foto

Viliam Polónyi

  • nar. 6.7.1928
    Krupina, Československo
  • zem. 12.11.2012 (84 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Viliam Polónyi se narodil 6. července 1928 v Krupině u Zvolenu. Vystudoval obchodní školu a poté hrál ve Zlíně fotbal. Ze Zlína přestoupil do bratislavské Káblovky. Tady začal ochotnicky hrát divadlo, které mu učarovalo natolik, že se rozhodl mu věnovat profesionálně. Tehdy nebylo třeba mít herecké vzdělání, stačila ochotnická praxe a tak se přihlásil roku 1949 do konkurzu do nově vzniklého divadla ve Zvoleně, ve kterém uspěl a stal se tak profesionálem. Poté musel absolvovat základní vojenskou službu.

Po vojně nastoupil do bratislavské Nové Scény, kde hrál v činohře, v divadle pro děti a mládež a občas účinkoval i v operetě. Postupně se propracoval v úspěšného herce, který pravidelně vystupoval v televizních inscenacích, filmech i rozhlase, byť většinou nehrál hlavní role, ale jeho herecký talent byl nesporný. Ve filmu debutoval začátkem 50. let.

Divákům nejvíce utkvěl v paměti jako baťa Klimo ve filmu SEBECHLEBSKÍ HUDCI z roku 1975. Účinkoval ve více jak stovce slovenských i zahraničních filmech. Českým divákům se nejvíce připomene každoročně o Vánocích v pohádce O STATEČNÉM KOVÁŘI, kde po boku Vlada Müllera hraje kováře. Z dalších jeho filmů lze jmenovat: ROK NA DEDINE, PACHO, HYBSKÝ ZBOJNÍK, PÁNI SA ZABÁVAJÚ, VRAH ZO ZÁHROBIA, PUSTÝ DVOR, PLAVČÍK A VRATKO, TISÍCROČNÁ VČELA, SEDÍM NA KONÁRI A JE MI DOBRE.

Jan "Vysirka" Skokan

Herecká filmografie

Filmy

2004 Zlatý hlas (TV film)
2000 Ako divé husi (TV film)
Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba
1999 O ľuďoch a čarodejníkoch (TV film)
1998 Knieža (TV film)
1995 Cik-cak cik-cak-bum (TV film)
Hu - hu bratia (TV film)
Chichôtka (TV film)
Tajomstvo šťastia (TV film)
1993 Duo Zemganno (TV film)
Kmotor Remenár a kmotor Hrebenár (TV film)
Posledný prázdninový príbeh (TV film)
1992 Pavilón číslo 6 (TV film)
1991 Konečná dolina
Rozprávka rozprávok (TV film)
1990 Spomalený úder (TV film)
Svědek umírajícího času
1989 Domáce strašidlá (TV film)
Mediteránske rozprávky (TV film)
Reverend (TV film)
Sedím na konári a je mi dobre
Semaforová rozprávka (TV film)
Živé svetlo (TV film)
1988 Ale, choď!
Dravý nálet panny (TV film)
Na také prípady sa nezabúda (TV film)
Pytačky (TV film)
Rátanie havranov (TV film)
Šášovský hradný pán a ladomerská mýtnička (TV film)
Tvár v rose (TV film)
1987 Hody
Mechanici (TV film)
Neďaleko do neba
O tom, ako šibal Peterko mäsiara Kocha prekabátil (TV film)
Pehavý Max a strašidlá
Záplata na záplate (TV film)
Zásnuby (TV film)
1986 Chýbajúci článok (TV film)
Nepokojný mier (TV film)
1985 Pipo schafft alle
Praženica (TV film)
Skleníková Venuša
1984 Dies irae (TV film)
Neodchádzaj nocou letnou
Pesničky do každého počasia - Vstupujte po jednom! (TV film)
Profesionál života (TV film)
1983 Drotár (TV film)
O statečném kováři
Sojky v hlave
Tisícročná včela
Třetí skoba pro Kocoura
Zrelá mladosť
1982 Explózia (TV film)
Chuť vody (TV film)
Keď radí strach (TV film)
Veľké preteky (TV film)
1981 Hlúpa rozprávka (TV film)
Katera (TV film)
Kosenie jastrabej lúky
Plavčík a Vratko
Vták nociar
1980 Hodiny
Živá voda
1979 A pobežím až na kraj sveta
Dve frašky (TV film)
Mišo (TV film)
Smrť chodí po horách (TV film)
Veľký Mogul (TV film)
1978 Klebetnice (TV film)
Krutá ľúbosť
Príbeľská vzbura Janka Kráľa (TV film)
Pustý dvor
Zlaté časy
1977 Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
1976 Červené víno (TV film)
1975 Pacho, hybský zbojník
Sebechlebskí hudci
1974 Deň, ktorý neumrie
Oblaky - modriny (TV film)
Tajný agent (TV film)
Trofej neznámeho strelca
1973 Hriech Kataríny Padychovej
Očovské pastorále
Prípad krásnej nerestnice
Skrytý prameň
Statky zmätky (TV film)
1972 Stávka o Leokádiu (TV film)
Šaty (TV film)
1971 Klinko a Kompit kráľ (TV film)
Páni sa zabávajú
Slávny pes (TV film)
1970 Naši pred bránami
Pán si neželal nič
Rajský plyn (TV film)
Rekviem za rytierov
1969 Generácia (TV film)
Génius
Láska neláskavá
1968 Balada o sedmi oběšených (TV film)
Hostinec pod gaštanom (TV film)
Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (TV film)
Špinavé ruky (TV film)
1967 Drak se vrací
Pasca (TV film)
Volanie démonov
1966 Canarisova krvavá hviezda (TV film)
Jeden deň pre starú paniu
Tango pre medveďa
Vrah zo záhrobia
1965 Kým sa skončí táto noc
Mŕtvi nespievajú (TV film)
Náměstí svaté Alžběty
Odhalenie Alžbety Báthoryčky
Smrť prichádza v daždi
Šerif za mrežami
1964 Archimedov zákon
Prípad Barnabáš Kos
Sám vojak v poli (TV film)
Všetko naopak (divadelní záznam)
1963 Proces o oslí tieň (TV film)
Tvár v okne
Výhybka
1962 Výlet po Dunaji
1961 Pieseň o sivom holubovi
1960 Přerušená píseň
1958 Šťastie príde v nedeľu
1957 Štyridsaťštyri
1956 Čert nespí
Čisté ruky
Nie je Adam ako Adam
1953 V piatok, trinásteho...

TV seriály

1991 Safari za kuchyňou (TV seriál)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
Škola detektívky (TV seriál)
1987 Válka volů (TV seriál)
Pomsta (E05)
Vítězství (E04)
Trestní výprava (E03)
další epizody (4)
1985 Materské znamienko (TV seriál)
Sršne v úli (TV seriál)
1984 Vrabce z Tŕnia (TV seriál)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Tisícročná včela (TV seriál)
1980 Moje kone vrané (TV seriál)
1975 Nepokojná láska (TV seriál)
Straty a nálezy (TV seriál)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1967 Zrkadlo občana Pokorného (TV seriál)

Dokumentární

2011 Slovenské kino (TV seriál)
1988 Stretnúť človeka (TV seriál)
1973 Herci-novinári (TV film)
1967 Profily (TV seriál)
Rok na dedine (TV film)

TV pořady

2007 Takí sme boli (TV pořad)
1997 Super Senzi Senzus (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace