foto

Jan Troell

  • nar. 23.7.1931 (88 let)
    Limhamn, Malmö, Malmöhus län, Švédsko

Biografie

Jan Troell (1931, Limhamn), jeden z nejdůležitějších skandinávských tvůrců, se k režii dostal přes práci kameramana. V roce 1971 natočil Emigranty (Utvandrarna), kteří získali pět nominací na Oscara, a následně jejich pokračování Nová země (Nybyggarna, 1972). V USA režíroval mimo jiné western Nevěsta pro Zandyho (Zandy’s Bride, 1974) s Genem Hackmanem. Za film Il Capitano (1991) dostal na MFF v Berlíně Stříbrného medvěda za režii. Snímky Jejich ledový sen (En frusen dröm, 1997) a Zblízka (Närvarande, 2003) byly v Karlových Varech uvedeny v soutěži dokumentů. Snímek Věčné okamžiky, který vznikl podle románu režisérovy ženy Agnety Ulfsäterové-Troellové, získal pět švédských výročních cen a Troell se na něm podobně jako na jiných svých filmech podílel i jako kameraman.

44. MFF K. Vary 2009

Režijní filmografie

Kameramanská filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 Poslední věta
2001 Jako bílý sníh
1996 Hamsun
1991 Il Capitano
1965 4 x 4
Uppehåll i myrlandet
1962 Pojken och draken (TV film)
1960 Stad

Dokumentární

1994 Dansen
1988 Pohádková země
1965 Porträtt av Åsa
1962 Båten
1961 Sommartåg (TV film)

Střihačská filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2010 Med mitt mått mätt - en ökenvandring
1991 Il Capitano
1960 Stad

Dokumentární

1962 Båten
1961 Sommartåg (TV film)

Herecká filmografie

Host

TV pořady

1992 Gomorron (TV pořad)

Fanoušci tvůrce