foto

Nataša Tanská

  • nar. 30.11.1929
    Praha, Československo
  • zem. 18.7.2014 (84 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Snad bude na místě říci, že tato herečka patřila k nadějným zjevům Československé kinematografie. Její první začátky se podobají osudům mnoha jiných adeptek filmového herectví. Vlastně za to vděčila náhodě. Proto je nerozlučně spojena s postavou Barunky ve filmu BABIČKA.

Narodila se v Praze, kde vyrůstala s mladším bratrem v harmonickém a kultivovaném prostředí své rodiny. Dědeček byl profesorem hudby a hodně se jí věnoval. Ovládala ruský a francouzský jazyk. Rodiče pocházeli s tehdejšího Ruska. Roztomilá a usměvavá desetiletá Nataša při letní návštěvě zlínského koupaliště s matkou byla zcela náhodně oslovena a poté pozvána v době festivalu „Filmové žně“, do konkursu poetického filmu BABIČKA (1940). Tady jí spatřil režisér František Čáp, nezůstala nepovšimnuta. Za čtrnáct dní přišlo definitivní pozvání na filmové zkoušky, kde si jí režisér vyhlédl do postavy básnického obrazu Barunky (Boženy Němcové), kde měla účinkovat v roli nejstaršího babiččina vnoučete.

Splnilo se tak její dětské přání, aby se stala herečkou. Nebylo to úplně bez problému. Otec tomu nepřál, a už vůbec nestál o kariéru své dcery u filmu a proto si kladl nestandardní požadavky. Jednalo se především o honorář deset tisíc korun za účinkování ve filmu. Filmový štáb přesto na vše přistoupil. Je nutno podotknout, že stejný honorář měla legendární herečka Tereza Brzková v hlavní roli. Na filmu spolupracovala i další legenda českého filmu všestranný bohém a také muzikant Karel Hašler. Film vznikal v temném období německého protektorátu, proto byla velká snaha ztvárnit hlavně vlastenectví v tomto filmu. A jak to vše dopadlo? Na to, ať odpoví už samotný film.

Posléze účinkovala, ve filmu PRELUDIUM (1941) a poté dlouhou dobu žádná nabídka nepřicházela. Rodina se přestěhovala v době protektorátu na Slovensko za otcem, který byl přeložen pracovně do Trenčína, tak si Nataša musela zvykat na nové prostředí. Zde studovala hudbu, hrála na klavír a četla klasickou literaturu. Před kameru se vrátila až po šesti letech po úspěšné zkoušce v nemalé konkurenci do filmu PŘEDTUCHA (1947) v postavě Jarmily. To už z malé holčičky vyrostla půvabná slečna. Zde se potkala znovu se svou nezapomenutelnou filmovou kolegyní Terezií Brzkovou. Filmovým partnerem jí byl Rudolf Hrušínský v roli trampa. Nelze nevzpomenout ani legendárního Františka Smolíka v roli otce. V dalším roce účinkovala ve filmech KRAKATIT (1948) a BÍLÁ TMA (1948). Její začínající filmová kariéra byla bohužel poznamenaná vážnou nemocí, a proto definitivně filmovou kariéru završila filmem MLADÁ LÉTA (1952). Poté se už nikdy k herectví nevrátila.

V Bratislavě, vystudovala dramaturgii na VŠMU (1954), kde se také v posledním semestru provdala za JUDr. Rádla, který jí hodně podpořil v době její nemoci. Po absolutoriu školy nastoupila do redakce novin „Kulturní život“ jako dopisovatelka, která psala hlavně o divadelních prknech. Po určitou dobu působila i v Praze především v Českém rozhlase. Od roku 1990 až 1997 žila v Londýně se svým druhým manželem a diplomatem Janem Válkem. Zde také vystavovala své vlastnoruční koláže a obrazy. Její tvůrčí činnost je obsáhlá. Mimo jiné je i autorkou rozhlasových a divadelních her včetně scénářů. V současné době se prezentuje zejména jako autorka knížek pro děti a dospělé. Její knihy byly přeloženy i do několika jazyků. Dnes žije Nataša Tanská v Praze a věnuje se zmíněné tvůrčí činnosti a rodině.

Josef "tahit" B.

Herecká filmografie

Filmy

1952 Mladá léta
1948 Bílá tma
Krakatit
1947 Předtucha
1941 Preludium
1940 Babička

Dokumentární

2008 V hlavní roli Gustáv Husák (TV film)
1941 II. Filmové žně

Scenáristická filmografie

Filmy

1988 Hodina angličtiny (TV film) - scénář, divadelní hra
1981 Dve slobodné bez záväzku (TV film)
1977 Hodina pravdy - divadelní hra
1975 Predajňa 044 (TV film) - divadelní hra
1974 Klasické příznaky (TV film)
1972 Šaty (TV film)
1969 322
1961 Vždy možno začať

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace