foto

Vlado Černý

  • nar. 21.6.1951 (67 let)
    Terchová, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vlado Černý sa narodil 21. júna 1951 v Bratislave. Tu aj vyrastal u svojej babky a dedka, nakoľko rodičia žili prevažne v Prahe. Vladovi rodičia boli športovci; otec bol päťbojár a mama plavkyňa. On sám sa tiež začal venovať päťboju a mal svoj život naklonený na športovú dráhu. Jeho babka zas bola ochotníčka a s dedkom ako on sám tvrdí ho nútili do recitácie, ktorá zas mala bližšie k herectvu. Potom prišla skúsenosť vďaka redakcii televízie, ktorá ho obsadila do krátkometrážneho filmu Havko. No azda najväčším osudovým impulzom, smerujúcim k dráhe herca bolo ošemetné stretnutie s režisérom Paľom Bielikom, ktorému ako malý chlapec rozbil okno. Pán Bielik ho dobehol a namiesto bitky ho zavolal na konkurz filmu Jánošík (1962), ktorý sa mu podarilo úspešne absolvovať a získal rolu malého Jurka Jánošíka.

Nasledovalo ešte niekoľko malých rolí vo filme, ale i ďalšie pokračovanie pri modernom päťboji, ktorý robil vrcholovo a zúčastnil sa i dvoch majstrovstiev sveta. Definitívne rozhodnutie nastalo, keď ho prijali na herectvo a pričuchol si k bohémskemu životu. Štúdium na Vysokej škole múzických umení však nedokončil na prvýkrát, lebo už v prvom ročníku ho vyhodil profesor Karol Legéň Zachar. Príčinou bolo nakrúcanie filmu, čo bolo v tej dobe počas štúdia na škole zakázané. No nakoľko účinkoval v hre Herodes a Herodias, do ktorej bol obsadený ešte pred vyhodením, naďalej sa sporadicky stretával s pánom Zacharom. Ten ho po incidente s nakrúcaním prvýkrát oslovil až po tom, ako si Oldo Hlaváček zlomil nohu a požiadal ho či by mohol v hre Hlaváčka zaskočiť. Druhýkrát to už bolo s ponukou na opätovné pohovory, ktorými samozrejme prešiel a štúdium úspešne dokončil v roku 1976, ako jeden z najobľúbenejších študentov pána Zachara.

Čo sa divadla týka, bol od roku 1974 do 1975 členom hereckého súboru na Poetickej scéne, v sezóne 1975 – 1976 pôsobil ako člen hereckého súboru v Revue Bratislava a potom od roku 1976 do 1979 účinkoval opäť v hereckom súbore na Poetickej scéne. Potom až do roku 1990 bol členom súboru Nová scéna. Po roku 1990 sa stal hercom Divadla Astorka Korzo '90, ktorého je riaditeľom od roku 1995 a súčasne aj externým hercom. Počas týchto rokov stvárnil veľké množstvo divadelných postáv, častokrát charakterovo veľmi odlišných. Boli to postavy hier svetovej klasiky i súčasnej drámy, v ktorých svoje herectvo zdokonalil. Jeho úroveň herectva je na dnešnej úrovni aj vďaka režisérom, s ktorými spolupracoval (Pietor, Strnisko, Luther, Lasica, Nvota, Polák). Za svoje divadelné herectvo boj aj ocenený, v roku 2009 získal Výročnú cenu literárneho fondu za vynikajúce stvárnenie postavy Leva Nikolajeviča Tolstého (Jan Novák: TOLSTOJ A PENIAZE).

Vlado Černý bol obsadený aj do mnohých filmov a televíznych inscenácií. Ako dvadsaťročný si zahral menšie role pastierov vo filmoch Nevesta hôľ (1971) a Bačova žena (1972).Vo filme Rok má šesť dní (1976) bol motorkár a vo filme Zlatá réva (1977) bol mladým traktoristom. V roku 1982 si zahral v rozprávke Popolvár najväčší na svete, kde už stvárnil výraznejšiu postavu – princa Pravoslava (Cifroš princ), ktorý bol jedným z dvoch bratov hlavnej postavy princa Radoslava – Popolvára (Marek Ťapák). V Sladkých starostiach (1984) stvárnil rolu Puca Baráneka, kde oprášil svoje skúsenosti z päťboja a opäť si vo filme zajazdil na koni. V roku 1985 bol vojakom vo filme Kára plná bolesti. V poviedkovej televíznej inscenácii Z môjho denníka (1995) si zahral násilného zlodeja a v roku 2002 bol otcom ústrednej postavy Viery vo filme Perníková věž. V roku 2009 spoluprodukoval film Nedodržaný sľub, v ktorom si aj sám zahral a bola to rola doktora Féhera. Scenár k filmu napísal Jan Novák, práve na podnet Vlada Černého, ktorý si knihu o Martinovi Friedmannovi-Petráškovi prečítal v roku 2003 u jedného slovenského emigranta počas pobytu v Amerike a následne ju Novákovi odporučil. V roku 2012 bol Vlado Černý opäť obsadený do roly doktora v seriáli Búrlivé víno, kde sa jeho postava pretransformovala z deprimovaného a frustrovaného doktora na príjemného a dobre naladeného chlapíka, čo je v jeho filmovej kariére ojedinelý jav, nakoľko bol takmer vždy obsadzovaný do záporných postáv.

Z osobného života možno prezradiť, že je druhýkrát ženatý. Prvé manželstvo stroskotalo práve kvôli Vladovmu bohémskemu životu, ktorému sa v dnešnej dobe skôr vyhýba. Terajšou manželkou je Iveta Černá, s ktorou vychováva jej dve deti z prvého manželstva. S Ivetou sa zoznámil v roku 2003 na bratislavskom kúpalisku, keď ju chcel dohodiť svojmu kamarátovi. Dnes je šťastný, že prejavila záujem práve o neho a je mu v živote veľkou oporou, s ktorou má aj veľa spoločného. Okrem Ivetiných detí má aj svojho vlastného syna z prvého manželstva, no o tohto skoro prišiel, lebo ako dieťa mal rakovinu. No dnes je z neho živý a zdravý muž, ktorý má už vyše tridsať rokov.

Vlado Černý svoj voľný čas rád využije na šport, ku ktorému má od mala veľmi blízko a vždy pri ňom dobre zrelaxuje. Rád sa venuje aj svojim dvom koňom, ku ktorým  sa snaží pritiahnuť aj svoju polovičku. Okrem koní majú aj psa – pitbulla, ktorého dostali do daru. Vlado rád relaxuje aj pri hubárčení na Záhorí či dobrej knihe, ktorú však nie vždy dočíta dokonca. A ako „správny Slovák“ má rád bryndzové halušky.

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

Filmy

2018 Hudba Času (studentský film)
2016 Manžel na hodinu
Tolstoj a peniaze (divadelní záznam)
2011 Mŕtvola musí zomrieť
2009 Nedodržený slib
2008 Dve poviedky s Mariánom Labudom (TV film)
2006 Prachy dělaj člověka
2004 Prirodzená smrť
2003 Jesenná (zato) silná láska
2002 Perníková věž
2000 Slečna Dušehojivá (TV film)
Smrtící vlna (TV film)
1998 Knieža (TV film)
Ujo Váňa (divadelní záznam)
1997 Blúznenie srdca a rozumu (TV film)
Návraty z neskutočna
Tábor padlých žien
1995 ...kone na betóne
Armagedon na Grbe (divadelní záznam)
Lúpež dejín (TV film)
Mikuláš Mráz
Mutters Courage
Z môjho denníka (TV film)
1994 Diagnóza: vajíčko (TV film)
1993 Profesor Bernhardi (TV film)
Pustatina lásky (TV film)
Tri stromy (TV film)
1992 Lákavé stredisko rýchleho vytriezvenia (TV film)
Starec a cár (TV film)
1991 Diabol vo Francúzsku (TV film)
Lorenzaccio (TV film)
Rozruch na onkológii (TV film)
Čerti nespia (TV film)
1990 Keď báčik z Chochoľova umrie (TV film)
1989 Kucapaca alebo Obnovenie poriadku (TV film)
Mediteránske rozprávky (TV film)
Obrana Sokratova (TV film)
Reverend (TV film)
1988 Ja, stará mama, Iliko a Illarion (TV film)
Kvočka (TV film)
Portrét Doriana Graya (TV film)
Vianočná etuda (TV film)
1987 Kto ste, Jozef Gabčík? (TV film)
Rodák (TV film)
Zostane to v rodine (TV film)
1986 Pohyb (TV film)
Pro forma (TV film)
1985 Bankinghouse Khuwich and comp. (TV film)
Kráľovná noci v kamennom mori (TV film)
Kára plná bolesti
Muž na drátě
Raz, dva, tri (TV film)
Tu musíš žiť (TV film)
Zlatná krajina (TV film)
1984 Král Drozdí brada
O sláve a tráve
Sladké starosti
Stalo sa v našom mestečku (TV film)
V bludisku pamäti
1983 Malvína z Bretónska (TV film)
Mŕtvi učia živých
Tisícročná včela
Živí musia žiť alebo Červené víno víťazstva (TV film)
1982 Chlapec a husle (TV film)
Hra na kocúra (TV film)
Najstarší škorec Svätopluk (TV film)
Největší pecivál na světě
Oddychový čas pre sudcu (TV film)
Otvorený účet (TV film)
Právo na omyl (TV film)
1981 A čo láska? (TV film)
Dozrievanie (TV film)
Izba naivného deda (TV film)
Pohľad do zrkadla (TV film)
Súdim ťa láskou
1980 Dvadsaťtisíc v koši (TV film)
Prelom (TV film)
Príčina katastrofy náhodná (TV film)
Triptych o láske (TV film)
1979 Pochábeľ (TV film)
Vianočné čary (TV film)
1978 A ako Alžbeta (TV film)
Hranica zodpovednosti (TV film)
Krutá ľúbosť
Sneh pod nohami
1977 Zlatá réva
Šediny doktora Ondáka (TV film)
1976 Americká tragédia (TV film)
Hurá na letný byt (TV film)
Lakmus (TV film)
Mário a kúzelník (TV film)
Obhajoba sa nekoná (TV film)
Postup (TV film)
Rok má šesť dní (TV film)
Serenáda pre Martinu (TV film)
Sváko Ragan (TV film)
Španielska gitara (TV film)
1975 Chlapské leto (TV film)
Hodina úsvitu (TV film)
Prešporská kasáreň maľovaná (TV film)
Tetované časom
1974 Motiv pro vraždu
Oblaky - modriny (TV film)
Smrť v kufri (TV film)
Trofej neznámeho strelca
1972 Bačova žena (TV film)
1971 Nevesta hôľ
1970 Brat (TV film)
1969 Sladké hry minulého léta (TV film)
1968 Čo ja o tom viem alebo Záznam o sklamaní (studentský film)
1966 Majster kat
1963 Jánošík I., II.

TV seriály

2018 Hotel (TV seriál)
Štipni ma (S01E08)
Láska nad jazerom (S01E05)
Čo si kto navarí (S01E04)
další epizody (6)
2017 Pravá tvár (TV seriál)
Pravda (E15)
Čo zostane (E14)
Kto do teba (E13)
další epizody (8)
Rex (TV seriál)
Smrť s výhľadom (E01)
2014 Doktori (TV seriál)
Vdova (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
2012 Búrlivé víno (TV seriál)
Dr. Dokonalý (TV seriál)
Pod povrchem (TV seriál)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Případy pana Janíka (E11)
2009 Odsouzené (TV seriál)
Rádio (TV seriál)
V mene zákona (TV seriál)
2008 Mesto tieňov (TV seriál)
Koniec sveta II. (S01E05)
Koniec sveta I. (S01E04)
Panelák (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2005 Eden (TV seriál)
Nové auto (E04)
1988 Rodáci (TV seriál)
Epizoda 9 (E09)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (4)
1986 Okná dokorán (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
V skrytom bode varu (E04)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Via Doloris (E05)
Stellis vinctus (E03)
Anatomia Pragensis (E02)
Tisícročná včela (TV seriál)
V službách zákona (TV seriál)
1982 Hráč na vlastnú päsť (TV seriál)
Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Stalo sa pozajtra (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
Neresti ľudkov nepoctivých (TV seriál)
1977 Črty zo života (TV seriál)
1975 Straty a nálezy (TV seriál)
Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)

Dokumentární

2013 Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou (TV seriál)
2009 Film o filme: Nedodržaný sľub (TV film)

TV pořady

2016 Deň otvorených dverí 2016 (TV pořad)
2012 Nikto nie je dokonalý (TV pořad)
2009 Bez servítky (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace