foto

Annie Lennox

  • nar. 25.12.1954 (64 let)
    Aberdeen, Skotsko, Velká Británie

Biografie

Britská zpěvačka, narozená 25.12.1954 v Aberdeen, Aberdeenshire, ve Skotsku. Studovala hru na flétnu a klavír. V sedmdesátých letech působí v kapelách The Catch a Tourist, které se ale nijak zvlášť neprosadily.

V roce 1980 s kolegou a budoucím partnerem Davem Sterwartem zakládají veleúspěšnou kapelu Eurythmics. Po desce In the garden vychází v roce 1983 deska Sweet dreams (are made of this). Deska kromě úvodního singlu Love is a stranger obsahuje i jeden z jejich největší hitů Sweet dreams. Po té následovala další alba Touch,1984 (for the love of big brother),Be yourself tonight, Revenge nebo Savage s hity jako Here comes rain again, duetem s Arethou Franklin Sisters are doin´it for themselves, When tomorrow comes, Miracle of love, Missionary man nebo I need a man. V roce 1989 vychází album We too are one obsahující hity Don´t ask me why nebo king and queen of america. Počátkem devadesátých let vychází album s největšími hity - Greatest hits a kapela se rozpadá. Za dobu svého působení kapela prodala přes 70 milionů kopii svých alb.

V roce 1999 se ale kapela dává opět dohromady a vydává desku Peaces (hit 17 again, I saved the world today) a vyjíždějí na turné. Bohužel v Česku byl koncert zrušen. v roce 2005 vychází výběr hitů Ultimate collection.

Annie Lennox se vydává na solo dráhu a vydává úspěšnou desku Diva (hity Why, little bird). Další solo počiny - album Medusa, které se skládá pouze s převzatých písní autorů jako Al Green, Bob Marley, The Clash nebo Neil Young (hit No more I love you´s), Bare a zatím poslední albem Song of mass destruction z roku 2007. Za píseň Into the west k filmu Pán prstenů, návrat krále získala Oscara.

Pavel "Bobsenklár" Šťastný

Skladatelská filmografie

Filmy

1984 1984

Herecká filmografie

Filmy

1991 Edvard II.
Eurythmics: Greatest Hits (video kompilace)
1988 Eurythmics: Savage
1987 Basements (TV film)
1985 Revoluce
1984 1984

Dokumentární

2019 I Want My MTV
My View: Clem Burke (TV film) - a.z.
2017 Elton John: The Nation's Favorite Song (TV film)
2016 Jak se kalila hudba (TV seriál)
2015 Annie Lennox - Nostalgia (koncert)
2014 In the Eye of the Spiral
2012 The Queen's Diamond Jubilee: BBC Concert at Buckingham Palace (koncert)
2009 25 let Rokenrolové síně slávy (koncert)
Annie Lennox: BBC One Sessions Live at St Luke's (koncert)
2006 Herbie Hancock: Possibilities
2005 All We Are Saying (TV film)
Live 8 (koncert)
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 Music for Middle-Earth
2003 Příběh pop music a politiky (TV seriál)
2002 Party at the Palace: The Queen's Concerts, Buckingham Palace (koncert)
2000 Eurythmics: Peacetour (koncert)
It's Only Rock 'n' Roll
Pavarotti & Friends for Cambodia and Tibet (koncert)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
Tina Turner: Celebrate Live 1999 (koncert)
1996 Annie Lennox... In the Park (koncert)
1995 Rock'N'Roll: Dvorana slávy (koncert)
1992 Freddie Mercury Tribute: Concert for AIDS Awareness, The (koncert)
1991 Naissance d'un Golem
1990 Red Hot and Blue (TV film)
1988 Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (koncert)
1987 Brand New Day
Eurythmics Live (koncert)
1983 Eurythmics: Sweet Dreams (koncert)

Hudební videoklipy

1995 Annie Lennox - No More I Love You's (hudební videoklip)
1992 Annie Lennox - Love Song For A Vampire (hudební videoklip)
Annie Lennox - Walking on Broken Glass (hudební videoklip)
Annie Lennox - Why (hudební videoklip)
1983 Eurythmics - Sweet Dreams (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2016 The BRIT Awards 2016 (TV pořad)
2015 GRAMMY Awards 2015 (TV pořad)
2012 Letní olympijské hry 2012 Londýn - Ceremoniál zakončení her (TV pořad)
2010 Christmas in Washington (TV pořad)
Talk show bez zábran (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 ABC 2000: The Millennium (TV pořad)
Arista Records' 25th Anniversary Celebration (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
Si on chantait (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Režijní filmografie

Hudební videoklipy

1995 Annie Lennox - No More I Love You's (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce