foto

Petula Clark

  • nar. 15.11.1932 (86 let)
    Ewell, Surrey, Anglie, Velká Británie

Biografie

Celým jménem Petula Sally Olwen Clark se narodila v britském Ewellu, v hrabství Surrey. Její rodiče - otec Leslie Norman a matka Doris pracovali ve zdravotnictví. Jméno Petula jí vybral otec – toto jméno vytvořil jako kombinaci jmen svých předchozích partnerek, které se jmenovaly Pet a Ulla. Jako dítě už od sedmi let zpívala Petula v dětském kostelním sboru a dávala najevo svůj talent pro mimiku. V říjnu roku 1942 absolvovala svůj debut v rádiu a brzy poté se stala jednou z dětských hvězd rozhlasové stanice BBC, která svými pořady přispívala mimo jiné k obveselení britských vojenských jednotek během 2. světové války. Kromě práce v rádiu Petula také absolvovala turné po britském království společně s další dětskou hvězdou Julií Andrews. Petula si vysloužila přezdívku „britská Shirley Temple“ a stala se neoficiálním maskotem britské armády, jejíž jednotky si vylepovaly Petuliny plakáty na své tanky, aby jim přinesly štěstí v nadcházejících bojích. Její filmová kariéra na sebe nenechala dlouho čekat.

V roce 1944 při vystoupení v londýnské Royal Albert Hall ji objevil filmový režisér Maurice Elvey, který ji obsadil do role předčasně vyspělé a osiřelé Irmy ve válečném dramatu MEDAL FOR THE GENERAL. Během 40. a 50. let následovalo množství dalších hereckých nabídek a ačkoliv se Petula v té době objevovala převážně v „béčkových“ britských filmech, zahrála si také ve filmu Petera Ustinova VICE VERSA (1948), kde byl jejím hereckým pertnerem Anthony Newley, nebo s Alecem Ginnessem v THE CARD (1952). V roce 1946 začala účinkovat v televizní show společnosti BBC nazvané CABARET CARTOONS, což později vedlo ke vzniku několika jejích vlastních show. Během 40. a 50, let se Petula objevila ve více než 20 filmech.

Na své pěvecké úspěchy z dětství dokázala navázat v 50. a 60. letech, kdy se vydala na světové turné. Její píseň Monsieur se umístila na 1. místě německé hitparády a hlavně díky ní se Petula stala známou také v německy mluvících zemích. Jejím pravděpodobně největším hitem se však stala píseň Downtown, kterou Petula nazpívala také německy. Tato píseň jí přinesla přes 3 miliony prodaných desek. Během své pěvecké kariéry, která trvala několik desetiletí, se jí po celém světě podařilo prodat přes 70 milionů hudebních nosičů a stala se tak nejúspěšnější britskou sólovou zpěvačkou v historii a ybůa takto zapsána i do Guinnessovy knihy rekordů.

Na počátku 60. let se přestěhovala do Francie a v roce 1961 se provdala za francouzského novináře Clauda Wolffa, se kterým má dvě dcery a jednoho syna. V herecké kariéře pokračovala i v 60. a 70. letech, kdy se objevila například ve filmech DIVOTVORNÝ HRNEC nebo SBOHEM, PANE PROFESORE! Roku 1998 jí královna Alžběta II. udělila hodnost Commander Řádu britského impéria.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2016 Berlin Live: Petula Clark (koncert)
1985 Muppet Video: Rowlf's Rhapsodies with the Muppets
1983 Petula (TV film)
1980 Vysněná země
1978 London Night Out
1977 Drôles de zèbres
Olde English Christmas (TV film)
1974 Grands moments de dimanche - Salvador, Les (TV film)
1973 Opryland (TV film)
1969 Sbohem, pane profesore!
1968 Divotvorný hrnec
Petula (TV film)
1965 Questi pazzi, pazzi italiani
Questo pazzo, pazzo mondo della canzone
1964 À couteaux tirés
1963 Jolanthe lässt bitten.... (TV film)
1958 6.5 Special
1957 That Woman Opposite
1955 Track the Man Down
1954 Happiness of Three Women, The
The Gay Dog
The Runaway Bus
1952 Card, The
Made in Heaven
1951 Bílé chodby
Madame Louise
Tin Pan Alley
1950 Dance Hall
1949 Don't Ever Leave Me
Huggetts Abroad, The
The Romantic Age
Vote for Huggett
1948 Easy Money
Here Come the Huggetts
Vice Versa
1946 London Town
1945 Byl jsem nevinen
Cesta k cíli
1944 Medal for the General
Strawberry Roan

TV seriály

2019 Discs a Go-Go (TV seriál)
2009 Chabada (TV seriál)
2005 Village départ (TV seriál)
1981 Sans famille (TV seriál)
1973 Sound of Petula, The (TV seriál)
1972 Pebble Mill (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)
1960 Bon soir, Kathrin! (TV seriál)
1958 A Christmas Night with the Stars (TV seriál)
1956 Opportunity Knocks (TV seriál)
1953 Garrison Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2014 Mantovani, the King of Strings
2003 Charlie Chaplin - Les années suisses (TV film)
2001 Petula Clark: A Sign of the Times (TV film)
1994 I Know Where I'm Going! Revisited (TV film)
1990 Dors: The Other Diana (TV film)
1966 The Big T.N.T. Show
1946 Trouble at Townsend

Host

TV pořady

2014 Du côté de chez Dave (TV pořad)
2012 Mornings (TV pořad)
2011 Adam Hills in Gordon St Tonight (TV pořad)
2006 Les Années bonheur (TV pořad)
2003 La méthode Cauet (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1982 Women I Love: Beautiful But Funny (TV pořad)
1979 Palmarès (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1974 3nach9 (TV pořad)
1971 Cadet Rousselle (TV pořad)
Les étoiles de la chanson (TV pořad)
1968 Frost on Sunday (TV pořad)
Music-Hall à Provins (TV pořad)
1967 D'hier et d'aujourd'hui (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)
1961 Age tendre et tête de bois (TV pořad)
La grande farandole (TV pořad)
Musik aus Studio B (TV pořad)
1960 Nuorten tanssihetki (TV pořad)
1957 Discorama (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)