foto

Matthew McGrory

  • nar. 17.5.1973
    West Chester, Pennsylvania, USA
  • zem. 9.8.2005 (32 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento americký herec se narodil 17. května roku 1973 ve West Chesteru v Pensylvánii a v Hollywoodu se proslavil hlavně svojí takřka nadlidskou výškou. V třiceti letech měřil rovných 230 centimetrů a zapsal se do světového filmu jako jeden z nejvyšších herců všech dob. Jeho gigantická postava ovšem rozhodně nebyla vrozená. Matthew totiž trpěl akromegalií, což je postupné zvětšování okrajových částí těla. Kromě nohou a rukou narůstá velikost i uším, bradě nebo například rtům.

Jeho první setkání s filmem, byla role obra v hudebním filmu Marilyna Mansona GODS IS IN THE T.V. z roku 1999. Tato minirole doslova nadchla režiséry béčkových hororů a proto se Matt o rok později dostává do hereckého arzenálu v Čechách a na Slovensku prakticky neznámého THE DEAD HATE THE LIVING od Davea Parkera. Další malých-velkých "štěků" se Matt dočkal i ve známějších filmech BUBLIŇÁK a MUŽI V ČERNÉM II, kde díky svým rozměrům ztvárnil jednoho z obrovských mimozemšťanů. Pravá, i když velice krátká, herecká dráha pro Matthewa začala až v roce 2003.

Jeden z nejznámějších režisérů současnosti, mistr bizarnosti, Tim Burton, si Matthewa vybral pro svůj úspěšný film VELKÁ RYBA, kde se mu dostalo role obra Karla, jednoho ze symbolů celého snímku. Náhle se o něj zajímal prakticky celý svět a svůj plodný rok 2003 završil ještě v hororu muzikanta Roba Zombieho, DŮM TISÍCE MRTVOL, kde, skrytý za maskou, vytvořil charakter lehkomyslného Tinyho, jenž si okamžitě získal nejen fanoušky hororů. O rok později přišla první hlavní role v americkém BIG TIME a stihl si zahrát i v několika epizodách seriálu HBO CARNIVALE. Rok 2005 pro něj byl ovšem osudným...

Smolné dny mu počaly hned při natáčení pokračování zombieho hororu, tentokrát s názvem VYVRŽENCI PEKLA. Během scén si poranil levou nohu (která je dodnes zapsána jako ta největší všech dob v Guinessově knize rekordů) a zaskakovat jej musel při "chodících" pasážích řádně vycpaný dublér. Labutí píseň si zahrál v hororu SHADOWBOX. Při natáčení biografického dramatu o herci a wrestlingovému zápasníkovi, Andremu Roussimoffovi, ANDRE: HEART OF THE GIANT, kde měl Matt stvárnit hlavní roli, se Mattovi zastavilo srdce a 9. srpna 2005 byl prohlášen za mrtvého. V natáčení jej nahradil Daniel Gilchrist, ale scén z Matthewem se In Memoriam dočkáme také společně s krátkým vzpomínkovým prostřihem na konci filmu.

Lichty

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Evil Within
2007 Andre: Heart of the Giant
DarkPlace
2005 Vyvrženci pekla
2004 Big Time
Planet of the Pitts
2003 Dům tisíce mrtvol
Velká ryba
2002 Muži v černém 2
2001 Bubliňák
2000 Dead Hate the Living!, The

TV seriály

2005 Carnivale (TV seriál)
Alamogordo (S02E02)
2004 Čarodějky (TV seriál)
Pavoučí démonka (S06E18)
2003 Carnivale (TV seriál)
Milfay (S01E01)
Čarodějky (TV seriál)
Meč ve městě (S06E08)

Dokumentární

2005 30 Days in Hell: The Making of 'The Devil's Rejects'

Hudební videoklipy

2004 Lest We Forget: The Video Collection (hudební videoklip)
1999 God Is in the T.V. (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace