foto

Jonathan Banks

  • nar. 31.1.1947 (70 let)
    Washington, District of Columbia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ray Jonathan Banks je americký filmový a televizní herec. Banks se narodil ve Washingtonu, D. C. v roce 1947. Jeho matka pracovala pro CIA. Ztělesňuje většinou zlověstné typy a darebáky.

Banks navštěvoval Indiana University v Bloomingtonu, kde se seznámil s Kevinem Klinem. Společně si pak zahráli v inscenaci Žebrácká opera. Hraní ho pohltilo natolik, že zanechal studií, aby se mohl připojit k cestovní společnosti jako inspicient. Tato práce ho zavedla až do Austrálie, kde si našel práci v divadle. V roce 1974 se přestěhoval do Los Angeles, aby zde rozjel svoji hollywoodskou kariéru, začínal různými divadelními představeními a mihl se i v několika televizních rolích.

Pravděpodobně jeho nejznámější filmové role jsou ve dvou filmech, kde hlavní role ztvárnil Eddie Murphy: 48 HODIN a POLICAJT Z BEVERLY HILLS. Mezi jeho další filmové role patří OZBROJENÍ A NEBEZPEČNÍ, PŘIPOUTEJTE SE PROSÍM!, GREMLINS, PŘEPADENÍ 2: TEMNÉ ÚZEMÍ.

Jeho první televizní rolí je malá role ve filmu CESTA VELKOU PLANINOU. Zlom jeho kariéry nastal, když kývnul na nabídku stanice CBS na roli mentora hlavního hrdiny Franka McPike v seriálu WISEGUY. Tato role, u které vydržel roky, mu přinesla nominaci na cenu Emmy. Banks se také objevil v epizodních rolích v několika televizních pořadech, jako ALIAS, CSI, ZA ROZBŘESKU, HIGHLANDER, MATLOCK, STAR TREK, WALKER TEXAS RANGER, DEXTER, MODERN FAMILY.

V současnosti hraje v seriálu PERNÍKOVÝ TÁTA, kde hraje Mika Ehrmantrauta, bývalého policistu, soukromého vyšetřovatele a nájemného zabijáka, který je ochoten udělat vše, aby zabezpečil budoucnost sebe i své rodiny. V seriálu měl původně hrát pouze epizodní roli na konci druhé série, ovšem diváci si jeho roli zamilovali a tak od druhé sezóny ho můžeme v tomto seriálu vídat pravidelně.

Jaroslav "Jardismo" Lepšík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Cizinec ve vlaku
2017 Mudbound
Tangled: Before Ever After (TV film)
2016 Alibi
Term Life
2015 Robot Chicken DC Comics Special 3: Magical Friendship (TV film)
2014 Bullet
Neznámí autoři
Šéfové na zabití 2
2013 Bloodline (TV film)
Watercolor Postcards
Z cizího krev neteče
2007 Expert na vraždu: Vražda na fakultě (TV film)
Volání o pomoc
2006 Pokouřeníčko
2005 Circadian Rhythm
2002 R.S.V.P.
Temný stín nad L.A.
2001 Downward Angel
Face to Face
Krokodýl Dundee v Los Angeles
Vězeň
1999 Drsný chlapi (TV film)
Foolish
Let the Devil Wear Black
Millennium Man (TV film)
Trash
1998 Dolar za mrtvého (TV film)
1997 Agentka Melanie Darrowová (TV film)
Thousand Men and a Baby, A (TV film)
1996 Delfín Filip
Harvey (TV film)
Temný druh
Wiseguy (TV film)
1995 Poslední muž
Přepadení 2: Temné území
1994 Snímek na tělo
Stín posedlosti (TV film)
Walker Texas Ranger 3: Deadly Reunion
1993 Bod varu
Hra naslepo (TV film)
Marilyn a Bobby (TV film)
Perry Mason: Případ věčného mládí (TV film)
1992 Freejack
Zlatá žíla
1991 Noční můra (TV film)
1990 V dobrém i zlém
1988 Zlověstná posedlost
1987 Chladná ocel
Perry Mason: Případ ztracené lásky (TV film)
Splátka na vraždu (TV film)
Wiseguy (TV film)
1986 Ozbrojení a nebezpeční
The Fifth Missile (TV film)
Vraždící stroj (TV film)
Who Is Julia? (TV film)
1984 Dobrodružství Buckaroo Banzai napříč osmou dimenzí
Gremlins
Jessie (TV film)
Nadia (TV film)
Policajt v Beverly Hills
1983 Murder Me, Murder You (TV film)
The Invisible Woman (TV film)
1982 Frances
48 hodin
1981 Gangster Wars
1980 Blázni ve vězení
Piráti (TV film)
Připoutejte se, prosím!
Wild Times (TV film)
Zuřivost (TV film)
1979 Růže
She's Dressed to Kill (TV film)
The Ordeal of Patty Hearst (TV film)
1978 Detektiv ze San Franciska
Návrat domů
Psí vojáci
1977 Alexander: The Other Side of Dawn (TV film)
Night They Took Miss Beautiful, The (TV film)
The Girl in the Empty Grave (TV film)
1976 Cesta Velkou Planinou (TV film)

