foto

Jean Desailly

  • nar. 24.8.1920
    Paříž, Francie
  • zem. 10.6.2008 (87 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jean Desailly byl výrazným hercem charakterních rolí, na své umělecké konto nastřádal více než šedesát filmů, hrál také v televizi, jeho láskou bylo ale především divadlo. Jean Marcel Desailly se narodil v Paříži a vyrůstal v harmonickém rodinném prostředí, díky otcovým kontaktům se seznámil i s četnými umělci. Po otci zdědil také určité nadání k malování a původně studoval školu výtvarných umění (École des beaux-arts), koncem třicátých let se ale připojil ke kočovné divadelní společnosti a nakonec začal studovat herectví na pařížské konzervatoři.

Konzervatoř mu poskytla také první příležitost před kamerou, když se spolu s dalšími spolužáky objevil v krátkém dokumentu PREMIER PRIX DU CONSERVATOIRE (1941). Tento krátký film zachytil na počátku kariéry několik dalších později výrazných osobností francouzského herectví (Dany Robin, Françoise Christophe, Sophie Desmarets atd.) Nedlouho nato debutoval i v celovečerním filmu a v poměrně velké roli hrál v adaptaci detektivního příběhu Georgese Simenona LE VOYAGEUR DE LA TOUSSAINT (1943).

Po dokončení konzervatoře vstoupil Jean Desailly do angažmá v nejslavnějším francouzském divadle Comédie Française (1942-1946), kde jako mladý, pohledný a především nadějný herec dostal velké příležitosti v zavedené klasice (Hamlet, Antonius a Kleopatra, Měšťák šlechticem), absolvoval také úspěšné divadelní turné po celé Evropě. Souběžně pokračoval i v práci před filmovou kamerou a jeho jméno je spojeno s ambiciózními poválečnými snímky jako OTEC GORIOT (Le père Goriot, 1945), ROGER LA HONTE (1946) nebo PASTORÁLNÍ SYMFONIE (La symphonie pastorale, 1946). Právě tento film však ukončil jeho kariéru v Comédie Française, protože kvůli natáčení měl absenci v divadle a nejprestižnější francouzská scéna něco takového nepřipouštěla. Stihnul se také oženit a jeho manželkou se stala herečka Ginette Nicolas, známá dodnes jako Nicole Desailly (*1920). Měli spolu dvě děti, ale rozvedli se po několika málo letech. Na dalších šedesát let pak svůj soukromý i pracovní život spojil s herečkou Simone Valère (*1923), vzali se ale až v roce 1998.

V roce 1946 byl Desailly propuštěn Comédie Française a ve spojení se souborem Barrault-Renaud účinkoval na scénách Théâtre Marigny a Odéon Théâtre de France. V jeho divadlení práci převažoval v té době francouzský repertoár od klasiky po modernu (Molière, Musset, Giraudoux), objevil se znovu v shakespearovském repertoáru (Kupec benátský, Jindřich VI.), ale také například v Kafkově Zámku. Z jeho filmografie připomeňme i u nás známé VELKÉ MANÉVRY (Les grand manoeuvres, 1955), kde hrál poměrně velkou roli po boku Gérarda Philipa.

Přelom 50. a 60. let je v Desaillyho filmové kariéře ve znamení několika pozoruhodných snímků natočených s Jeanem Gabinem, zvláště zaujal v kriminálce KOMISAŘ MAIGRET KLADE PAST (Maigret tend un piège, 1958), která mu vynesla nominaci na Cenu BAFTA pro nejlepšího zahraničního herce. Dalším významným setkáním s Gabinem byl film BURZIÁNI (Les grandes familles, 1959). Pozoruhodný výkon podal také v postavě komisaře v kriminálce ULICE MONTMARTRE Č. 125 (125 rue Montmartre, 1959). Z režisérů, s nimiž v té době spolupracoval, připomeňme slavná jména mladé generace jako Jacques Demy, Michel Boisrond, Edoudard Molinaro nebo François Truffaut. Právě v Truffautově filmu HEBKÁ KŮŽE (La peau douce, 1964) vytvořil Desailly jednu z nejzajímavějších postav své kariéry (po boku Françoise Dorléac).

Po dobu padesátých let trávil Jean Desailly poměrně hodně času v televizních studiích, v této době pořídil také hlasový doprovod k desítkám krátkých filmů, dokumentů a animovaných snímků. Pro nás je zajímavé, že pro francouzskou distribuci namluvil například film Jiřího Trnky SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ (1959).

Se svou dlouholetou jevištní i životní partnerkou Simone Valère (*1923) založil Jean Desailly v roce 1968 vlastní divadelní společnost Desailly-Valère, která účinkovala především v divadlech Théâtre Hébertot (1972-1980) a Théâtre de la Madeleine (1980-2002), obě tato divadla vedl Jean Desailly po nějakou dobu i jako ředitel. Některá úspěšná představení z této doby byla přenesena i na televizní obrazovku (například Dvojí hra Roberta Thomase nebo Candida G. B. Shawa). Kromě uvedených scén hrál se Simone Valère i na dalších jevištích (Théâtre de Marigny, Théâtre Edouard VII.)

Oproti předchozím letům ubylo filmových rolí, Desaillyho jsme ale mohli vidět po boku J. P. Belmonda ve filmech NÁSLEDNÍK (Ľhéritier, 1973) nebo PROFESIONÁL (Le professionnel, 1981), hrál i v dalších filmech dobře známých i u nás. Častěji se ale objevoval v televizi, hrál mimo jiné v seriálech. Před kamerou stál naposledy ve filmu DILETANTKA (La dilettante, 1999), jeho hlas pak ještě zazněl o rok později ve filmu POSEDLOST (En face, 2000), v roce 2002 pak ukončil i kariéru na divadelním jevišti. V témže roce obdržel prestižní Molièrovu cenu za celoživotní přínos francouzskému divadlu.

Po bezmála padesáti letech společného pracovního i soukromého života se Jean Desailly v roce 1998 oženil s herečkou Simone Valère (*1923). Jejich uměleckou dráhu zmapovala kniha Osud pro dva (Un destin pour deux, 1996). Jean Desailly zemřel v Paříži 11. června 2008 ve věku 87 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2000 Posedlost
1999 Dilettante, La
1998 Radeau de la Méduse, Le
1992 Élixir d'amour, L' (TV film)
1991 Piège, Le (TV film)
1990 Équipe de nuit
1988 Cambiamento d'aria (TV film)
Eterna giovinezza, L' (TV film)
1984 Králova bláznovství
1982 Invités, Les (TV film)
Siegfried (TV film)
1981 La mémoire courte
Profesionál
1980 Hlava nebo orel
1979 Au théâtre ce soir: Tout dans le jardin (TV film)
Je te tiens, tu me tiens par la barbichette
Mouton noir, Le
Pitié dangereuse, Le (TV film)
Sukničkář
1978 Claudine en ménage (TV film)
Claudine à Paris (TV film)
Claudine à l'école (TV film)
Un ennemi du peuple (TV film)
1974 Ironie du sort, L'
1973 Následník
1972 Au théâtre ce soir: Double jeu (TV film)
Policajt
Sous-locs, Les (TV film)
Zavraždění Trockého
1971 Comptes à rebours
Misanthrope, Le (TV film)
1969 Ardoise, L'
Tout pour le mieux
1968 Franciscain de Bourges, Le
1967 25. hodina
1966 Cerisaie, La (TV film)
Dans van de reiger, De
1965 Due orfanelle, Le
Monde est petit, Le (TV film)
1964 Confidence fausse, La (TV film)
Double inconstance, La (TV film)
Hebká kůže
L'année du bac
1962 Les sept péchés capitaux
Práskač
1961 Amours célèbres
Smrt Belly
Un soir sur la plage
Zákon války
1960 Baron de l'écluse, Le
Francouzka a láska
Préméditation
Saint mène la danse, Le
1959 Il cavaliere e la zarina
Sen noci svatojánské
Ulice Montmartre č.125
1958 Burziáni
Maigret klade past
Répétition ou L'amour puni, La (TV film)
1956 Une tâche difficile
1955 On ne badine pas avec l'amour
Velké manévry
1954 Si Versailles m'était conté
1953 Chagall
1952 Chicagský deník
Jocelyn
1951 Demain nous divorçons
Palais royal
1950 Chéri
Véronique
1949 Na úsvitu
Postarej se o Amálku
Échafaud peut attendre, L'
1948 Une grande fille toute simple
Veuve et l'innocent, La
1947 Amours, délices et orgues
Carré de valets
1946 Pastorální symfonie
Revanche de Roger la Honte, La
Sylvie a fantom
Vlast
1945 Jugement dernier, Le
Père Goriot, Le
1943 Voyageur de la Toussaint, Le

TV seriály

1989 Burziáni (TV seriál)
1988 Tisserands du pouvoir, Les (TV seriál)
1984 Bavure, La (TV seriál)
1979 Orient-Express (TV seriál)
1978 Claudine (TV seriál)
1972 Les Rois maudits (TV seriál)
Midi Trente (TV seriál)
1967 Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1965 Bonheur conjugal, Le (TV seriál)
1963 Chevalier de Maison Rouge, Le (TV seriál)

Dokumentární

2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.
2010 Dva ve vlně
2001 Gabin, gueule d'amour (TV film)
1987 La marche du siècle (TV seriál)
La nuit des Molières (TV seriál)
1984 Ces chers disparus: Françoise Dorléac (TV film)
1978 Remembering Jean Gabin (TV film)
1969 Tu moissonneras la tempête
1963 Malheurs de la guerre, Les
1962 Bonheur d'être aimé, Le
Chou caillou hibou
France à grand spectacle, La
1961 Temps d'une vocation: Marcel Proust, Le
1959 Les seigneurs de la forêt
Lozère, La
Soleil de Pierre, Le
Viennent les jours
À la rencontre de Jean-Sébastien Bach
1958 Marchands de rien
1957 Alchimistes, Les
1952 Avec André Gide
1951 Course de taureaux, La
1943 Premier prix du conservatoire

TV pořady

1980 Stars (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace