foto

Zdeněk Buchvaldek

  • nar. 15.1.1928
    Praha, Československo
  • zem. 3.8.1987 (59 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zdeněk Buchvaldek se narodil 15. ledna 1928 v Praze. Nedlouho po konci války odmaturoval na gymnáziu v Křemencově ulici v Praze. Pak začal studovat DAMU. Absolvoval herectví pod vedením profesorů Karla Högera, Vlasty Fabianové a Ladislava Peška, takže měl více než dostatečnou průpravu do budoucího života. Od roku 1952 do 1976 byl členem Divadla pracujících v Mostě a to jako herec, dramaturg, režisér a později i jako jeho ředitel.

Svou pohlednou sympatickou tváří byl od mládí předurčen na role kladných charismatických hrdinů, v mosteckém divadle hrál např. Karla IV. v Noci na Karlštejně, MacDuffa v Macbethovi, profesora Higginse v Pygmalionu od G.B. Shawa nebo mladého Francka v Maryše. Roku 1976 se stal ředitelem Realistického divadla Zdeňka Nejedlého v Praze a na divadelní scéně se již objevoval málo. Často a rád přednášel v rozhlase. Hrál v mnoha televizních inscenacích, za všechny třeba: TRIBUN LIDU, KREMELSKÝ ORLOJ, RUDÝ PRIMÁTOR aj. Největšího úspěchu získal titulní rolí předsedy Národního Výboru Františka Bavora v seriálu MUŽ NA RADNICI. Za tuto roli získal cenu Zlatého Krokodýla za rok 1976.

Společně s divadelním byl mimořádně aktivní i co se týče politického života. Byl funkcionářem KSČ (Komunistická strana Československá), SČDU (Svaz českých dramatických umělců) atd. Za popularizaci sovětské vědy a umění získal roku 1981 medaili SČSP. Za svou pedagogickou činnost na DAMU získal roku 1983 cenu Jaroslava Průchy.

Ve filmu se příliš neobjevoval, hlavně kvůli odchodu do oblastního divadla v Mostu. Roku 1952 se objevil jako hlavní hrdina filmu ZÍTRA SE BUDE TANČIT VŠUDE o mezinárodní solidaritě sociálně-demokratické mládeže na celém světě. V dalším filmu se objevil až téměř po dvaceti letech jako učitel matematiky v povídce Reprezentant z filmu MATURITA ZA ŠKOLOU (1973). V Kachlíkově historickém dokumentu DVACÁTÝ DEVÁTÝ (1974) hrál revolucionáře a básníka S.K. Neumanna. Ve SKANDÁLU V GRI-GRI BARU (1978) hrál smyšleného senátora Koubka z první republiky.

Nabídka větší role mu přišla do filmu pro děti, POD JEZEVČÍ SKÁLOU, kde ztvárnil fořta. Ve STŘEPECH PRO EVU (1978), režijním debutu Rudolfa Adlera, si s chutí zahrál ředitele sklárny. Největší jeho filmovou rolí byl pravděpodobně vyšetřovatel Kameník, který vyšetřoval brutální vraždy dvou mladých dívek v dramatu podle skutečné události SMRT STOPAŘEK (1979). Roku 1985 se objevil jako plukovník Vágner ve Strnadově filmu ZÁTAH.

J "monolog" D

Herecká filmografie

Filmy

1987 Pohled z hlubin (TV film)
Pravidlá kruhu
1986 Kus života (TV film)
1985 Zátah
1984 Cihla zlata (TV film)
Křižovatka (TV film)
Všechno nebo nic
1983 Parcela 60, katastr Lukovice (TV film)
1982 Příběh chlapce, který miloval svou práci (TV film)
1981 Škola hrou (TV film)
1980 Chvíle pro píseň trubky (TV film)
Halvard Solness (divadelní záznam)
Medvědí tanec (TV film)
Muž s puškou (TV film)
Xena (TV film)
1979 Historie začíná pod kaštany (TV film)
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Signál (TV film)
Smrt stopařek
1978 A zvítězila pravda dělníkova (TV film)
Pod Jezevčí skálou
Rudý primátor (TV film)
Skandál v Gri - Gri baru
Střepy pro Evu
1977 Kremelský orloj (TV film)
1976 Pravé místo pro mne (TV film)
1975 Dopisy Uljanových (TV film)
Tribun lidu (TV film)
1974 Dvacátý devátý
Děravá kapsa (TV film)
Králův kalich (TV film)
Případ Adler (TV film)
Záhady v Alleghe (TV film)
1973 Maturita za školou
Otevřený kruh (TV film)
1972 Svatý Michal (TV film)
Výslech v Havaně (TV film)
1965 Šerif za mrežami
1952 Zítra se bude tančit všude

TV seriály

1988 Rodáci (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Pan rada v Paříži (E08)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Období zkoušek (E06)
Píseň pro májovou Prahu (E05)
Gottwald (TV seriál)
1984 Moje srdcová sedma (TV seriál)
Cesty (E02)
Na dosah ruky (TV seriál)
Sanitka (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Předvoj nového života (E03)
Hořký ústup (E02)
Příliv naděje (E01)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Setkání (E11)
Rozchod (E10)
Křížové tažení (E09)
další epizody (11)
1967 Rudí horolezci (TV seriál)

Dokumentární

1974 Kufřík (TV seriál)

TV pořady

1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace