foto

Geoffrey Wright

  • nar. 1959
    Melbourne, Victoria, Austrálie

Biografie

Geoffrey Wright, australský režisér a scénárista, se narodil roku 1959 v Melbourne. Vystudoval Swinburnskou televizní a filmovou školu a získal zde diplom v oblasti filmového a televizního umění. Nejdříve pracoval jako filmový kritik pro hlavní melbournské noviny a také pro rádio.

V roce 1988 natočil svůj režijní debut, krátké drama LOVER BOY. Lover Boy vyhrál ocenění za nejlepší krátký film na filmových festivalech v Melbourne i v Sydney. Menší roli si v tomto snímku zahrál Daniel Pollock, který se už výrazněji ukázal v dalším snímku Geoffreyho Wrighta, ROMPER STOMPER (1992). Tento velice kontroverzní film se stal asi Wrightovým nejznámějším dílem. Na jednu stranu získal několik ocenění a dalších nominací, ale v mnohých státech byl i dlouhou dobu zakázaný, především kvůli nesmírné brutalitě, která celý snímek provází. Režisér zde upozorňuje na problém skinheads na předměstí Melbourne. Hlavního vůdce skinheadů si zahrál, tenkrát ještě téměř neznámý, Russel Crowe. Jednu z důležitých rolí si zahrál právě i Daniel Pollock, který však ještě před uvedením filmu do kin spáchal sebevraždu.

I další film, opět velice drsný, se dočkal několika ocenění. Byl to snímek METAL SKIN (1996). Tento film je u nás však téměř neznámý. Další film, který už u nás přece jen někdy proběhl, jsou VRAŽDY V CHERRY FALLS (2000). Horor o řádění masového vraha na střední škole. Sice nikterak více úspěšný, i přesto s jednou cenou za nejlepší režii, konkrétně z Katalánského filmového festivalu.

Zatím posledním Geoffreyho snímkem je moderní adaptace slavného Shakespearova románu MACBETH (2006). Snímek odehrávající se v současném podsvětí Melbourne.

Pavel "TheRaven" Pecháček

Režijní filmografie

Filmy

2019 Devotion
2016 Sugarplum
2006 Macbeth
2000 Vraždy v Cherry Falls
1994 Metal Skin
1992 Romper Stomper
1989 Lover Boy

TV seriály

2018 Romper Stomper (TV seriál)
Arrival (E01)
1996 Naked: Stories of Men (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2006 Macbeth
1994 Metal Skin
1992 Romper Stomper
1989 Lover Boy

TV seriály

2018 Romper Stomper (TV seriál)
Anabasis (E06)
Arrival (E01)

Producentská filmografie

Filmy

2006 Macbeth

Herecká filmografie

Filmy

2008 Buses and Trains

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2018 Romper Stomper (TV seriál)
Anabasis (E06)
Chaos (E05)
The Dark Heart Of Things (E04)
další epizody (6)

Host

TV pořady

2006 The Bazura Project (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky