foto

Štefan Kvietik

  • nar. 10.5.1934 (83 let)
    Dolné Plachtince, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

“Nájdete ma na javisku života.”

Charizmatický slovenský herec, onen urostlý chasník s uhrančivým pohledem, legendární Pichanda z ”Tisícročné včely”, se narodil v Dolných Plachtincích u Velkého Krtíše. Jeho snem bylo jít na medicínu, po studiu herectví na Vysoké škole múzických umění (VŠMU) v Bratislave nakonec působil v Armádním divadle v Martině a v roce 1959 se stal členem činohry Slovenského národního divadla.

Jeho doménou byly robustní, psychologicko-realistické postavy (Bačova žena, Električka zvaná túžba, Kráľ Lear, Dvaja...) - celkem jich bylo více než tři stovky. První velkou filmovou roli získal ve “válečném” snímku BOXER A SMRT (1962) Petera Solana a filmů odehrál skoro padesát. Starší generace nezapomene na jeho Barona von Goldringa (SÁM VOJAK V POLI, 1964) či rozporuplného Pirina z “tatranského” dramatu Martina Hollého MEDENÁ VEŽA (1970), kde se blýskl vedle Ivana Rajniaka, Ivana Mistríka a Emílie Vášáryové.

“V divadelnej hre “Hrob lásky” moja mama a otec hrali mileneckú dvojicu. Otec v hre umiera a mama nad jeho hrobom kvíli. Ja ako štvorročný som sedel v hľadisku v lone starkej a pri pohľade na túto scénu som prepukol v srdcervúci nárek až do chvíle, kým sa mi otec spoza kulís neukázal. Určite to nebol náznak hereckých daností, ale úprimný prejav detskej duše.” (na dotaz, jestli si vzpomíná na svůj první herecký výstup)

Dodnes ho můžeme vídat na televizních obrazovkách: Jakubiskova TISÍCROČNÁ VČELA (1983), ČERVENÉ VÍNO (1972), SKRYTÝ PRAMEŇ (1973) o osudech levočského Mistra Pavla, Vávrova-Hrubínova ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU (1966). Řadu charakterních, hrdinských a romantických postav vytvořil i v rozhlasových hrách domácích i zahraničních autorů. Od roku 1984 vyučoval na VŠMU, po roce 1989, jako člen Slovenské národní strany (SNS) vstoupil Štefan Kvietik do politiky a dvě volební období (do roku 1994) byl poslancem Slovenské národní rady (nejprve za SNS, později za Demokratickou unii – později vyjádřil lítost nad tím, jak se SNS zprofanovala). Jednu dobu působil jako podpředseda Výboru SNR pro vzdělání, vědu, kulturu a sport.

“S filmom 'Boxer a smrť' som bol na filmovom festivale v Corku. Po premietaní ma oslovil istý filmový producent a ponúkol mi spoluprácu na jeho novom filmovom projekte. Nezaujímali ho moje upozornenia, že nie som herec na voľnej nohe, že mám fixné angažmá v divadle a podobne, chcel len vedieť: 'Za koľko?' Placho a skôr položartom som poznamenal, že rád by som vlastnil auto Hilman Minx. Trochu čudne sa zatváril a pokračoval: 'To si kúpite za diéty, ale koľko chcete za film?' (na dotaz, zda v životě nepromeškal nějakou velkou hereckou příležitost)

Štefan Kvietik se své mamince narodil, když jí bylo sedmnáct a sama mu ještě popřála k jeho sedmdesátinám. Je ženatý, má dvě dcery a syna. Žije v Bratislavě, miluje hory a trhy (zejména prý vánoční, “...ve tvářích a očích lidí se objevuje lidské teplo - asi předzvěst Jeho příchodu.”) a nedávno se rozhodl prodat svoji velkou lásku, chatu v Modre-Harmónii. Kdysi také vlastnil archív svých starých scénářů s různými poznámkami o drobných událostech, které se v té době přihodily (“boli to vlastne moje denníky”), ale často se prý stěhoval a na jeho přenášení neměl nervy. Když se ráno vzbudí a do ničeho se mu nechce, tak sám sobě vypíše “dovolenkový lístok”. Takových dní je však údajně málo a na vnuky si čas najde vždy.

Ocenění: “Trilobit” (1963), “Nejlepší herec” podle anketa časopisu “Film a divadlo” (1973 a 1976), “Múza Melpomené pražských diváků” (1975), “Státní cena Klementa Gottwalda” (1976), “Cena Paľa Bielika” (1983). V roce 2004, v rámci filmového festivalu Art Film v Trenčanských Teplicích, převzal cenu ”Hercova misie” a na tamním “Mostě slávy” současně přibyla tabulka s jeho jménem. Ve stejném roce mu prezident Ivan Gašparovič udělil státní vyznamenání, Řád Ľudovíta Štúra II. Třídy.

“Ešte nedávno som sa pristavil pri jednej s tmavšou pleťou, ale so žiariacimi očami, ktorá predávala záhorácke suchohríby. 'Kde ste to nazbierali, také krásne a zdravé?', 'V lese. Kúpte si, pán Kvietik!' Úžas! Mladá a poznala ma! Hneď som išiel na pohárik račianskej frankovky. Poštová schránka síce pod náporom pošty nepraská, ale kontakt s ľuďmi mám a teší ma.” (v jednom interview z roku 2004)

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2007 Rozhovor s nepřítelem
1997 Tábor padlých žien
1990 Júlia (TV film)
Keď báčik z Chochoľova umrie (TV film)
1989 Mali ste mi to povedať (TV film)
Sedím na konári a je mi dobre
Spálená košeľa (TV film)
Tanec nad plačom (TV film)
1988 Exemplárny prípad (TV film)
Lúčenie (TV film)
Muž na správnom mieste (TV film)
Omyl doktora Moresiniho (TV film)
Parazit (TV film)
Rátanie havranov (TV film)
Solúnski bratia (TV film)
1987 Dvaja (TV film)
Pokus o lietanie (divadelní záznam)
Smrť s fotografiou (TV film)
Úsmev diabla
Vianočné štedrivky (TV film)
Vytriezvenie (TV film)
1986 Don Carlos (TV film)
Marcové Ídy (TV film)
Počúvaj tú melódiu (TV film)
1985 Kamenný chodníček (TV film)
Raskil a Sida (TV film)
Varič (TV film)
1984 Jankove hračky (TV film)
Mat na dvadsať ťahov (TV film)
Poviem jej to sám (TV film)
1983 Kováčova múdrosť
Mŕtvi učia živých
Tisícročná včela
Záchvěv strachu
Žakýlska Veronka (TV film)
1982 Za humny je drak
Zločin a pokánie (TV film)
1981 Čisté vody (TV film)
Dvanásť nahnevaných mužov (TV film)
Fatamorgána (TV film)
Geľo Sebechlebský (divadelní záznam)
Ostrov (TV film)
Pasodoble pre infarkt (TV film)
Prefíkaná vdova (TV film)
Tá dáma (TV film)
Zaujímaví muži (TV film)
1980 Posledná v abecede (TV film)
Posledný súd Michelangela Buonarrotiho (TV film)
Táto malá zem (TV film)
1979 Barbora Rösselová (TV film)
Choď a nelúč sa
Mandarínka a Sokrates (TV film)
Peter (TV film)
Poviem mu to sám (TV film)
Ruy Blas (TV film)
Smrť chodí po horách (TV film)
1978 Článok na prvú stranu (TV film)
Horúci dych (TV film)
Izrafel (TV film)
Nie
Rozvedená (TV film)
Sesternica Beta (TV film)
Sneh pod nohami
1977 Dravý prúd (TV film)
Poviem vám, ako zahynul (TV film)
Príležitosť pre osamelého muža (TV film)
Teketória
Vojáci Svobody I. - IV.
Vojna a mier (divadelní záznam)
Živá mŕtvola (divadelní záznam)
1976 Andersonvillský proces (TV film)
Červené víno (TV film)
Krčma Pod zeleným stromom (TV film)
Löcsei fehér asszony, A (TV film)
Obhajoba sa nekoná (TV film)
Plukovník Chabert (TV film)
Sen o Krištofovi Kolumbovi (TV film)
Tereza (TV film)
Všetci tí čestní muži (TV film)
Zenovo vedomie (TV film)
1975 Blízki cudzí ľudia (TV film)
Prerušujem pojednávanie (TV film)
Šepkajúci fantóm
Vzbura v ulici Sycamore (TV film)
1974 Buddenbrookovci (TV film)
Deň, ktorý neumrie
Kto odchádza v daždi...
Rosmersholm (TV film)
Sokolovo
Veľká noc a veľký den
1973 Hriech Kataríny Padychovej
Návšteva (TV film)
Prípad krásnej nerestnice
Skrytý prameň
Známost sestry Aleny
1972 Bačova žena (TV film)
Červené víno (TV film)
Divá kačka (TV film)
Oáza
Večne mladá história (TV film)
1971 Zloději (studentský film)
1970 Medená veža
Medený gombík (TV film)
Strach z pekla (divadelní záznam)
Vassa Železnovová (divadelní záznam)
1969 Bašta (TV film)
Žena z antisveta (TV film)
1968 Matka (TV film)
Niet inej cesty
1967 Hernani (TV film)
Sedem svedkov (TV film)
Sľub (TV film)
Svätý experiment (TV film)
Volanie démonov
1966 Jeden deň pre starú paniu
Majster kat
Romance pro křídlovku
Živý bič (TV film)
1965 Kde leží naša bieda (TV film)
Mŕtvi nespievajú (TV film)
1964 Dvaja (TV film)
Prípad pre obhajcu
Sám vojak v poli (TV film)
1963 Geľo Sebechlebský (TV film)
Kar na konci roka (TV film)
Nový Figaro (TV film)
Tvár v okne
1962 Boxer a smrť
Havrania cesta
1961 Vždy možno začať
1960 Na pochode sa vždy nespieva
Skalní v ofsajde
Smrť sa volá Engelchen (TV film)

TV seriály

1998 Horská služba (TV seriál)
1992 Osan a dračí kráľ (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Písmo (S02E01)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Kamenné labute (E05)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Blízko je deň (E08)
Na život a na smrť (E07)
Hromy divo bijú (E06)
další epizody (8)
1983 Tisícročná včela (TV seriál)
V službách zákona (TV seriál)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Na baňu klopajú (TV seriál)
1980 Svadba bez nevesty (TV seriál)
1978 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Tatranské pastorále (S03E02)
1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)

Dokumentární

2017 Martin Ťapák
2013 Návraty k hereckým legendám (TV seriál)
2012 Legendy: Tajemství Radoslava Brzobohatého (TV film)
2002 Vyššie princípy Ivana Mistríka
1987 Ľudovít Štúr (TV film)
1986 Veľké himalájske dobrodružstvo (TV film)
1976 Komunisté (TV seriál)
1971 Rudo Móric (TV film)
1967 Profily (TV seriál)
1964 Člověk vo veľkej hale

TV pořady

2014 Návraty k hereckým legendám: Štefan Kvietik (TV pořad)
2010 Slnko v sieti 2010 (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
1999 Soirée z Mlynskej doliny (TV pořad)
1979 Mapa spomienok (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace