foto

Jessica Lange

  • nar. 20.4.1949 (70 let)
    Cloquet, Minnesota, USA

Biografie

Jessica Phyllis Lange se narodila ve státě Minnesota jako třetí ze čtyř dětí Ala a Dorothy Langeových. Prožila velice rušné dětství, jelikož jejich otec často měnil práci a rodina se musela stěhovat. V roce 1967 začala studovat na University of Minnesota. Původně se chtěla stát malířkou - osud jí však zavedl ke zcela jiné profesi. Jednoho večera Jessica shlédla snímek DĚTI RÁJE (1945), který jí změnil život. Zamilovala se do mimického herectví, které vzápětí odjela studovat do Paříže. V roce 1973 se vrací do USA - přesněji do New Yorku - kde začíná navštěvovat kurzy herectví.

O tři roky později dostává Jessica Lange svoji první hereckou příležitost ve snímku KING KONG (1976) - remaku slavného filmu z roku 1930. Touto rolí byla definitivně odstartována Jessičina hollywoodská kariéra. Je obsazována zejména do rolí silných žen, které musejí snážet těžké rány osudu. Jmenujme například snímky DRSNÁ ZEMĚ (1984), ZTRACENÝ ISAIÁŠ (1995) či ROB ROY (1995).

Komediální talent prokázala ve filmu TOOTSIE (1982). Za tento snímek získala Oscara v kategorii nejlepší hrečka ve vedlejší roli. Druhého Oscara - tentokrát v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli - získala Jessica za roli Carly ve snímku OPERACE "BLUE SKY" (1994). Z dalších úspěšných projektů, kterých se Jessica Lange zúčastnila stojí jistě za zmínku film ZLOMENÉ KVĚTINY (2005) či válečný snímek TITUS (1999).

Jessica Lange v současné době žije v New Yorku. Je aktivní členkou organizace UNICEF a ostrou kritičkou amerického prezidenta George Bushe. Má tři děti. Otcem její prvorozené dcery Alexandry je známý tanečník a herec Mikhail Baryshnikov.

Zdeněk "Matts" Svoboda

Herecká filmografie

Filmy

2016 Wild Oats
2014 The Gambler
2013 V tajnosti
2012 Navždy spolu
2009 Grey Gardens (TV film)
2007 Sybil (TV film)
2006 Bonneville
2005 Nechoď klepat na dveře
Tam, kde jsem nikdy nebyl
Zlomené květiny
2003 Inkognito
Normální (TV film)
Velká ryba
2001 Prozacový národ
1999 Titus
1998 Krevní pouto
Madam Bette
1997 Prokletá farma
1995 Rob Roy
Tramvaj do stanice Touha (TV film)
Ztracený Izaiáš
1994 Operace "Blue Sky"
1992 Noc a město
O Pioneers! (TV film)
1991 Mys hrůzy
1990 Chlapi neutíkají
1989 Hrací skříňka
1988 Americký idol
Daleký sever
1986 Zločiny srdce
1985 Sladké sny
1984 Drsná země
Kočka na rozpálené plechové střeše (TV film)
1982 Frances
Tootsie
1981 Pošťák vždy zvoní dvakrát
1980 Jak vyzrát na vysoké životní náklady
1979 All That Jazz
1976 King Kong

TV seriály

2019 Politik (TV seriál)
Atentát na Paytona Hobarta: část druhá (E07)
Atentát na Paytona Hobarta (E06)
Zmizelá (E04)
další epizody (6)
2018 American Horror Story (TV seriál)
Apocalypse Then (S08E10)
Return To Murder House (S08E06)
2017 Zlá krev (TV seriál)
Zbytečné nepřátelství (S01E08)
Zavržená (S01E07)
Hororové stařeny (S01E06)
další epizody (8)
2016 Horace and Pete (TV seriál)
Episode 5 (E05)
Episode 2 (E02)
Episode 1 (E01)
2015 American Horror Story (TV seriál)
Opona padá (S04E13)
Parádní kousek (S04E12)
Kouzla lidské mysli (S04E11)
2014 American Horror Story (TV seriál)
Sirotci (S04E10)
Večírek smrti (S04E09)
Krvavá lázeň (S04E08)
další epizody (14)
2013 American Horror Story (TV seriál)
Hlava (S03E09)
Oběť Nejvyšší (S03E08)
Mrtví (S03E07)
další epizody (13)
2012 American Horror Story (TV seriál)
Ramínko (S02E09)
Nesvatá noc (S02E08)
Temná sestřenka (S02E07)
další epizody (9)
2011 American Horror Story (TV seriál)
Po zrození (S01E12)
Zrození (S01E11)
Hříchy minulosti (S01E10)
další epizody (11)
1998 Stories from My Childhood (TV seriál)

Dokumentární

2017 Antonio Lopez 1970: Sex Fashion & Disco
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000 - a.z.
2005 Needs of Kim Stanley, The
The Peace!
2004 Celsius 41.11: The Temperature at Which the Brain... Begins to Die - a.z.
Miradas 2 (TV seriál)
2001 Making of 'Cape Fear', The
2000 Making of 'Titus', The
1999 AFI's 100 Years... 100 Stars (TV film)
1997 Off the Menu: The Last Days of Chasen's
1994 A Century of Cinema
Bravo Profiles (TV seriál)
Century of Women, A (TV seriál)
1993 Myrna Loy Remembered (TV film)
1990 Vivian Leigh: Více než Scarlett (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1981 Notre Dame de la Croisette
1980 SPFX: The Empire Strikes Back (TV film)

Producentská filmografie

TV seriály

2017 Zlá krev (TV seriál)
Zbytečné nepřátelství (S01E08)
Zavržená (S01E07)
Hororové stařeny (S01E06)
další epizody (8)

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(895)