foto

David Gahan

  • nar. 9.5.1962 (57 let)
    Epping, Anglie, Velká Británie

Biografie

David Gahan se narodil 9. května 1962 v anglickém Eppingu. Jeho rodiče se rozešli, když mu bylo pouhých 6 měsíců. Matka Sylvia se později vdala za Jacka Gahana, jehož příjmení začal David používat. Tragédie postihla celou rodinu v v roce 1972, kdy Jack zemřel. Chlapec, který ztrátu otce těžce nesl, začal zakrátko vše kompenzovat zločiny jako krádeže aut, vandalismus nebo ilegální graffiti. Výsledkem bylo, že se David několikrát ocitl před soudem pro mladistvé a opustil školu. Nastoupil v mnoha zaměstnáních, ale nikde dlouho nevydržel.

Někdy v roce 1980 se Gahan přihlásil do lokální soutěže pěveckých talentů. Tam si jeho schopností všiml jakýsi Vince Clark, který v té době mj. působil v hudební skupině Composition of Sound (spolu s Martinem Gorem a Andy Fletcherem). David souhlasil se svým začleněním do skupiny, která se na jeho popud záhy přejmenovala na Depeche Mode. Na jejich vystoupení v Canning townu si chlapců všiml Daniel Miller, zakladatel slavného labelu Mute records. První singl na sebe nenechal dlouho čekat. Již třetí singl (Just can´t get enough) se prodral do britského Top ten. Formace se postupem času stala jednou z nejslavnějších hudebních skupin všech dob. I po více než 25 letech si stále udržuje svůj kultovní statut a vyprodává stadiony.

Gahan samozřejmě není hercem v pravém slova smyslu. Na plátně se objevuje výhradně v klipech či koncertních záznamech Depeche Mode (zmínit můžeme ještě jeho sólové album Paper monsters, ke kterému také existují klipy a koncertní záznam). Vizuální stránka tvorby Depeche Mode nijak nezaostává za tou hudební a je spojená především se jménem nizozemského fotografa a režiséra Antona Corbijna. Ten pro skupinu natočil nejen velkou spoustu videoklipů, ale režíroval i krátké filmy, koncertní záznamy a věnoval se koncertní projekci.

Davidu Gahanovi se nevyhnuly problémy mnoha jiných „rockových“ hvězd. Deprese a užívání drog vyústily v jeho pokus o sebevraždu v roce 1995. Zakrátko byl propuštěn z nemocnice a pokračoval v nastoleném trendu. V květnu 1996 se na hotelovém pokoji v Los Angeles předávkoval užitím velkého množství tzv. speedballu (heroin+kokain). Při cestě do nemocnice byla diagnostikována dvouminutová klinická smrt. Po této události David odešel na devítiměsíční léčebnou kůru a od té doby zůstává „čistý“.

Gahan má sestru a dva bratry z matčina druhého manželství. V současnosti je potřetí ženatý a vychovává dceru a nevlastního syna.

Josef "J.Connor" K

Herecká filmografie

Filmy

2007 Depeche Mode: The Best of Videos Vol. 1 (video kompilace)
1999 Depeche Mode: The Videos 86-98 (video kompilace)
1990 Strange Too (video kompilace)
1988 Strange (video kompilace)
1986 Some Great Videos (video kompilace)

Dokumentární

2014 Depeche Mode live in Berlin (koncert)
2013 Mein Sommer '88 - Wie die Stars die DDR rockten (TV film)
2010 Depeche Mode: Tour of the Universe - Barcelona 20/21.11.09 (koncert)
2009 Dave Gahan v Basileji (koncert)
Do You Love Me Like I Love You, Part 1: From Her to Eternity
Shadow Play: The Making of Anton Corbijn
2006 Depeche Mode: Touring the Angel - Live in Milan (koncert)
Fad Gadget by Frank Tovey
2005 NotNa
The Work of Director Anton Corbijn (video kompilace)
2004 Dave Gahan: Live Monsters (koncert)
2002 Depeche Mode: One Night in Paris (koncert)
1997 Behind the Music (TV seriál)
1993 Depeche Mode: Devotional
1989 101
1985 World We Live in and Live in Hamburg, The (koncert)

Hudební videoklipy

2017 Depeche Mode - Cover Me (hudební videoklip)
Depeche Mode - Where's the Revolution (hudební videoklip)
2013 Depeche Mode - Heaven (hudební videoklip)
Depeche Mode - Should Be Higher (hudební videoklip)
Depeche Mode - Soothe My Soul (hudební videoklip)
2009 Depeche Mode - Wrong (hudební videoklip)
2006 Depeche Mode - Martyr (hudební videoklip)
Depeche Mode - Suffer Well (hudební videoklip)
2005 Depeche Mode - A Pain That I'm Used To (hudební videoklip)
Depeche Mode - Precious (hudební videoklip)
2004 Depeche Mode - Enjoy The Silence ['04] (hudební videoklip)
1993 Depeche Mode - I Feel You (hudební videoklip)
1990 Depeche Mode - Enjoy The Silence (hudební videoklip)
1989 Depeche Mode - Personal Jesus (hudební videoklip)
1981 Depeche Mode - Just Can't Get Enough (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2016 Quotidien (TV pořad)
2004 Ich will Spaß - Die 80er-Jahre-Pop-und-Schlagernacht mit Perlen aus Ost und West (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
1998 Tout le monde en parle (TV pořad)
1984 Musik Convoy (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace