foto

Zdeněk Mucha

  • nar. 7.4.1946 (72 let)
    Michálkovice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Zdeněk Mucha většinu své herecké dráhy zasvětil práci v západočeských oblastních divadlech, což se do značné míry podepsalo na jeho sporadickém výskytu ve filmu a televizi. Pochází ze severní Moravy, narodil se v Michálkovicích (dnes součást Ostravy). Přípravu k herectví získal studiem v Brně na JAMU, které dokončil v roce 1968. Hned po absolutoriu nastoupil do Divadla Vítězslava Nezvala v Karlových Varech, kde setrval bezmála dvacet let (1968-1985), jednu sezónu tady byl i šéfem uměleckého souboru (1982-1983).

Před kamerou stál Zdeněk Mucha poprvé v rámci natáčení filmu DNY ZRADY (1973), později hrál v jednom z dílů TŘICETI PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1977), pak se objevil v menších rolích vojáků v několika filmech z historie i současnosti, v BALADĚ PRO BANDITU (1978) hrál nevelkou úlohu četníka. V roce 1985 opustil Zdeněk Mucha Karlovy Vary a další tři roky byl umělcem na volné noze, pohostinsky ale vystupoval v Divadle J. K. Tyla v Plzni, kde nakonec v roce 1988 získal stálé angažmá a na této scéně působí dodnes. Nabídku do Plzně uspíšilo jeho hostování v historické hře Vy jste Jan, od té doby na plzeňském jevišti odehrál desítky stěžejních postav domácího i světového repertoáru. Kromě titulních rolí v dramatickém žánru (Othello, Tomáš Beckett, Kde kukačka hnízdo má) dostal výrazný prostor i v komediích (Jedenácté přikázání, Poprask na laguně, ze současné tvorby jsou to například hry Antonína Procházky).

I další spolupráce Zdeňka Muchy s filmem a televizí se odehrávala jen ve formátu vedlejších, často i bezejmenných rolí. Z těch známějších filmů připomeňme KOPYTEM SEM, KOPYTEM TAM (1988) nebo DISCOPŘÍBĚH 2 (1991), v několika dětských titulech hrál menší role otců, objevil se i v některých televizních seriálech. Zatím naposledy jsme se s ním mohli setkat v postavě starého kuchaře v televizní pohádce O KRÁLOVSTVÍ Z NUDLÍ A ŠTĚSTÍ BEZ KONCE (2009). Kromě toho často spolupracoval také s plzeňským rozhlasovým studiem.

Manželkou Zdeňka Muchy je jeho kolegyně z plzeňského divadla, herečka Dana Píchová (*1946).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Så længe jeg lever
2017 Ein Sommer in Prag (TV film)
2016 Polednice
2015 Vybíjená
2013 Kouzlo 4D (divadelní záznam)
Příběh kmotra
2009 O království z nudlí a štěstí bez konce (TV film)
2008 Sofie a ukradený poklad (TV film)
2007 Měsíc nad Buffalem (divadelní záznam)
1992 Hat-Trick (studentský film)
1991 Discopříběh 2
Obecná škola
1990 Jen o rodinných záležitostech
Začátek dlouhého podzimu
1989 Divoká svině
Sbohem, klidná léta (TV film)
Volná noha
1988 Kopytem sem, kopytem tam
Tichý společník
1987 Moře začíná za vsí
1983 Parcela 60, katastr Lukovice (TV film)
1980 Blues pro EFB
1979 Drsná Planina
1978 Balada pro banditu
1975 Na konci světa
1974 Sedmého dne večer
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.

TV seriály

2018 Vzteklina (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
2017 Specialisté (TV seriál)
Mrtvým se nic nedaruje (S02E09)
Trpaslík (TV seriál)
Sobota (E06)
Pátek (E05)
Středa (E03)
2016 Pět mrtvých psů (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
2015 Místo zločinu Plzeň (TV seriál)
Smrt v rybníku (E02)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Jsi vrah, Bobo! (S11E03)
2014 Až po uši (TV seriál)
2012 Vyprávěj (TV seriál)
The Rolling Stones (S04E14)
Trapasy (TV seriál)
Provokatér (S05E12)
1991 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Pinkertonova detektivní agentura (S03E01)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Otisk (S01E04)
1986 Gottwald (TV seriál)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Kleště (S02E02)

Dokumentární

2015 Tetřeví bednáři
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace