foto

Josef Bek

  • nar. 21.12.1918
    Hradec Králové, Československo
  • zem. 5.5.1995 (76 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Když se Josef Bek poprvé narodil, bylo to o dva měsíce dřív, než všichni čekali a zároveň nedlouho po vyhlášení samostatné Československé republiky. Protože tehdy ještě neexistovaly inkubátory a bylo to uprostřed zimy, prvních několik měsíců života strávil nahříváním se v troubě kamen. Přestože mu tehdy porodní bába podle tělesné konstituce prorokovala velmi krátkou budoucnost, vyrostl v silného a zdravého kluka a později ve statného muže.

Jeho otec, taktéž Josef, pocházel z bohaté velkostatkářské rodiny, ale pro své romantické zamilování do chudé hospodské kuchařky Kateřiny byl vyděděn. Až do konce života jezdil u dráhy s rudlem. Pepík byl nejmladším jejich dítětem, vyrůstal se svými staršími sestrami Marií Magdalenou a Růženkou. Od dětství měl silný a znělý hlas a i když do devíti let neuměl správně vyslovit Ř, patřil k nejlepším recitátorům ve škole. Jako spousta jiných kluků i on chtěl být vším možným, fotbalistou, hajným, knězem, vojákem, ale nakonec skončil na královehradecké obchodní akademii. Už za studií ochotničil a zpíval a to tak dobře, že mu intendant Východoslovenského divadla v Košicích nabídl angažmá operetního tenora. Jenže rodiče, ze strachu, aby jim herečky syna nezkazily (maminka byla silně věřící), rozhodli jinak. Po škole nastoupil do spořitelny, kde pracoval dalších pět let.

Roku 1942 se dozvěděl, že má být odeslán na práci do Říše. Na radu kamaráda se rozjel do Mladé Boleslavy, kde právě hostoval soubor olomoucké opery. Jejímu šéfovi Karlu Nedbalovi zazpíval svým znělým tenorem árii z Dalibora. Nedbal jím byl nadšen a doporučil ho řediteli divadla v Olomouci. A tak unikl službě v Reichu, protože za války měli profesionální herci od totálního nasazení dispens (uvolnění). V Olomouckém divadle strávil dalších dvanáct let původně jako herec a zpěvák operety, ale brzy přešel i na činohru. Ze záskoků se staly hlavní role. Roku 1954 nastoupil angažmá v pražských Městských divadlech, kde zůstal až do smrti.

V Olomouci poznal sólovou tanečnici Evu, s níž se roku 1947 oženil. Po skončení války nastoupil základní vojenskou službu v Rokytnici, kde si jej v ochotnickém vojenském divadelním souboru všiml režisér Karel Steklý a obsadil jej do svého filmu SIRÉNA (1947) podle Marie Majerové. Jeho první účinkování před kamerou se však odehrálo přibližně o dvacet let dříve v němém filmu režiséra Antonína Vojtěchovského JMÉNEM JEHO VELIČENSTVA o osudech a popravě rakousko-uherského vojáka Kudrny v první světové válce (kompars).

Do konce sedmdesátých let účinkoval v přibližně sedmdesáti filmech v menších i větších rolích, z toho v letech 1954 63 v třiceti pěti. Mnoho z nich se již dávno ztratilo v propadlišti filmových dějin, protože co si budeme namlouvat, převážně to byly dobově politicky zabarvené agitky. I tak ale stojí za zmínku například adaptace za dva týdny napsaného románu Ivana Olbrachta ANNA PROLETÁŘKA (1952), kde ztvárnil Annina milého komunistu Toníka.V přepisu povídek Jana Drdy NĚMÁ BARIKÁDA (1948) režiséra Otakara Vávry o květnovém povstání v Praze hrál mladého poručíka. Nezapomenutelným ale pro nás zůstane jako amatérský dirigent Honza v satiře Jána Kadára a Elmara Klose HUDBA Z MARSU (1955), nebojácný válečný veterán Martin Kabát v pohádce HRÁTKY S ČERTEM (1956) nebo pohodový řidič autobusu na lince Praha-Karlovy Vary v první české roadmovie FLORENC 13:30 (1957). Další významnější filmovou rolí byl nadporučík Líbal v alibiové trilogii režiséra Čecha 105% ALIBI (1959), KDE ALIBI NESTAČÍ (1960) a ALIBI NA VODĚ (1965) spolu s Karlem Högerem.

Když se Josef Bek narodil podruhé, bylo to na oslavě jeho sedmdesátých pátých narozenin. I přes varování lékařů nepolevil v životním tempu, dále hrál v divadle i v televizi, účinkoval v rozhlase. Na podiu uprostřed zpěvu jeho oblíbené písně Lišák Pedro zkolaboval. O několik dní už ale byl opět doma a užíval si s rodinou Vánoce 1993. A nedlouho poté se také rozhodl napsat svůj životopis. A tak vznikla kniha ve spolupráci s Petrem Hořcem Každý den radost. O necelé dva roky později zemřel.

Za svou více jak padesátiletou kariéru divadelního i filmového herce a zpěváka hrál v mnoha desítkách divadelních her, objevil se ve více jak dvou stech televizních pořadů, hrál v téměř sedmdesáti filmech. Josef Bek byl nekonečný užívač života a bavič. Mnohdy svým naturelem a schopností improvizace zachraňoval pokažené (například při jednom představení, když si kolega herec zapomněl meč, jímž měl Beka zabít, ho jen nakopl a Josef Bek padl na zem s výkřikem, že ta bota byla otrávená). Mnohdy za své hraní platil i zdravím, nejednou přepnul hlas, onemocněl když čekal na nějakou roli, nebo se zranil při hraní. Jeho optimismus jej předurčoval do rolí bodrých příjemných chlapíků, ale on je nemusel hrát. On jedním z nich byl a to celý život.

J "monolog" D

Herecká filmografie

Filmy

1992 Dáma a smrt (TV film)
R jako Helena (TV film)
1991 Talisman (TV film)
Útěk do vězení (TV film)
1990 Kdo dostane burák? (TV film)
Koho ofoukne větříček (TV film)
Zmatky kolem Katky (TV film)
1989 Muka obraznosti
O podezíravém králi (TV film)
Starosta má starosti (TV film)
1988 O zrzavé Andule (TV film)
1987 Drahá tetičko (TV film)
Jak se princ učil řemeslu (TV film)
Pohled z hlubin (TV film)
1986 Pohádka z Kampy (TV film)
1985 O chamtivém strašidle (TV film)
Vodník v pivovaře (TV film)
1984 O líné Nitce a prstýnku s rubínem (TV film)
Povídky malostranské: Večerní šplechty (TV film)
Tabákový kapitán (TV film)
1983 Darmošlap z Nemanic a princezna Terezka (TV film)
Princezny na trvalou (TV film)
1982 Giuditta (TV film)
Střepy nesou někdy štěstí (TV film)
1981 Burácení s burácem (TV film)
Otýliina záhada (TV film)
Střecha pod vodou (TV film)
Zkouška (TV film)
Zpěv naděje (TV film)
1980 Anna proletářka (TV film)
Jak napálit advokáta
Lakovka (TV film)
O Ptáku Ohniváku (TV film)
Orfeus v podsvětí (TV film)
Xena (TV film)
Žebravý student (TV film)
1979 Detektivem proti své vůli (TV film)
Historie začíná pod kaštany (TV film)
Osamělý jezdec (TV film)
Spodky (TV film)
Švec Janek v pohádkové zemi (TV film)
Zastretý farebný svet (TV film)
1978 Filatelistická historie (TV film)
Kontrola nemocného (TV film)
Lakomec (TV film)
Neklidná jarní sezóna (TV film)
Velikonoce Kamila Morávka (studentský film)
1977 Ať žijí duchové!
Idiotka (TV film)
Nikola Šuhaj loupežník (TV film)
Proč nevěřit na zázraky
V Bakersvillu není hrdina (TV film)
1976 Iba láska (TV film)
Kravata (TV film)
Minotaurus nemá naději (TV film)
Moje sestra je cvok (TV film)
Nezbedná pohádka (TV film)
Panenka z vltavské tůně (TV film)
Ženich uvízl (TV film)
1975 Agneska (TV film)
Falstaff (TV film)
Když Praha povstala (TV film)
Pan Tau jde do práce (TV film)
1974 Beruška (TV film)
Dobrodruh a kavalír (TV film)
Rafan (TV film)
Rudá záře nad Kladnem (TV film)
Sám proti městu (TV film)
1973 Hliněný vozíček (TV film)
Obhájce (TV film)
Ti dva uprostřed (TV film)
Tři nevinní
Vídeňská krev (TV film)
Zlatovláska (TV film)
Zvony pana Mlácena (TV film)
1972 Pohár za první poločas (TV film)
Příběh se starou lenoškou (TV film)
Tři loupežníci
Vinobraní (TV film)
Zdravá vdova 29/169 (TV film)
Z pohádky do pohádky (TV film)
1971 Chléb a písně (TV film)
Konfrontace (TV film)
Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Lepší pán (TV film)
Sto dukátů za Juana (TV film)
Svědectví mrtvých očí
Svět otevřený náhodám
Vodník z kaňky (TV film)
1970 Čertovo kopýtko (TV film)
Partie krásného dragouna
1969 Ach, ta vojna (TV film)
Den sedmý, osmá noc
Kaviár jen pro přátele (TV film)
Královna versus Jackson (TV film)
Světáci
Velká orgie (TV film)
Žabí muzikál (TV film)
1968 Bylo čtvrt a bude půl
Objížďka
Pan Jordán a Habada (TV film)
1967 Láska jako trám (TV film)
Obrácení Ferdyše Pištory (TV film)
Ta naše písnička česká
1966 Cesta řeky k moři (TV film)
Čertouská poudačka (TV film)
1965 Alibi na vodě
Bílá paní
1963 Einstein kontra Babinský
Existuje vlastně Mr. Johns? (TV film)
Handlíři
Harlémská tragédie (TV film)
Lucie
Šach mat (TV film)
Zlaté kapradí
1962 Praha nultá hodina
Žena pro hrdinu (TV film)
1961 Florián
Kde alibi nestačí
Kohout plaší smrt
1960 Černá sobota
Lidé jako ty
Paní Bovaryová (TV film)
Policejní hodina
Tisíc pohledů za kulisy (TV film)
Třetí přání (divadelní záznam)
1959 Konec cesty
Letiště nepřijímá
Schovávaná na schodech (TV film)
105% alibi
1958 Co řekne žena...
Čertův mlýn (TV film)
Hlavní výhra
Hořká láska
Občan Brych
Útěk ze stínu
1957 Florenc 13,30
Silvestr 1957 (TV film)
1956 Hra o život
Hrátky s čertem
Jurášek
Synové hor
Zlatý pavouk
1955 Hudba z Marsu
Punťa a čtyřlístek
Rudá záře nad Kladnem
Strakonický dudák
Ztracená stopa
1954 Frona
Ještě svatba nebyla...
1953 Expres z Norimberka
Jestřáb kontra Hrdlička
Můj přítel Fabián
1952 Anna proletářka
1951 Akce B
Mikoláš Aleš
1950 Slepice a kostelník
V trestném území
1949 Dva ohně
Němá barikáda
Revoluční rok 1848
Žízeň
1948 Případ Z-8
1947 Portáši
Siréna
1928 Jménem Jeho Veličenstva

TV seriály

1993 Pomalé šípy (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krevní skupina (S02E05)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
Moje srdcová sedma (TV seriál)
Rozhodnutí (E01)
Paragrafy na kolech (TV seriál)
Slané pohádky (TV seriál)
1983 Pletky paní Operetky (TV seriál)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Setkání (E13)
Nebezpečí (E11)
Rozchod (E10)
další epizody (7)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Odečítání (S02E07)
Punkce (S02E04)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Příliv naděje (E01)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Růže pro Zemana (S03E10)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Zasloužený úspěch (E13)
Nápad (E08)
Štika (E07)
další epizody (7)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Modrá světla (S02E10)
Bílé linky (S02E08)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Kapřín (E10)
Matka (TV seriál)
Neporažení (E08)
Požár (E04)
Před požárem (E03)
My z konce světa (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Mědirytina (S01E07)
1971 Bakaláři (TV seriál)
1970 Lidé na křižovatce (TV seriál)
1969 Pan Tau (TV seriál)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Svědomí (E13)
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)

Dokumentární

2008 Příběhy slavných: Pepíček (TV film)
1988 Lásky Josefa Beka (TV film)
1967 Koala fandí Spartě - vyp.
1964 Humor je vážná věc (TV film) - a.z.
1960 II. celostátní spartakiáda 1960

TV pořady

2005 Haló, tady Jiřina (TV pořad)
2004 Tak se ukaž, Silvestře (TV pořad)
2001 Ať se lidi mají rádi... aspoň dnes (TV pořad)
1999 Bylo jich pět (TV pořad)
1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1991 Album (TV pořad)
1986 Vrať se, vše odpuštěno (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Videostop (TV pořad)
1984 Kouzelný svět divadla a melodií (TV pořad)
1983 Silvestrovský aperitiv aneb Hybš hraje hercům (TV pořad)
1982 Karel Gott v operetě (TV pořad)
1980 Jak se vám líbí? (TV pořad)
Než se zvedne opona (TV pořad)
1979 Písničky z celuloidu (TV pořad)
1976 Bylo jich šest (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1971 Písničky Jaroslava Jankovce (TV pořad)
Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1968 Třináct komnat (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1963 Babiččina krabička (TV pořad)
1961 Herci a písničky (TV pořad)

Hudební videoklipy

2008 Hitparáda 60. let (hudební videoklip)
1961 Yvetta Simonová - Já jsem zamilovaná (hudební videoklip)
1958 Irena Kačírková a Josef Bek: Dáme si do bytu (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace