foto

Jennifer Ehle

  • nar. 29.12.1969 (49 let)
    Winston-Salem, North Carolina, USA

Biografie

Narodila se ve Spojených státech v Severní Karolíně – Winston Salemu 29. 12. 1969. Jenniným otcem je známý americký spisovatel John Ehle, matkou je anglická herečka Rosemary Harris. Studovala herectví na londýnské Central School of Speech and Drama.

Žije v Británii, kde hraje na divadelních scénách. Má ráda Shakespearova dramata i současné divadelní hry. Začínala nejdříve v televizi, kdy se poprvé uvedla v seriálech Mladý Indiana Jones - The Young Indiana Jones Chronicles, nebo Rik Mayal uvádí - Rik Mayall Presents. Poté se na ní opravdu usmálo štěstí. Bylo jí 25 let, když dostala nabídku v šesti-dílném televizním seriálu "Elizabeth" Lizzy Bennetové v přepisu románu spisovatelky Jane Austen - Pýcha a předsudek. Jejím partnerem v roli Fitzwiliama Darcyho byl Colin Firth. Ten se do Jennifer zamiloval a vznikl tak na čas mimořádně krásný vztah, který po jejich rozchodu přešel v kolegiální, a přátelský.

J. Ehle se stala rázem velice známou a oblíbenou herečkou. Za tuto skvěle ztvárněnou úlohu získala cenu BAFTA. První filmovou rolí se stala Cynthie Powell, přítelkyně Johna Lennona, kterého hrál Ian Hart. Byl to hudební snímek o začátcích skupiny The Beatles - Backbeat, v režii I. Softleyho. Přesvědčivá Constance Lloyd-Wilde, manželka spisovatele Oscara Wilda, manžela hrál Stephen Fry, tou se Jenni představila v biografickém filmu podle knižní předlohy Richarda Ullmanna Oscar Wilde, který režíroval B. Gilbert.

V roce 1999 hrála na jevišti londýnského Warehouse a v roli Annie v dramatu Toma Stopparda Skutečná věc. Za svůj výkon v téže inscenaci, ale „jen“ na Broadway jí byla předána cena „Tony 2000“.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

2019 Run This Town
The Professor and the Madman
The Wolf Hour
2018 Monster
PMC: deo beongkeo
Převýchova Cameron Postové
Vox Lux
2017 Boj s obry
Wetlands
2016 A Quiet Passion
Malí muži
The Fundamentals of Caring
2015 Advantageous
MI-5: Vyšší dobro
Padesát odstínů šedi
2014 Black and White
Králova zahradnice
Loupež století
Robocop
2012 30 minut po půlnoci
The Big Fat Quiz of the 90s (TV film) - a.z.
2011 Nákaza
Správci osudu
2010 Králova řeč
2009 Dar
2008 Děvče od sousedů (TV film)
Hrdost a sláva
2007 Before the Rains
2006 Opravdová hlava rodiny
2005 Pod hladinou
2002 Posedlost
2000 Mladý Indiana Jones: Dobrodružství v tajné službě
1999 Letošní láska
Sluneční jas
1998 Ložnice a kuloáry
1997 Cesta do ráje
Oscar Wilde
1995 Beyond Reason (TV film)
1994 Backbeat
Radost ze života (TV film)
Récréation, La (TV film)
Self Catering (TV film)
1993 Maitlands, The (TV film)
Micky Love (TV film)

TV seriály

2018 The Looming Tower (TV seriál)
9/11 (E10)
Tuesday (E09)
The General (E07)
2015 Černá listina (TV seriál)
T. Earl King VI (No. 94) (S02E14)
2014 Černá listina (TV seriál)
Madeline Pratt (No. 73) (S01E14)
2013 Low Winter Sun (TV seriál)
Ann Arbor (E09)
2012 Muž s posláním (TV seriál)
In Case of Heart Failure (E16)
In Case of Letting Go (E15)
In Case of Co-Dependants (E14)
další epizody (7)
2011 Muž s posláním (TV seriál)
In Case of Abnormal Rhythm (E09)
In Case of Missed Communication (E08)
In Case of Exposure (E07)
další epizody (9)
1997 Melissa (TV seriál)
1995 Pýcha a předsudek (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
1992 Camomile Lawn, The (TV seriál)
Mladý Indiana Jones (TV seriál)

Dokumentární

2012 Love, Marilyn
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace