foto

Angela Merkel

  • nar. 17.7.1954 (64 let)
    Hamburk, Hamburg, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Německá politička a především kancléřka Spolkové republiky Německa Angela Merkelová celým jménem Angela Dorothea Merkel se narodila 17. července 1954 v Hamburku. Angela Merkelová má polské kořeny, narodila se jako Angela Dorothea Kasnerová, dcera luteránského pastora Horsta Kasnera a učitelky latiny a angličtiny Herlind Kasnerové.

Od roku 1957 vyrůstala s dvěma mladšími sourozenci Marcusem a Irene v Templinu. O čtyři roky později studovala Vyšší polytechnickou školu a začátkem sedmdesátých let vstoupila do svazu mládeže FDJ. Již v mládí měla nadprůměrné nadání pro matematiku a cizí jazyky, studovala od roku 1973 fyziku na Univerzitě v Lipsku. Doktorát fyziky získala roku 1986. Po dvanáct let pracovala jako vědecká pracovnice na Institutu fyzikální chemie Akademie věd NDR v Berlíně.

Po znovusjednocení Německa se v prosinci 1990 stala poslankyní Spolkového sněmu za volební obvod Severní Přední Pomořansko, Rujána a Stralsund ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko. Od roku 2000 zastává funkci předsedkyně Křesťanskodemokratické unie. První vládu vedla od konce roku 2005 do října 2009, kdy byla podruhé jmenována kancléřkou. O čtyři roky později byla potřetí zvolena kancléřkou.

První manželství s fyzikem Ulrichem Merkelem trvalo pět let. Podruhé je vdaná za berlínského profesora chemie Joachima Sauera. Hovoří plynně anglicky a dobře rusky. Časopis Forbes ji opakovaně označil za nejmocnější ženu světa. V roce 2012 kancléřku také hodnotil jako druhého nejmocnějšího člověka planety, což znamenalo historicky nejvyšší postavení ženy. Poslední dobou je kritizována kvůli pozitivnímu a vlažnému přístupu k migrační vlně, která zasáhla Evropu.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

2016 Teroristé hákového kříže: Vyšetřovatelé - Jen pro služební použití (TV film)
2015 Heil - a.z.
2014 Irre sind männlich - a.z.
O holkách a koních - a.z.
2011 Almanya - vítejte v Německu - a.z.
Das System - Alles verstehen heißt alles verzeihen - a.z.
2008 Den, kdy se zastavila Země - a.z.

TV seriály

2007 Onion News Network, The (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2018 Papež František: Muž, který drží slovo
2017 Nepříjemné pokračování: Nebát se říct pravdu
Wahl 2017: Das Duell - Merkel gegen Schulz (TV film)
2016 Alžběta II. - 90 let v 90 minutách (TV film) - a.z.
Je s námi konec?
2015 Angela Merkel: Die Unerwartete (TV film)
2014 Mannschaft, Die
2013 The Making of Merkel with Andrew Marr (TV film) - a.z.
2012 Girlfriend in a Coma - a.z.
Kniha tajemství Ameriky (TV seriál)
Pan Wichman z třetí řady
S chutí do toho! - a.z.
2011 Little Spain
Putin, Russia and the West (TV seriál) - a.z.
2009 Die Partei
Les arbitres
Russian Lessons
V Berlíně - a.z.
2007 Der Geist des Geldes - a.z.
Endgame: Blueprint for Global Enslavement - a.z.
2006 Deutschland. Ein Sommermärchen
Die Kanzlerin (TV film)
2005 Greenpeace gegen Shell
2003 Denk ich an Deutschland - Herr Wichmann von der CDU

TV pořady

2009 Will Ferrell: Nemáš zač, Ameriko - Poslední noc s Georgem W. Bushem (TV pořad) - a.z.
2007 Neues aus der Anstalt (TV pořad) - a.z.
Schmidt & Pocher (TV pořad) - a.z.
2006 Hormiguero, El (TV pořad) - a.z.
Inside Story (TV pořad) - a.z.
2004 Dorfers Donnerstalk (TV pořad) - a.z.
Harald Schmidt (TV pořad) - a.z.
2003 Maischberger (TV pořad)
Unsere Besten (TV pořad)
2002 Gabi Bauer (TV pořad)
2001 Democracy Now! (TV pořad) - a.z.
1999 Beckmann (TV pořad)
TV total (TV pořad) - a.z.
maybrit illner (TV pořad)
1998 Sabine Christiansen (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad) - a.z.
1990 Události, komentáře (TV pořad) - a.z.
1988 Mitternachtsspitzen (TV pořad)
logo! Die Welt und ich. (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1979 NDR Talk Show (TV pořad)
1978 Ein Herz für Kinder (TV pořad)
1974 3nach9 (TV pořad)
1952 Tagesschau (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace