foto

Tai Bo

  • nar. 21.10.1950 (69 let)
    Hongkong

Biografie

Herec, bojový umělec, kaskadér a asistent režie Po Tai, je znám i pod jménem Tai Bo a narodil se 4.října 1950 v Číně. V mládí byl studentem čínské opery vedenou madam Fan Fok Fa, společně se známými stunty Lam Ching Yingem, Marsem a Fat Chungem.

Herecký debut si odehrál s Jackiem Chanem, jako členové Oharovy tlupy v kultovním snímku Enter The Dragon (1973) s Brucem Lee. Hned na to menší rolí a s režií vypomáhá Lo Liehovi v Devil and Angel (1973). Následuje režíjní výpomoc u Sammo Hunga s The Manchu Boxer (1974) a v Wits to Wits (1974) se znovu setkává s uhrančivým Kien Shihem a Fungem Hak On. S režií vypomáhá i v úspěšných snímcích The Challenger (1979), Ninja in the Dragon's Den (1982) s Jang Lee Hwangem a Yes, Madam! (1985) akčního režiséra Corey Yuena. Ve všech zmíněných titulech měl větší i menší role.

V 80.letech získává už větší úlohy a za zmínku stojí určitě tituly The Young Master (1980) s Jackie Chanem, Two Toothless Tigers (1980) s Lam Ching Yingem, Snake Deadly Act (1980) s Wilsonem Tongem a horová komedie Tsui Harka: We're Going to Eat You (1980). V průběhu 80.let má větší role ve filmech Sammo Hunga, Jackie Chana a Wai Man Chana a spolupracuje s klanem Lau i klanem Yuenů. Po Tai, vyhrál cenu za Nejlepšího herce ve vedlejší roli v Law with Two Phases (1984), režiséra Dannyho Lee.

Krom letitého kamarádství s Jackie Chanem, měl Tai Bo hlavní role třeba v úspěšných komediích Two Jolly Cops (1985) s Gordonem Liu, The Funny Vampire (1986) s Pauline Wong, Reincarnation (1987) režiséra Jamieho Luka, nebo v The Vampire Partner (1988). V 90.letech jede ve stejných kolejích, dostává větší i menší role a nejúspěšnější se jeví série The Vampire. Tai Bo stále aktivně natáčí a na svém kontě má prozatím na 140 snímků.

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2020 The Last Ferry from Grass Island
The Silent Forest
2019 Fei fen shu nu
Podzim v Hongkongu
Viatical Settlement (TV film)
2017 Na pokraji šílenství
2015 Tcha süe sün mej
2014 The Apostles
The Boar King
2012 Long Fei Feng Wu
Zombie 108
2010 Fu hou qi ri
2009 Ming mei shiguang
2006 Shen you qing ren
2001 Bao nu zhi duo ming zhi lu
Ji su jiang shi
2000 Tricky Guys
Yun zhuai shou zhi lian
1999 Shang di zhi shou
1998 A Cop Is a Cop
1997 Challenge
Jie tou han jiang
Yi ge zi tou de dan sheng
1996 Wang zi duo qing
Wei xian ren wu
Yun cai wu fu xing
1995 Gui ba shi
Jiu shi shen gun
Kuang ye sheng si lian
1994 Bohové se zbláznili i v Číně
Hua hun
Legenda o opilém Mistrovi
Yue gui zhi lang
Zhong ji lie sha
Zhong kui jia mei
1993 '93 jie tou ba wang
Danger of the Wedding
Die xue cheng shi
Huang Fei-Hong zhi gui jiao qi
Miao tan shuang jiao
Oi Sek Long
Shui hu zhuan zhi ying xiong ben se
Wo di shen suan
Xin bi xue jian
1992 Da ba gua
Shao nian ye, an la!
Yin le jiang shi
1991 Devil's Vendetta
Du ba
Du wang zhi zun
Lie huo qing chou
Mi zong wei long
Mořský vlci
Xin jing wu men 1991
1990 Die xue feng yun
Princ slunce
Shi jia zhong di
Tian shi zhuo jian
Wu ye tian shi
Xi huan de gu shi
Xin ban jin ba liang
Zhi fen shuang xiong
Ztřeštění poldové
1989 Hei dao fu xing
Huang jia fei feng
Kantonský kmotr
Lady Reporter
Lie huo jie tou
Long hu jia zu
Meng gui wu ting
Zai jian wang lao wu
Čas válečníků
1988 Da hua shen tan
Da zhang fu ri ji
Gui gan chuan
Ji xu tiao wu
Jing hun jin wan ye
Lie xue feng yun
Ling huan xiao jie
Navěky drakem
Police Story 2
Shen tan fu zi bing
1987 Biao ge dao
Jiang shi shao ye
Project A 2
Tian ci liang yuan
Tian guan ci fu
Yang gui zi
1986 Dny teroru
Huan le ding dong
Kai xin gui jing ling
Lau man ying hung
Milionářský expres
New Mr. Vampire
Nui Ji Zapai Jun
Rosa
Shen tan zhu gu li
Where's Officer Tuba ?
Yin yang qi bin
Zai jian ma mi
1985 Juk nei ho wan
Mummy Dearest
Ochránce
První úkol - Dračí srdce
Red Force 2
Šťastné hvězdy
1984 Gong pu
Gui ma tian shi
Shen yong shuang xiang pao
The Ghost Informer
The Owl and Dumbo
1983 Kong xin da shao ye
Liang shang jun zi
Projekt A
Vítězové a hříšníci
1982 Ninja commando
Pán draků
The Dead and the Deadly
1981 Lian huan da fou fa
Nan bei shi wang
The Crazy Chase
The Gold Hunters
Wu ting
1980 Di yu wu men
Encounter of the Spooky Kind
Mladý mistr
Shuai ya lao hu
Snake Deadly Act
1979 The Challenger
1977 The Amsterdam Kill
1974 Da tie nu
Lang bei wei jian
1973 Drak přichází
Mo gui tian shi

TV seriály

2004 Ai qing he yue (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky