvů za rok 2002 (2003) a později i 50. Film Festivalu ve Zlíně (2010). On sám byl taktéž hostem pořadu Jana Krause UVOLNĚTE SE, PROSÍM (2010).
Bývalý dětský herec 50. let Vladimír Bejval zemřel už 19. září 2011 v Praze ve věku nedožitých devětašedesáti let. Pro český film tak navždy zůstane hercem různých svérázných dětských postav z 50. let, ať již se jednalo o dětské a jiné dlouhometrážní, středometrážní a krátkometrážní filmy a snímky studentů FAMU. I přes různé problémy a emigraci se Bejvalovi částečně podařilo navázat krátce v 90. letech na hereckou kariéru.

Jaroslav "krib" Lopour

Herec

Host

Pořady
2004

Uvolněte se, prosím

Reklama

Reklama