foto

Emeric Pressburger

  • nar. 5.12.1902
    Miskolc, Rakousko-Uhersko
  • zem. 5.2.1988 (85 let)
    Saxstead, Suffolk, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Emeric Pressburger vystudoval universitu ve Stuttgartu, pak působil jako novinář v Maďarsku, odkud odešel do Berlína, de začal psát filmové scénáře. Po Hitlerově příchodu k moci odjel do Paříže a pak záhy do Londýna, kde se na sklonku třicátých let spojil s režisérem Michaelem Powellem, s nímž v roce 1943 založil výrobnu filmů Archers a spolupracoval s ním na většině filmů. V roce 1957 režíroval samostatně film ZÁZRAK V SOHO, pak se již aktivní práci ve filmu nevěnoval.

Zdroj: 666 profilů zahraničních režisérů

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Spisovatelská filmografie

Filmy

1964 Spatřit plavého koně - kniha
1957 Miracle in Soho - kniha
1943 Silver Fleet, The - povídka
Squadron Leader X - povídka
1942 Breach of Promise - povídka
1935 Monsieur Sans-Gęne - povídka

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace