foto

Zdeněk Podskalský st.

  • nar. 18.2.1923
    Malenice nad Volyňkou, Československo
  • zem. 29.10.1993 (70 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zdeněk Podskalský se narodil v Malenicích na Šumavě. Toužil se stát ochotnickým hercem, ale trpěl velkou trémou. Začal studovat na reálném gymnáziu ve Strakonicích, které ukončil maturitou v roce 1942. Následně absolvoval ještě abiturientský kurz. Po válce pokračoval v letech 1945-1949 studiem sociologie, psychologie a divadelní vědy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Současně studoval v letech 1947-1950 na FAMU. V lednu 1951 přešel na Vysokou filmovou školu v Moskvě (VGIK), kterou absolvoval v roce 1954 jako kandidát estetických věd. Po návratu domů pracoval v televizním studiu jako režisér televizních pásem a her. V průběhu své pracovní kariéry ostatně věnoval televizním projektům přinejmenším stejnou pozornost jako klasickému filmu.

Na výrobě filmu se podílel sice už ve 40. letech jako posluchač FAMU spoluprací na scénáři krátkého filmu o přípravách XI. všesokolského sletu JEDEN, TISÍC, MILIÓN, ale jako samostatný režisér debutoval v oblasti hraného filmu až v roce 1957, kdy natočil středometrážní snímek ze života současné rodiny V PÁTEK RÁNO. Poté spolu s hercem Vlastimilem Brodským napsal scénář satirické komedie namířené proti byrokracii MEZI NEBEM A ZEMÍ. U diváků a kritiky prorazil ale až komedií KAM ČERT NEMŮŽE, kde oprášil starý faustovský motiv a využil herectví mladé Jany Hlaváčové.

Méně úspěšný byl experimentálně pojatý snímek podle námětu Jaroslava Dietla EINSTEIN KONTRA BABINSKÝ. Příběh dvou věrných přátel - pilného vědce a lehkomyslného kariéristy, kteří spolu vyrůstali od dětských let, se odehrával ve čtyřech časových úsecích a každý byl natáčen v jiném žánru. To bylo pro soudobého diváka poněkud nestravitelné sousto. Nepoměrně lépe byla přijata BÍLÁ PANÍ, satirická komedie natočená podle povídky Karla Michala Jak Pupenec ke štěstí přišel. V titulní roli tehdy zazářila Irena Kačírková. Podle námětu Jaroslava Dietla natočil komedii ŽENU ANI KVĚTINOU NEUHODÍŠ o muži ztvárněném V. Brodským, který má tak pokorný obdiv k ženám, až mu to komplikuje život.

Velkou láskou Zdeňka Podskalského byl hudební film. Natočil TU NAŠI PÍSNIČKU ČESKOU - sentimentální příběh o panně Stázi zahrané Pavlínou Filipovskou, kde režisér využil písniček Karla Hašlera a celé řady populárních zpěváků, mezi které patřil např. Matuška, Gott, Neckář, Pilarová či Hegerová. Další muzikál NOC NA KARLŠTEJNĚ natočil volně podle stejnojmenné divadelní komedie Jaroslava Vrchlického a obsadil jej svými oblíbenými herci - Janou Brejchovou a Vlastimilem Brodským. Ti se objevili i v hlavních rolích crazy komedie ĎÁBELSKÉ LÍBÁNKY, ke které si konec konců napsali i scénář.

Patrně nejúspěšnějším režisérovým snímkem se stala skvěle obsazená komedie SVĚTÁCI o třech nevzdělaných venkovských fasádnících, kteří touží prožít aspoň jednu noc po boku krásných žen. Ve druhé polovině 70. let natočil Podskalský crazy komedii s kriminální zápletkou DRAHÉ TETY A JÁ, kde využil komediálního talentu stárnoucí Natašy Gollové a mladého Jiřího Hrzána. Koncem 70. let navázal spolupráci s "cimrmanology" Smoljakem a Svěrákem a jejím výsledkem byla komedie o 12-násobné směně bytů pod názvem KULOVÝ BLESK. Na režii se spolupodílel Ladislav Smoljak. Následovala průměrná hudební komedie TRHÁK, kde se po boku Josefa Abrháma objevila zpěvačka Hana Zagorová.

Od počátku 60. let se stále častěji uplatňoval v Československé televizi jako režisér televizních filmů, inscenací, hudebně zábavných pořadů, přímých přenosů a revuí jako byly např. BABIČČINA KRABIČKA, v zahraničí oceněné pořady ZTRACENÁ REVUE nebo PŮJČOVNA TALENTŮ, PLECHOVÉ DOSTAVENÍČKO, SETKÁNÍ S ORLOJEM, SEDM ŽEN ALFONSE KARÁSKA, BLÁZINEC V PRVNÍM POSCHODÍ nebo KABARET U DOBRÉ POHODY. Je autorem a režisérem řady silvestrovských večerů Československé televize, včetně těch nejproslulejších.

V menší míře se uplatnil jako divadelní režisér, mj. je i autorem hry Návštěva staré dámy, kterou v roce 1969 režíroval jako zájezdovou inscenaci Miloše Kopeckého a Ivy Janžurové. Nebyl jen režisérem, ale i úspěšným scénáristou, několikrát si zahrál také drobné role ve filmech, jako byla např. postava faráře v POSTŘIŽINÁCH. Aktivně pracoval do konce 80. let. Žil dlouhá léta v Praze na velmi hezké adrese - ve věži na rohu Mostecké ulice s výhledem na chrám sv. Mikuláše. Rád se vracel do kraje svého dětství, na Šumavu. Životní partnerkou mu 27 let byla Jiřina Jirásková. Zdeněk Podskalský byl rozporuplný tvůrce. Na jedné straně nesmírně vzdělaný, bytostný intelektuál s hlubokou analytickou schopností, na druhé straně tvůrce, který celý život inklinoval k lehčím, ryze zábavným žánrům, což mu odborná kritika také vyčítala.

Milan "gudaulin" Černý

Režijní filmografie

Filmy

1989 Dokonalý muž, dokonalá žena aneb Návštěva mladé dámy (TV film)
1987 Ohnivé ženy mezi námi (TV film)
Pokušení doktora Burdy (TV film)
Poslední leč Alfonse Karáska (TV film)
Žena v trysku století (TV film)
1986 Dokonalý muž, dokonalá žena (TV film)
Ohnivé ženy se vracejí (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Profíci (TV film)
1983 Ohnivé ženy (TV film)
Společnost s ručením omezeným (TV film)
1982 Revue na zakázku
1981 Křtiny
1980 Přehlídka dobré pohody 1980 (TV film)
Trhák
Už vám není dvacet, paní Bláhová (TV film)
1978 Kulový blesk
1977 Koncert pro mantinely (TV film)
1976 Sedm pater pro tisíc přání (TV film)
To byla svatba, strýčku! (TV film)
1975 Tři muži se žralokem (TV film)
1974 Drahé tety a já
Musím se ti k něčemu přiznat (TV film)
1973 Noc na Karlštejně
Zvony pana Mlácena (TV film)
1972 Zatloukat (TV film)
1971 Alfons Karásek v lázních (TV film)
Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
1970 Ďábelské líbánky
Námluvy komtesy Gladioly aneb Přistání ve skleníku (TV film)
1969 Ach, ta vojna (TV film)
Blázinec v prvním poschodí (TV film)
Světáci
1968 Pražský Sherlock Holmes (TV film)
1967 Muž, který stoupl v ceně
Sedm žen Alfonse Karáska (TV film)
Ta naše písnička česká
1966 Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene! (TV film)
Ženu ani květinou neuhodíš
1965 Bílá paní
1964 Trik aneb Jak dámu okouzlit aneb Jak manžela oblafnout (TV film)
1963 Einstein kontra Babinský
1961 Spadla s měsíce
Začátek konce (TV film)
Ztracená revue (TV film)
1959 Kam čert nemůže
1958 Mezi nebem a zemí
Muž mnoha tváří (TV film)
1957 V pátek ráno
1954 Hry lásky plné (TV film)
Posvícení (TV film)

TV seriály

1983 Doktor z vejminku (TV seriál)
Nemovitost (E06)
Býk na žír (E05)
1982 Doktor z vejminku (TV seriál)
Veřejné osvětlení (E04)
Láska a úklady (E03)
Důchod (E02)
další epizody (4)
1970 Fantom operety (TV seriál)
Konec Fantoma (E05)
Fantom v nebezpečí (E04)
Fantom dělá zmatky (E03)
další epizody (5)

Dokumentární

1969 Úsměvné legendy o hradech a zámcích (TV seriál)
1950 O čs. studentech
Učit se, učit se, učit se (studentský film)

TV pořady

1999 Bylo jich pět (TV pořad)
1992 Werichiáda (TV pořad)
1989 Silvestr, který se nevysílal (TV pořad)
1988 Kouzelník ještě nepřišel (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
Románek za tři krejcary (TV pořad)
1977 Dostaveníčko s pražskými strašidly (TV pořad)
1976 Bylo jich šest (TV pořad)
Dostaveníčko (TV pořad)
Dostaveníčko u Orloje (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1974 Silvestr je za dveřmi (TV pořad)
1970 Herecké Vánoce (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1964 Půjčovna talentů (TV pořad)
1963 Babiččina krabička (TV pořad)
Revue pro banjo (TV pořad)
1960 Píseň o myši a jedu (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(237)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace