foto

Erika Hníková

  • nar. 24.12.1976 (43 let)
    Praha, Československo

Biografie

Dokumentaristka ERIKA HNÍKOVÁ (1976) během studií na pražské FAMU, kde absolvovala Katedru dokumentární tvorby, získala už za své studentské snímky několik cen. Do povědomí vstoupila v roce 2004 svým absolventským filmem ŽENY PRO MĚNY, který byl mezi vůbec prvními českými dokumenty uvedenými do české a slovenské kinodistribuce. Vzápětí zaznamenal velký divácký úspěch a získal Cenu diváků na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Její druhý celovečerní dokument SEJDEME SE V EUROCAMPU byl také uveden v kinech a promítán na mnoha zahraničních festivalech.

Od července 2006 do září 2007 pracovala Erika Hníková jako šéfredaktorka časopisu Nový Prostor a pravidelně publikovala své sloupky v časopise Respekt. Třetí celovečerní distribuční film NESVATBOV měl světovou premiéru na festivalu BERLINALE 2011 v sekci FORUM, kde obdržela režisérka cenu za nejlepší film této sekce. Nesvatbov byl následně promítán na festivalech po celém světě, kde obdržel několik cen, byl uveden v kinodistribuci v několika evropských zemích a řadí se tak k nejúspěšnějším českým dokumentárním filmům. Erika Hníková byla dvakrát nominována na Českého lva.

Česká televize

Herecká filmografie

Filmy

2001 Zpověď (studentský film)

Dokumentární

2004 Ženy pro měny

Režijní filmografie

Dokumentární

2018 Pět statečných (TV seriál)
Svatba (E04)
Vila v Šumperku (E03)
Péťa není kamarád (E02)
2016 Můj pokus o mistrovský opus (TV seriál)
Anna Fusek versus Black Intention Maki Ishiiho (S02E05)
2015 Český žurnál (TV seriál)
Pět zrození (S03E01)
2014 Příběhy neobyčejné energie (TV seriál)
2013 Navždy svoji (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
2012 Mari a Lili (TV film)
Svatby (TV seriál)
2011 24 (TV film)
Tři dary
2010 Nesvatbov
Site specific projekt DŮM
2009 Landův lektvar lásky (TV film)
2008 Čeští tátové
2005 Sejdeme se v Eurocampu
2004 Den E (TV film)
Ženy pro měny
2003 Modelování života (TV film)
2001 Naše třída (studentský film)
2000 Čtyři kroky dvojpůlka (studentský film)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)

TV pořady

2012 Národnost v pubertě (TV pořad)
2008 Burianův den žen s Helenou Třeštíkovou (TV pořad)
2003 Rodinné křižovatky (TV pořad)
1993 Ta naše povaha česká (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2016 Můj pokus o mistrovský opus (TV seriál)
Anna Fusek versus Black Intention Maki Ishiiho (S02E05)
2015 Český žurnál (TV seriál)
Pět zrození (S03E01)
2013 Navždy svoji (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
2010 Nesvatbov
2009 Landův lektvar lásky (TV film)
2005 Sejdeme se v Eurocampu
2004 Ženy pro měny
2001 Naše třída (studentský film)
2000 Čtyři kroky dvojpůlka (studentský film)

Producentská filmografie

Dokumentární

2005 Sejdeme se v Eurocampu

Host

TV pořady

1999 Noc s Andělem (TV pořad)
1992 Posezení s Janem Burianem (TV pořad)

Fanoušci tvůrce