TV seriály

2017 Na vlásku: Seriál (TV seriál)
Volejte Saulovi (TV seriál)
Fall (S03E09)
Slip (S03E08)
Expenses (S03E07)
další epizody (8)
2016 Skylanders Academy (TV seriál)
Volejte Saulovi (TV seriál)
Klick (S02E10)
Nailed (S02E09)
Fifi (S02E08)
další epizody (10)
2015 Lizzie Borden: The Fall River Chronicles (TV seriál)
The Expanse (TV seriál)
Dulcinea (S01E01)
Volejte Saulovi (TV seriál)
Marco (S01E10)
Pimento (S01E09)
RICO (S01E08)
další epizody (10)
2014 Major Lazer (TV seriál)
Mike Tyson Mysteries (TV seriál)
2012 Nebezpečná identita (TV seriál)
Tomu se říká improvizace (E21)
Znám ho, protože jsem ho zabila (E20)
Perníkový táta (TV seriál)
Proplouvání nad tím vším (S05E08)
Řekni mé jméno (S05E07)
Odkup podílu (S05E06)
další epizody (8)
2011 Taková moderní rodinka (TV seriál)
Muzikálová mánie (S02E19)
Perníkový táta (TV seriál)
Úložiště (S04E11)
Salud (S04E10)
Štěnice (S04E09)
další epizody (10)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Nezvěstní (S10E10)
2010 Perníkový táta (TV seriál)
Konečné řešení (S03E13)
Polovičaté řešení (S03E12)
Vidím tě (S03E08)
další epizody (6)
2009 Castle na zabití (TV seriál)
Za vším hledej ženu (S01E04)
Zpátky do školy (TV seriál)
Perníkový táta (TV seriál)
Albuquerque (S02E13)
Odložené případy (TV seriál)
Šakalové (S06E16)
2008 Na doživotí (TV seriál)
Tajemství auta z vrakoviště (S02E05)
2007 Dexter (TV seriál)
Britská invaze (S02E12)
Na nejbližší odbočce zahněte vlevo (S02E11)
2000 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1997 Fired Up (TV seriál)
1995 Women of the House (TV seriál)
1993 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Bojová linie (S01E12)
Strážce moře (TV seriál)
1987 Wiseguy (TV seriál)
1985 Otherworld (TV seriál)
1983 Hardcastle a McCormick (TV seriál)
1981 Gangster Chronicles, The (TV seriál)
1979 Ike (TV seriál)
1978 Word, The (TV seriál)

Dokumentární

2015 Better Call Saul: Day One

TV pořady

2017 69. Emmy Awards (TV pořad)
2016 Talking Saul (TV pořad)
The 2nd Annual Carney Awards (TV pořad)
2010 TOP STAR (TV pořad)
1989 The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace