foto

Vladimír Hlavatý

  • nar. 29.10.1905
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 27.10.1992 (86 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vladimír Hlavatý, celým jménem Vladimír Michael Hlavatý, se narodil 29. října 1905 v Praze. Jeho otcem byl známý herec František Hlavatý (1873 – 1952). Také jeho sestra Věra Hlavatá (1907 – 198?) byla herečkou. Díky svému otci se již v dětských letech objevoval v malých roličkách na scéně Vinohradského divadla. Přes otcovo zrazování se stal hercem. Nejdříve hrál v ochotnických souborech ještě při studiích. Po vystudování získal angažmá v Tylově divadle v Nuslích (1923 – 1925). Dále hrál v městském divadle v Českých Budějovicích (1925 – 1928), v Plzni (1928 – 1929) a nakonec na šedesát let zakotvil ve Vinohradském divadle (1929 – konec osmdesátých let). V letech 1945 – 1947 byl však v angažmá Divadla 5. května.

Hlavatý měl po otci talent a specifický projev. Zezačátku se na divadelních prknech uplatňoval jako mladík malých tragikomických rolí prostých a přehlížených outsiderů nekomplikovaných charakterů. Později byl skvělým představitelem hodných a vlídných staříků s lidskou a citovou opravdovostí. Pro Hlavatého byla charakteristická drobná hubená postava, dobrácký šibalský obličej, vřelý úsměv, osobitá dikce, zajímavý témbr a trochu jadrný hlas.

Na stříbrném plátně ho poprvé diváci mohli spatřit v dnes již nedochovaném snímku NA VYSOKÉ STRÁNI (1921), který režíroval jeho otec. Po devítileté přestávce si ho Martin Frič vybral do malé role hosta v němém melodramatu CHUDÁ HOLKA (1929). Ve zvukovém období 30. – 40. let hrál různé malé role v filmech TŘETÍ ROTA (student Jiří Jäger), PAN OTEC KARAFIÁT (Franta), JAN VÝRAVA (bláznivý Martínek), HARMONIKA (dělnický mluvčí), BÍLÁ NEMOC (novinář), SVĚT, KDE SE ŽEBRÁ (exekutor), JARKA A VĚRA (farář), MUZIKANTSKÁ LIDUŠKA (tulák Klusoň), PALIČOVA DCERA (obhájce), ŠŤASTNOU CESTU (hráč), ROZINA SEBRANEC (dělník u Kafra) a další.

V tomto období nejvíc na sebe upoutal tragickou rolí chudého studenta Špíny ve Vávrově dramatu podle Aloise Jiráska FILOSOFSKÁ HISTORIE (1937), který nakonec umírá hrdinskou smrtí na barikádách ve slavném roce 1848. Z jeho významných poválečných rolí uveďme včelaře a chalupníka Martina v dramatu MORDOVA ROKLE (1951) Jiřího Slavíčka, laskavého starého zedníka Bráborce, který nakonec umírá pádem ze špatného lešení ve Steklého dramatu MSTITEL (1959) a zejména jeho životní role rozpolceného husara v Makovcově psychologickém dramatu podle Jiráskova románu ZTRACENCI (1956). Husar kdysi zabil v opilosti malé dítě a stále trpí výčitkami svědomí. Jeho trápení a svědomí může vykoupit jen záchrana jiného dítěte, i za cenu smrti. Povede se mu to nakonec?

Po osvobození mu již znárodněná kinematografie žádnou jinou větší roli nenabídla a Hlavatý aspoň vytvořil na stovku epizodních a drobných rolí, z nichž v pozdějším věku dominují různí dědečkové a starci z města i z venkova. Hrál číšníka Jindru (TŘINÁCTÝ REVÍR), pekaře Havlíka (PRÁVĚ ZAČÍNÁME), redaktora (SIRÉNA), Mikuláše (ALENA), záludného Žejdlice (ŽELEZNÝ DĚDEK), četníka (VES V POHRANIČÍ), Tarabu (PAST), krejčího (JAN HUS), Žižkova sluhu (JAN ŽIŽKA), dědečka (HONZÍKOVA CESTA), staršinu SNB (PROBUZENÍ), truhláře Moučku (VYŠŠÍ PRINCIP), ředitele raketáren (MUŽ Z PRVNÍHO STOLETÍ), Otradovce (ATENTÁT), učitele (BÍLÁ PANÍ), radu Vágnera (ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ), účetního Andreje (HOLKY Z PORCELÁNU), chalupníka (HONZA MÁLEM KRÁLEM), vrátného Troníčka (COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT), důchodce Kulíka (PŘÍŠTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ, STAROUŠKU), dědu (SESTŘIČKY), starého Čepelku (STÍNY KAPRADINY) a desítky jiných. Naposledy se objevil na plátně v dětském filmu NENÍ SIROTEK JAKO SIROTEK (1986).

Vladimír Hlavatý se skvěle uplatnil také v rozhlase, dabingu a televizi (inscenace MODLITBA PRO KATEŘINU HOROVITZOVOU, KAM SLUNCE NECHODÍ, KOLOBĚŽKA PRVNÍ apod. a seriály F. L. VĚK, ŽENA ZA PULTEM, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, BAMBINOT, VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE). Působil také jako externí pedagog na DAMU. Vydal vzpomínkovou knížku „Monolog herce z Vinohrad“ (1984). Zemřel 27. října 1992 v Praze. Dva dny před svými osmdesátými sedmými narozeninami.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1989 Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni (TV film)
1988 Nejlepší kšeft mýho života (TV film)
1987 Lovec senzací
Pokušení doktora Burdy (TV film)
Zuřivý reportér
1986 Není sirotek jako sirotek
Sardinky aneb Život jedné rodinky (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Láska z pasáže
Profíci (TV film)
1984 Hodinář (TV film)
Koloběžka první (TV film)
Prodloužený čas
Stín kapradiny
1983 1. Máj v Národním divadle roku 1898 (TV film)
Kudláčkova metoda (TV film)
Sestřičky
Výtah (TV film)
1982 Příště budeme chytřejší, staroušku!
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Zelená vlna
1981 Dostih
Přišel na večeři (divadelní záznam)
V podstatě jsme normální
1980 Jak napálit advokáta
Pes (TV film)
Zločin na poště (TV film)
Útěky domů
1979 Causa Králík
Nebožtíci na bále (TV film)
Zmizení herce Bendy (TV film)
1978 Brácha za všechny peníze
Odměna (TV film)
Přitažlivost země (TV film)
1977 Což takhle dát si špenát
Dary hadího krále (TV film)
Honza málem králem
Na rohu kousek od metra (TV film)
Podivné přátelství herce Jesenia (TV film)
Příběh lásky a cti
Zrcadlení
1976 Bouřlivé víno
Chuť do života (studentský film)
Dlažba (TV film)
Náš dědek Josef
Čas lásky a naděje
1975 Bakaláři: Vánoce, na které nikdy nezapomenu (TV film)
Borisek, malý seržant
Lokomotiva (TV film)
Plavení hříbat
Tribun lidu (TV film)
Typicky ženská reakce (TV film)
1974 Chytrost má děravé šaty (TV film)
Holky z porcelánu
Kosmas a paní Božetěcha (TV film)
Lidé z metra
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Milionár (TV film)
Okno ještě svítí (TV film)
Poslední rozhovor (studentský film)
Tři nevinní
1972 Aféry mé ženy
Slečna Golem
1971 Dlouhý podzimní den (TV film)
Kam slunce nechodí... (TV film)
Karlovarští poníci
Panter čeká v 17.30
Princ Bajaja
Soud (studentský film)
Člověk není sám
1970 Drama na lovu
1969 Alchymista (divadelní záznam)
Hrozné děti (TV film)
Pan Tau jde do školy
Slasti Otce vlasti
Učedník kouzelníka Čáryfuka (TV film)
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Jegor Bulyčov (TV film)
Nejlepší ženská mého života
Raport (TV film)
1967 Hladký běh
Navštívenka (TV film)
Princezna Pampeliška (TV film)
1966 Konec srpna v hotelu Ozon
Noc bez úsvitu (TV film)
Vražda v divadle pantomimy
Znamení Raka
Široká cesta spravedlnosti (TV film)
Ženu ani květinou neuhodíš
1965 Bílá paní
Délka polibku devadesát
Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (TV film)
Zlá minuta (TV film)
1964 Atentát
Darounická poudačka (TV film)
Hvězda zvaná Pelyněk
Místenka bez návratu
Neobyčejná třída
Skok do tmy
1963 Hlídač dynamitu
Lucie
Putování Simona Mac Keevera (TV film)
Čas jeřabin
1962 Horoucí srdce
Měšťáci (TV film)
Praha nultá hodina
Zelené obzory
Šestý do party (TV film)
1961 Králíci ve vysoké trávě
Muž z prvního století
Tereza
1960 Horké dny (TV film)
Lidé jako ty
Práče
Stopy (studentský film)
Vyšší princip
Všude žijí lidé
Zlé pondělí
1959 Mstitel
Probuzení
1958 Povodeň
1957 Bezejmenná hvězda (TV film)
Brankář bydlí v naší ulici
Případ ještě nekončí
Tam na konečné
Škola otců
Štěňata
1956 Honzíkova cesta
Hra o život
Strach (studentský film)
Synové hor
Vina Vladimíra Olmera
Ztracenci
1955 Dobrodružství na Zlaté zátoce
Jan Žižka
1954 Frona
Jan Hus
1953 Jestřáb kontra Hrdlička
Olověný chléb
Pekař Jan Marhoul (studentský film)
1952 Anna proletářka
Haškovy povídky ze starého mocnářství
Nad námi svítá
Nástup
Plavecký mariáš
Velké dobrodružství
1951 Cesta ke štěstí
Mikoláš Aleš
Milujeme
Mordová rokle
1950 Past
Posel úsvitu
Racek má zpoždění
1949 Dva ohně
Němá barikáda
Revoluční rok 1848
Výlet pana Broučka do zlatých časů
1948 Dvaasedmdesátka
Svědomí
Ves v pohraničí
Železný dědek
1947 Alena
Až se vrátíš...
Podobizna
Siréna
Týden v tichém domě
Čapkovy povídky
1946 13. revír
Hrdinové mlčí
Muži bez křídel
Pancho se žení
Právě začínáme
Svátek matek 1945
Velký případ
1945 Jenom krok
Rozina sebranec
Z růže kvítek
1944 Jarní píseň
1943 Šťastnou cestu
1941 Paličova dcera
1940 Minulost Jany Kosinové
Muzikantská Liduška
1939 Muž z neznáma
Teď zas my
1938 Jarka a Věra
Svět kde se žebrá
1937 Bílá nemoc
Děvče za výkladem
Filosofská historie
Harmonika
Jan Výrava
Lidé na kře
1935 Pan otec Karafiát
1931 Třetí rota
1929 Chudá holka
1921 Na vysoké stráni

TV seriály

1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
O Kubovi a Stázině (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Období zkoušek (E06)
Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Životní román Mudr. Diany Filipové (E02)
O krásných nožkách Anduly Bláhové (E01)
1985 Tržište senzací (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Válka si nevybírá (E04)
Trápení kocoura Žolyho (E03)
Malý muž a velká žena (E02)
1984 Bambinot (TV seriál)
Sanitka (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Předvoj nového života (E03)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Veletrh (E09)
Perpetuum mobile (E07)
Výměna stráží (E05)
další epizody (4)
Plechová kavalérie (TV seriál)
Dožínky (E07)
Svah (E06)
Když nastaly deště (E05)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Žena za pultem (TV seriál)
Vánoce Anny Holubové (E12)
Svatba lahůdkové Olinky (E11)
Příběh šéfova syna (E10)
další epizody (12)
1972 Byli jednou dva písaři (TV seriál)
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
1969 Pan Tau (TV seriál)

Dokumentární

1951 Slyší tě nepřítel

TV pořady

1979 Vánoce s Moravankou (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace