foto

Sticky Fingaz

  • nar. 3.11.1973 (47 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA

Biografie

Americký raper, hudební producent, herec, režisér a spisovatel Kirk Jones je znám jako člen hip hopové skupiny Onyx vystupujíc pod jménem Sticky Fingaz.

Fingazov je původem Jamajčan a vyrůstal ve čtvrti Flatbush v Brooklynu a už jako dítě chtěl být DJem. V pubertě byl součástí místního gangu v Brooklynu, který se hlavně zabýval drobnými krádežemi, než prodejem drog, či násilnými válkami. Tak vznikla jeho přezdívka Sticky Fingaz, což je v překladu idiom „lepkavé prsty“.

Fingaz navštěvoval střední školu umění a designu na Manhattanu, kde ho přihlásila jeho matka, kterou udivoval Fingazův talent malovat a kreslit. V roce 1990 se šestnáctiletý Fingaz Kirk přestěhoval do jamajskéhu Queensu, aby žil se svým bratrancem Fredrem Starrem, který pracoval jako holič. V roce 1991 s Fredrem v dopravní zácpě narazili na slavného DJe Jam Master Jaye z Run DMC, který jim dal dva měsíce na to, aby natočili demo. Bratranci k sobě přibrali ještě další dva nepostradatelné členy a založili Onyx.

V roce 1993 Onyx vydali hardcore rapový debut „Bacdafucup“, který mělo velký komerční úspěch. Album se stalo multiplatinové, hlavně díky známému singlu „Slam“. Následovaly na JMJ Records další dvě alba, ale společnost JMJ Records byla odprodána a tím zanikli i Onyx. Fingaz se rozhodl pro sólovou kariéru a vydal koncepční album „Black Trash: The Autobiography of Kirk Jones“ (2001), které mělo u kritiky úspěch díky své kreativitě s podstatným obsahem, ačkoli nezískalo komerčního uznání, jelikož zahrnovalo známé umělce jako Eminem, Raekwon či Redman.

Po druhém méně úspěšném albu se věnoval herectví a byl často obsazován do seriálů a později i celovečerních snímků. V roce 2019 se vrátil třetím albumem „It's about time“, které vyšlo jako dokumentární film s digitálním albem, který vypráví o Fingazově životě. Jako skladatel vyhrál v roce 2020 hlavní Ocenění ASCAP Pop Music Awards za skladbu „Sicko Mode“ pro Travise Scotta, která byla v roce 2019 nejvíce streamována.

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2020 3 Days Rising
2019 Fanatic (TV film)
Paradise City
2017 The Fearless One
2014 Dead Sea, The
Motel
2013 Caught on Tape
2012 Changing the Game
Speed Demons
2011 Fanaddict
2010 Hard Breakers
Love Chronicles: Secrets Revealed
Stále na hraně
2009 A Day in the Life
Breaking Point
Dough Boys
Karma, Confessions and Holi
The Steppin: Movie
2008 Příběhy z temnoty
2005 House of the Dead 2 (TV film)
2004 Gas
Let Fénixe
True Vinyl
Těžké časy
2003 Hot Parts
Jeď nebo zemři
Leprechaun: Back 2 tha Hood
Malibooty!
2002 L.A.X.
Nejslabší! Máte rakev!
2001 Flossin
Lift
MacArthur Park
2000 Boricua's Bond
Proces
Přežít kriminál
The Price of Air
Zkurvenej pátek
1999 Game Day
Love Goggles
Právo silnějšího
Černá a bílá
1998 House party 4
Le New Yorker
1995 Hra se smrtí
Mrtví prezidenti

TV seriály

2019 Broken Ground (TV seriál)
2017 Empire (TV seriál)
Sound & Fury (S03E10)
2016 *Loosely Exactly Nicole (TV seriál)
Jedna noc (TV seriál)
A Dark Crate (E03)
Empire (TV seriál)
A Furnace for Your Foe (S03E09)
2015 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Umění války (S05E22)
Nová pravidla (S05E21)
2011 Kriminálka Miami (TV seriál)
Protiopatření (S10E01)
2010 Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně (TV seriál)
Absolutní oběť (S01E10)
NCIS: Los Angeles (TV seriál)
Pokrevní bratři (S01E18)
2009 Zvíře (TV seriál)
Pilot (E01)
Status: Nežádoucí (TV seriál)
Ohnivá past (S02E11)
2007 Řekni, že mě miluješ (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Vztek (S06E14)
2006 Blade (TV seriál)
Conclave (E12)
Monsters (E11)
Hunters (E10)
další epizody (12)
Policejní odznak (TV seriál)
Of Mice and Lem (S05E10)
2005 Tam někde (TV seriál)
Follow the Money (E13)
Weapons of Mass Destruction (E12)
Orphans (E11)
další epizody (13)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Zmrtvýchvstání (S03E24)
2004 Policejní odznak (TV seriál)
Blood and Water (S03E02)
Playing Tight (S03E01)
2003 Platinum (TV seriál)
Policejní odznak (TV seriál)
Inferno (S02E11)
2002 Policejní odznak (TV seriál)
Carnivores (S01E11)
Dawg Days (S01E04)
Zóna soumraku (TV seriál)
Krutá milenka (E12)

Dokumentární

2008 Big Pun: The Legacy
2007 Notorious BIG: Bigger Than Life
2004 Beef 2
2000 And Ya Don't Stop: Hip Hop's Greatest Videos, Vol. 1
1994 Gangsta Rap: An MTV News Special Report (TV film)

Hudební videoklipy

2017 ONYX x H16 x DMS - 900 prod. Smart (hudební videoklip)
2000 Snoop Dogg feat. Sticky Fingaz - Buck 'Em (hudební videoklip)
1998 Big Pun feat. Joe - Still Not a Player (hudební videoklip)
DMX - Ruff Ryders' Anthem (hudební videoklip)
Onyx feat. 50 Cent, Bonifucco, Still Livin' & X-1 - React (hudební videoklip)
Onyx feat. DMX - Shut 'Em Down (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2013 Caught on Tape