foto

Jiří Šlitr

  • nar. 15.2.1924
    Zálesní Lhota, Československo
  • zem. 26.12.1969 (45 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Šlitr, hudební skladatel, pianista, zpěvák, herec a výtvarník se narodil 15. února 1924 v Zálesní Lhotě (okres Semily). Výrazným mezníkem pro všechny obyvatele českého pohraničí byl rok 1938 a ani Šlitrovi nebyli výjimkou. Vystěhovali se do Rychnova nad Kněžnou, kde pan Šlitr dostal učitelské místo. Jiří tu rovnou nastoupil na místní gymnázium. Po maturitě v roce 1943 se stal úředníkem a od roku 1945 studuje na právnické fakultě, kterou ukončil v roce 1949 jako doktor práv (JuDr.) Povolání právníka však nikdy nevykonával, již v době studií se intenzivně zabýval výtvarnictvím a hudbou. V roce 1948 založil dixielandovou skupinu, která vystupovala pod názvem Czechoslovak Dixieland Jazz Band.

Po studii práv a základní vojenské službě se věnuje výtvarnému umění a přivydělává si jako pianista. Později začíná spolupracovat s Miroslavem Horníčkem v jeho estradním souboru jako klavírista a textař. Ovšem klíčové je setkání v roce 1957 s Jiřím Suchým, kdy začíná jejich spolupráce. Společně v roce 1959 založili v Praze divadlo Semafor "sedm malých forem" . Vzniká dvojice S+Š , která prostřednictvým Semaforu ovlivnila hudbu a divadlo 60. let 20. století. Asi největší divácký ohlas vyvolala hra Jonáš a ting-tangl (1962), kde autoři poprvé vystupují i jako herci. Šlitr v černé bouřce jakožto popleta, Suchý s francouzkým slamákem jakžto ten zkušenější.

Mimo tvůrčí činnost v Semaforu se dále věnuje výtvarnému umění (jeho kresby jsou vystaveny v řadě galerií) a napsal hudbu pro více než 300 písniček (jeho nejznámější Ach, ta láska nebeská, Včera nedělě byla, Zuzana a mnoho dalších). Jako herec je zaznamenán ve třech celovečerních filmech BYLO NÁS DESET (1964), KDYBY TISÍC KLARINETů (1965) A ZLOČIN V ŠANTÁNU (1968), dále v několika dukumentárních a televizních filmech. Za zmínku stojí i středometrážní kus Miloše Formana KONKURS (1963). Jako režisér se podílel na televizním filmu ČLOVĚK Z PůDY (1962).

Jiří Šlitr žil bouřlivým životem, miloval luxusní obleky, automobily, rád jezdil lyžovat do Alp, žil naplno. Miloval svobodu, nesnášel jakékoliv závazky, proto se nikdy neoženil, i když prožil mnoho bouřlivých románků. Jeho největší, i když né jedinou láskou byla Sylva Daníčková. Jejich vztah trval celých jedenáct let. Soukromí si ale pečlivě střežil, takže až po jeho smrti se ukázalo, že z dalšího poměru s Bohumírou Peychlovou má dceru Dominiku.

Tragicky zahynul (otrava svítiplynem) ve svém ateliéru na Václavském náměstí dne 26. prosince 1969. Je pochován na Vyšehradském hřbitově v Praze.

Petr "contrastic" Kubíček

Skladatelská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1969 Jak se dělá divadlo (TV film)
1968 Zločin v šantánu
1967 Na dejchánku v Semaforu (divadelní záznam)
1966 Dobře placená procházka (TV film)
1965 Benefice S + Š (divadelní záznam)
Magnetické vlny léčí (TV film)
Recitál Jiří Suchý - Jiří Šlitr (TV film)
1964 Kdyby tisíc klarinetů
1963 Bylo nás deset
Druhé album Supraphonu
Konkurs
1961 Zuzana je zase sama doma (TV film)

TV seriály

2009 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Ctitel (S01E11) - a.z.

Dokumentární

2016 PopStory (TV seriál) - a.z.
2011 Jiří Suchý...v takový krásný společnosti (TV film) - a.z.
2000 Příběhy slavných (TV seriál) - a.z.
Jó, to jsem ještě žil (S01E05) - a.z.
1986 Jiří Šlitr - a.z.
1969 Hledej ženu čili Šerše la fam (jak praví přísloví)
1965 Hallo Satchmo
1958 Expo 58

TV pořady

2004 Řekněte mi, kdo to je (TV pořad)
1997 Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dal (TV pořad)
1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)
Šoubyznys (TV pořad) - a.z.
1976 Písničky z obrazovky (TV pořad)
1969 Grandsupertingltangl (TV pořad)
Swing, swing, swing (TV pořad)
Vyvěste fangle (TV pořad)
1968 Jak se máte, co děláte? (TV pořad)
1964 Vysílá studio A (TV pořad)
1962 Ať hudba stále zní (TV pořad)
1953 Smích a sníh (TV pořad)

Hudební videoklipy

2007 Semafor - Největší hity 2 (hudební videoklip)
2005 Semafor - Největší hity (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(99)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace