foto

Sylvia Chang

  • nar. 22.7.1953 (65 let)
    Ťia-i, Tchaj-wan

Biografie

Tchajwanská herečka, spisovatelka, režisérka, zpěvačka, bojová umělkyně a producentka Sylvia Changová se narodila 21.července 1953. Školu opustila v 16 letech a rozjela svou kariéru jako rozhlasový DJ. V 17ti se začala motat kolem TV a v 18 letech získala svou první roli v The Flying Tiger (1973) s Yasuaki Kuratou. Všímá si jí režisér Lo Wei a obsazuje jí do kung fu snímků The Tattooed Dragon (1973) s Wangem Yu, Yellow Faced Tiger (1974) s Chuckem Norrisem a do Chinatown Capers (1974) s Polly Kuan. Špatně si nevedl ani Hong Kong Superman (1975) s známým akčním choreografem Brucem Leungem.

Sylvia Chang je známá svými výroky, že v HK filmovém průmyslu dominují pouze muži a je málo scenáristů, kteří by psali hlavní role pro ženy. Roku 1976 tedy přechází z kung fu mlátiček na komedie a limonády, hraje v osmi filmech a asistuje i u režie v komedii Laugh In (1976). V roce 1977 pokračuje v jedenácti snímcích, kde dokazuje svou rozmanitou všestrannost v rolích nevinných dívek, alkoholika, drsné policistky, respektované učitelky, či roli matky a působí také na divadelních prknech. Její režijní debut je dramat Once Upon a Time (1978), ke kterému napsala i scénář. V úspěšném dramatu režisérky Ann Hui The Secret (1979) se skvěle blýskla v hlavní roli Lin Mingové, což jí vyneslo nominaci na nejlepší herečku v hlavní roli. Pozornost na sebe strhla také v komerčně úspěšné duchařině slovutného režiséra Kinga Hu v Legend of the Mountain (1979) s Hsu Fengovou. V tom samém roce se provdává za Liu You Lina se kterým se roku 1983 rozvádí.

V 80. letech hraje nadále komedie, romantiku, dramata i válečné a akční snímky. Získává několik nominací za Nejlepší herečku v hlavní roli. Sylvia Changová takto drží rekord, který činí devět nominací, z toho dvě vítězné. V bitevním The Z Men (1982) si zahrála s Melem Gibsonem i Samem Neilem. Komedie It Takes Two (1982) vydělala 17 miliónů HK dolarů a horor He Lives by Night (1982) rovných deset miliónů. Rovněž je úspěšná jako zpěvačka, vydává několik úspěšných kantopopových alb a některé písně se staly karaoke hity. Akční megapecka Aces Go Places (1982) vydělala téměř 30 miliónů HK dolarů a stejně tak i povedené pokračování Aces Go Places 2 (1983), Aces Go Places - Our Man from Bond Street (1984) a Aces Go Places 4 (1986). Úspěch a zisk sklízí i v Tsui Harkově komedii Shanghai Blues (1984), ale i její druhý režijní počin Passion (1986), zde získala cenu za nejlepší herečku. Její bojový um lze plně docenit i v megahitu Lucky Stars Go Places (1986) se Sammo Hungem a kasovní trhák jsou i komedie Seven Years Itch (1987) a Chicken and Duck Talk (1988). Přes 30 miliónů vydělalo drama All About Ah Long (1989), kde měla krom hlavní role na starost i scénář. Máprsty také vprosazování animací aspeciálních efektů nejen do komedií a sci-fi, ale i do dramat. 

V 90.letech se jí daří rolemi v komerčně velmi úspěšných komediích The Fun, the Luck and the Tycoon (1990), The Banquet (1991), The Twin Dragons (1992) a v The New Age of Living Together (1994) seděla i na režisérské stoličce. Tyto snímky vydělaly mraky peněz a daří se jí i na poli scenáristiky, režie i v produkci. V roce 1991 se provdala za podnikatele Wang Ching Hunga, se kterým má syna Oskara Hunga. V roce 1992 byla členkou poroty na 42. Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně a věnuje se i divadelní činnosti. Od roku 1996 má i svůj vlastní TV kanál Go Go TV. Její filmy jsou přijímány na mezinárodních festivalech v Londýně i Torontu.

Sylvie Changová je zastáncem World Vision International, tedy organizace která bojuje proti chudobě a nemocem po celém světě. Často navštěvuje Afriku a sponzoruje také děti v Mongolsku. V roce 2000 došlo k nemilému incidentu, kdy jí byl unesen syn Oskar a držen za výkupné 15 miliónů HK dolarů. Policie ho našla po několika dnech a únosce zatkla. Oskarovi se nic nestalo, ale Sylvie byla zdrcena. Dodnes aktivně natáčí a stejně tak působí i v dalších odvětvích.

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2018 Poslední večery na Zemi
2017 Fen bei ren sheng
Love Education
2015 Hua li shang ban zu
I hory mohou odejít
2011 Buddha Mountain
2006 Wu Qingyuan
2005 American Fusion
2004 20:30:40
Hainan ji fan
2001 Di jiu tian chang
1999 Xin dong
1998 Krvavé housle
1997 小倩
1996 Fragile Heart, The (TV film)
1995 Wo yao huo xia qu
1994 Jíst, pít, muž, žena
Xin tong ju shi dai
1993 Huan ying
Xin bu liao qing
1992 Ti dao bao
1991 Bao feng shao nian
Dračí dvojčata
Hao men ye yan
Sa Sa Ga Ga zham hei loi
1990 Ji xing gong zhao
Miao jie huang hou
Ren zai Niu Yue
1989 A lang de gu shi
Ba liang jin
Liang ge you qi jiang
1988 Chun qiu cha shi
Ji tong ya jiang
Ku jia tian xia
Soursweet
1987 Huang-se gushi
Qi nian zhi yang
1986 Bláznivá mise 4
Hoi seung fa
Zui ai
Šťastné hvězdy v akci
1985 Ba Fan keng kou de xin niang
Qiu ai fan dou xing
Zui xiang nian de ji jie
1984 Bláznivá mise 3
Da xiao bu liang
Gao liang di li da mai shou
Shanghai zhi ye
1983 Bláznivé poslání
Dai jian de xiao hai
Tai shang tai xia
That Day, on the Beach
1982 Bláznivá mise
Da sao ba
Guang yin de gu shi
He Lives by Night
It Takes Two
Wo de ye ye
Xue jian gui xiang lu
1981 Zhong shen da shi
Útočná síla "Z"
1980 Da xiao jiang jun
Jin zhi yu ye
Mo li hua
Tian xia yi da xiao
Xue jian leng ying bao
1979 Feng jie
Ma feng nu
Shan zhong zhuan qi
1977 Ai de zei quan
Ai qing wo zhao dao le
Bo sai xi yang qing
Feng yu zhao yang
Gui ma gu ye zi
Jin yu liang yuan hong lou meng
Qing se shan mai
Shan liang de ri zi
Tai Bei liu liu
Tai bei 77
Tiao yue de ai qing
Zuo ri chong chong
1976 A Mao zheng chuan
Bi yun tian
Lang hua
Luo ye piao piao
Mei hua
Qiu chan
Wen nuan zai qiu tian
Xing yu
1975 Ba bai zhuang shi
Men li men wai
Xiang Gang chao ren
1974 Masakr v San Franciscu
Shi qi shi qi shi ba
Xiao ying xiong da nao Tang Ren jie
1973 Fei hu xiao ba wang
Long hu jin hu

TV seriály

1979 M*A*S*H (TV seriál)
Ach ta láska (S07E25)

Dokumentární

2013 Wu ya: Du qi feng de dian ying shi jie
2009 Cheng zhe guang ying lu xing

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace