foto

Ladislav Chudík

  • nar. 27.5.1924
    Hronec, Slovensko, Československo
  • zem. 29.6.2015 (91 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Ladislav CHUDÍK sa narodil 27. 5. 1924 v obci Hronec, okres Banská Bystrica. V detstve sníval, že sa stane strojvodcom. Keď mal 11 rokov, išiel študovať do Kremnice. Po maturite odchádza do Bratislavy, kde sa zapisuje na filozofickú fakultu, na štúdium slovenskej a ruskej literatúry.

Od roku 1944 začína ako elév v SND. V tomto divadle je až do dnešných dní a dokonca hrá aj v hre TANČIAREŇ. Len v rokoch 1946 - 1951 pôsobil na Novej scéne, potom sa vrátil do SND. Tu vytvoril množstvo nezabudnuteľných postáv v MECBETOVI, HERODESOVI A HERODIADE, HENRICHOVI IV , a v ďalších inscenáciách.

V televízii sa objavuje od začiatku vysielania televízie na Slovensku. Hrá v mnohých televíznych inscenáciách a filmoch, ktoré majú premiéru vždy každý pondelok v československej televízii. Spomínam si na PARÍŽSKYCH MOHYKÁNOV kde vytvoril šéfa tajnej polície, STRATY A NÁLEZY (primár), tento seriál konkuroval na slovensku aj najlepším českým seriálom, mimoriadny úspech mal aj trojdielny film AMERICKÁ TRAGÉDIA. Samozrejme musím spomenúť nezabudnuteľnú NEMOCNICU NA KRAJI MESTA. Primár Sova je životná postava Ladislava Chudíka v televízii.

Vo filme vytvoril pán Chudík niekoľko nezabudnuteľných postáv. Objavil sa už vo filme VARUJ! Potom si zahral vo filmoch , ktoré hovoria o povstaní na Slovensku , VLČIE DIERY, PIESEŇ O SIVOM HOLUBOVI, ale hlavne vo filme P.Bielika KAPITÁN DABAČ. Hral aj v budovateľských filmoch, ktoré sa točili v 50tych rokoch: PRIEHRADA, LAZY SA POHLI. Bol pri vzniku slovenského detektívneho filmu, vo filmoch SMRŤ PRICHÁDZA V DAŽDI, VRAH ZO ZÁHROBIA a VOLANIE DÉMONOV vytvoril postavou mjr. Jakubca doposiaľ najlepšieho vyšetrovateľa v slovenskom filme. Vytvoril aj postavu Jána Amosa Komenského vo filme PUTOVÁNÍ JANA AMOSE. Mnohý si spomenú, že si zahral aj postavu Ludvíka Svobodu vo filmoch SOKOLOVO,OSVOBOZENÍ PRAHY alebo VOJACI SVOBODY.

V roku 1968 odišiel do Viedne, kde hral v divadle, ale z rodinných dôvodov sa vrátil späť do vlasti, čo malo aj následky v jeho práci. V roku 1989 sa stal prvým porevolučným ministrom kultúry v slovenskej vláde, po roku zistil, že politika nieje to po čom túži a v roku 1990 odstupuje.

Pán Chudík bol dvakrát ženatý, jeho druhá manželka Alenka je právnička. Majster Chudík odišiel v pokoji 29.6.2015 po niekoľkých mesiacoch strávených v nemocnici so zápalom pľúc, obklopený manželkou Alenkou a jej dcérou z predošlého manželstva. Poslednýkrát sa na divadelných doskách objavil v roku 2014, v hre Tančiareň, kde zároveň oslávil svoje 90. narodeniny.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

2016 Rudý kapitán
2009 Kawasakiho růže
2002 Poslání s podrazem (TV film)
1999 Všichni moji blízcí
1996 Býti básníkem, býti hercem ... (TV film)
O sirotkovi z Radhoště (TV film)
Čierna ovca (TV film)
1995 Albert, Albert (TV film)
1994 Psí život (TV film)
1993 Majstrovský kurz (TV film)
1992 Nové modlitbičky (TV film)
Valle di pietra, La
1991 Rozruch na onkológii (TV film)
1990 Jacobowski a plukovník (TV film)
Puto najsilnejšie (TV film)
Rozmar starej dámy (TV film)
1989 Novinári (TV film)
Reverend (TV film)
1988 Akcia D (TV film)
Prvý list (TV film) - vyp.
Stilmondský starosta (TV film)
Vianoce Adama Boronču (TV film)
1987 Diplomati Októbra I., II. (TV film)
1986 Chlapec do náručia (TV film)
Don Carlos (TV film)
Dve balady (TV film)
Nástupca (TV film)
Tiene v raji (TV film)
Vec svedomia (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Cesta za slnkom (TV film)
Postupimská konferencia 1945 (TV film)
Ulička stratených snov (TV film)
Veľká náruč (TV film)
Zapomeňte na Mozarta
Zlatná krajina (TV film)
1983 Putování Jana Amose
Rodinná anamnéza (TV film)
Rozprávkový kráľ (TV film)
Výlet do mladosti (TV film)
1982 Sůl nad zlato
1981 Maškaráda (TV film)
Nedokončená partia (TV film)
Pasca (TV film) - vyp.
Pes pána generála (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
Vrabci z 9.poschodí (TV film)
1979 Barbora Rösselová (TV film)
Eugen Onegin (TV film)
Kraj sveta Istanbul (TV film)
Sobotné večery (TV film)
1978 Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Sesternica Beta (TV film)
Spolužiak (TV film)
Už viem, čo urobím (TV film)
Višňový sad (TV film)
1977 Doktor Jorge (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Vojáci svobody
1976 Americká tragédia (TV film)
Andersonvillský proces (TV film)
Demeterovci (TV film)
Do posledného dychu
Jeden stříbrný
Všetci tí čestní muži (TV film)
1975 Brána k domovu (TV film)
Kean (TV film)
Osvobození Prahy
Svetlo severu (TV film)
Šeptající fantom
1974 Buddenbrookovci (TV film)
Do zbrane, kuruci!
Let modrého vtáka: Zolo Palugyay 1898-1935 (TV film) - vyp.
Sokolovo
Trofej neznámeho strelca
Škriatok (TV film)
1973 Cid (TV film)
Hadí princ (TV film)
Jaltská konferencia 1945 (TV film)
Monna Vanna (TV film)
Slávna chvíla tichého života (TV film)
Teheránska konferencia 1943 (TV film)
Šíre more (TV film)
1972 Adam Šangala (TV film)
Bačova žena (TV film)
Chlapec z broskyne
Kým kohút nezaspieva
Podezření
Predstavenie vo Fordovom divadle (TV film)
1971 Dvestotisíc a jeden (TV film)
Na dně vzdušného moře - vyp.
Vražda v Perryville (TV film)
Úklady a láska (TV film)
Čakám na svojho vraha (TV film)
1970 Don Quijote zvádza boj (TV film)
Luk královny Dorotky
Medený gombík (TV film)
Vec hrdosti (TV film)
1969 Duch z láhve (TV film) - vyp.
Dvojhlavý orol (TV film)
Figarov rozvod (TV film)
Karola (TV film)
Od štvrtka do zmŕtvychvstania (TV film)
Touha zvaná Anada
1968 Koniec a začiatok (TV film)
Niet inej cesty
1967 Volanie démonov
1966 6. júl (TV film)
Básnik a žena (TV film)
Canarisova krvavá hviezda (TV film)
Vrah zo záhrobia
1965 Dvaja na hojdačke (TV film)
Mŕtvi nespievajú (TV film)
Smrt přichází v dešti
1963 Mlčanie mora (TV film)
Tvár v okne
Výhybka
1962 Bílá oblaka
Dobrodružstvo so spravodlivosťou (TV film)
Polnočná omša
1961 Pieseň o sivom holubovi
Pohled do očí
Zbabělec
1960 Aký bol dnešný deň, občan..? - vyp.
Osení
1959 Kapitán Dabač
Muž, ktorý sa nevrátil
1958 Posledný návrat
V hodine dvanástej
Černý prapor
1957 Pán hlavný, prosím! - vyp.
Zemianska česť - vyp.
1956 Neporažení
1953 Expres z Norimberka
Můj přítel Fabián
Vánoční dárek (studentský film)
1952 Lazy sa pohly
Nástup
1950 Boj sa skončí zajtra
Kozie mlieko
Priehrada
1948 Bílá tma
Vlčie diery
1946 Varúj...!

TV seriály

2013 Stopy života (TV seriál)
Dívčí sen (S01E01)
2008 Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
Výročí (E01)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
Útěky (E08)
Tajemství (E01)
1996 Silvánovci (TV seriál)
1991 Čo videl mesiac? (TV seriál) - vyp.
Štúrovci (TV seriál)
1989 Letící delfín (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (7)
Roky prelomu (TV seriál)
Bez výstrelu (E05)
Studená vlna (E03)
Kto je kto (E01)
1988 Rozprávky z krajiny vychádzajúceho slnka (TV seriál) - vyp.
1986 Na dvore a na pažiti (TV seriál)
1985 To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Vel'ký projekt (E03)
1981 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Odečítání (S02E07)
Procento hnisavých komplikací (S02E06)
Oponentura (S02E05)
další epizody (7)
Bakaláři (TV seriál)
Náhodná známost (S10E20)
1980 Bakalári (TV seriál)
1978 Morské rozprávky (TV seriál) - vyp.
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Setkání (S01E13)
Srážka (S01E12)
Smíření (S01E11)
další epizody (13)
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
1976 Vojáci svobody (TV seriál)
1975 Japonské rozprávky (TV seriál)
Vivat Beňovský (TV seriál)
Vendég Pétervárról (E11)
Fogságban (E06)
1974 Straty a nálezy (TV seriál)
Naďa (E05)
Peter (E04)
Veronika (E03)
další epizody (5)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (5)
V tieni vlkov (TV seriál)
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál)
Vrah si ty (E03)
Ukradnutý list (E02)
Vražda v ulici Morgue (E01)
1969 Príbehy z lepšej spoločnosti (TV seriál)
1964 Shakespearovské monology (TV seriál)

Dokumentární

2014 Návraty k hereckým legendám: Ladislav Chudík (TV film)
2013 Návraty k hereckým legendám (TV seriál)
Prvá (TV seriál)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Ladislav Chudík (S05E07)
2012 Neobyčejné životy (TV seriál)
Emília Vášáryová (S04E17)
2011 Slovenské kino (TV seriál)
2010 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Ladislava Chudíka (S05E29)
2009 Pán Chudík (TV film) - a.z.
2008 Gen.sk (TV seriál)
Ladislav Chudík (TV film)
Radosť zo života (TV seriál)
2002 Vyššie princípy Ivana Mistríka
2001 Příběhy slavných (TV seriál) - a.z.
Život za lásku (S02E01) - a.z.
2000 Putovanie storočiami s Pavlom Dvořákom (TV seriál)
1999 Koncert pre ľudskosť; Boli sme tam všetci (TV film)
1997 Pamätáte sa na nich? - Eva Poláková (TV film)
Pamätáte sa na nich? - Martin Gregor (TV film)
Pamätáte sa na nich? - Recitátor a herec Viliam Záborský (TV film)
1993 Milan Rúfus (TV film)
Pamätáte sa na nich? - Samuel Adamčík (TV film)
1992 Pamätáte sa na nich? - Jozef Budský (TV film)
Roky prísľubov a nádejí - vyp.
1991 Fragmenty nežných dní (TV film)
Niesť svoj kríž (TV film)
Pamätáte sa na nich? - Ctibor Filčík (TV film)
Pamätáte sa na nich? - Daniel Michaelli (TV film)
Pamätáte sa na nich? - František Dibarbora (TV film)
Pamätáte sa na nich? - Hana Meličková (TV film)
Pamätáte sa na nich? - Ivan Mistrík (TV film)
Pamätáte sa na nich? - Magda Lokvencová (TV film)
Pamätáte sa na nich? - Ľudovít Greššo (TV film)
1989 Ladislav Chudík - vyp.
Mlyny na Vydrici - vyp.
Modrá zelená (TV film)
Nad priepasťou smrti (TV film)
Nemšová - vyp.
Takého vedúceho by sme chceli - vyp.
Učiteľ na neplatenej dovolenke (TV film)
Verejné fórum (TV film)
Voda pôda svedomie - vyp.
1988 Básnik Milan Rúfus (TV film) - vyp.
Martin Benka a hudba (TV film) - vyp.
Matica slovenská - vyp.
1987 Jazyková komunikácia - vyp.
Napriek tomu - vyp.
Sínusový uzol - vyp.
Vzácne kamene - vyp.
1986 Spevák: Peter Dvorský - vyp.
1985 Nová smena pre les a vodu - vyp.
1984 Národný umelec Vladimír Mináč - vyp.
Úvaha o energii - vyp.
1983 Kráľ našich hôr (TV film) - vyp.
Stretnutie s hercom: Ladislav Chudík (TV film)
Stretnutie so zaslúžilým umelcom Milanom Rúfusom (TV film)
1981 Aj taká bola Bratislava - vyp.
Až kamene prehovoria - vyp.
Devínska kobyla - vyp.
Ešte pred abecedou - vyp.
Keď nastane jeseň života - vyp.
Semafor do zajtrajška - vyp.
Spoľahlivým strojom, spoľahlivý servis - vyp.
Tajomný mozog - vyp.
1980 Aj mliečny chrup je chrup - vyp.
Doktor - zachráňte ho! - vyp.
Filmové vyznania Paľa Bielika (TV film) - vyp.
Ladislav Chudík - recitátor
S Lacom Chudíkom v Hronci
1979 Cesty vedy - vyp.
Faktor svedomia - vyp.
Jeden z nás - vyp.
O čistú vodu - vyp.
Psychológia na každý deň (TV seriál) - vyp.
Trenčín 79 - vyp.
Žena a práca - vyp.
1978 Aby k nám prilietali - vyp.
Cesta pre ozajstných chlapov - vyp.
Ján Kostra - vyp.
Matematická úloha - vyp.
Obnova Perísk - vyp.
Skloobal Nemšová - vyp.
Svet Márie Turkovej - vyp.
Také obyčajné tajomstvo - vyp.
Čo urobí ten druhý - vyp.
1977 Maliarka Oravy - vyp.
Mária Medvecká (TV film) - vyp.
Nebezpečný priateľ - vyp.
Nezabudnuteľní - vyp.
Počítače a zdravie - vyp.
Stavitelia lodí - vyp.
Tvorcovia lesa - vyp.
Zub času čas zubov - vyp.
1976 Dr. Janko Blaho - vyp.
Keď poviem Kyjev... - vyp.
Komunisté (TV seriál)
Kresané do dreva - vyp.
Podoby môjho mesta - vyp.
Záchrana podzemných vôd Žitného ostrova - vyp.
1975 Dobrý deň, Rimava! - vyp.
Na prvej potulke (TV film) - vyp.
Pamäť - vyp.
Sochár Koniarek (TV film) - vyp.
1974 Baločanky - vyp.
Hodiny života - vyp.
Menej je nič! - vyp.
Serpentíny (TV seriál) - vyp.
Slovensko z hmoty zrodené - vyp.
Tak šli pionierske roky (TV film) - vyp.
Základné hygienické a spoločenské návyky - vyp.
Železní svedkovia - vyp.
1973 "...keby len tie dva roky života!" - vyp.
Architektúra náš život - vyp.
Lekár chudoby - vyp.
Príčina - vyp.
Veľtok - vyp.
Životné prostredie (TV seriál) - vyp.
1972 Bratislavské železo - vyp.
Horiace samoty (TV film) - vyp.
Krása z hliny stvorená - keramikár Ignác Bizmajer (TV film) - vyp.
Majster MS - vyp.
Obrazy starého světa - vyp.
Za cenu zlata - vyp.
1971 Hviezdy sú na dosah... - vyp.
Oceľová perspektíva - vyp.
Slovenské starožitnosti - vyp.
1970 Spevácky zbor slovenských učiteľov - vyp.
Učitelia za učiteľom národov - vyp.
1968 Bratislavské korunovácie - vyp.
1967 Mestá zlata a striebra - vyp.
1963 Móda a zdravie - vyp.
Stredoveké spišské mestá - vyp.
Východoslovenská renesancia - vyp.
1962 List z Riazane - vyp.
1961 Cesta k dnešku - vyp.
1960 Kamenná kronika Bratislavy - vyp.
Kraj povstania - vyp.
Na konci ulice more - vyp.
Očami dieťaťa - vyp.
V mene života - vyp.
Začíname od konca - vyp.
Žiadame vás! - vyp.
1959 Byt obraz života - vyp.
Mucha domáca - vyp.
Topoľ rýchlorastúca drevina - vyp.
1958 "...a siedmy deň v týždni" - vyp.
Dolu Váhom - vyp.
Kremnica - vyp.
Obnova lúk a pasienkov - vyp.
Prečo len pravá? - vyp.
Tatranský národný park - vyp.
1957 Aby vám slúžili - vyp.
Hospodárenie na svahovitých pôdach - vyp.
Kým vykročia... - vyp.
Z požiarnej kroniky - vyp.
1956 Deti žalujú ...
Kukurica - vyp.
V záhrade je nepriateľ
Víno
Čo aj z dreva a hliny
1955 Banská Bystrica - vyp.
Bratislavská jar
Majster Pavol z Levoče
Na snehových stráňach Malej Fatry - vyp.
Pohyb - nepriateľ únavy - vyp.
Samo Chalupka
Spartakiáda
Trať voľná - herec, vyp.
Ľadový kryštál ako geologický činiteľ
1954 Bohatstvo našich lesov
Chirurg - vyp.
Hviezdy na šachtách - vyp.
Kto to napraví? - vyp.
P. O. Hviezdoslav - vyp.
Ruda z otvorenej komory - vyp.
1953 Dieťa, škola a pohyb - vyp.
Komposty - vyp.
Okamih rozhoduje - vyp.
Oravská priehrada - vyp.
The American Bombyces - vyp.
Vlna je na horách - vyp.
Vŕtanie v rudných baniach - vyp.
1952 N.S. Dombrovskij
Sláva rýchlorazičom - vyp.
Základné metódy v ťažkom strojárenstve I. - vyp.
Základné metódy v ťažkom strojárenstve II. - vyp.
Ťažký priemysel - vyp.
1951 Kedysi a dnes
Krompachy - vyp.
Prvý máj - vyp.
San José - vyp.
Strelné práce v rudných baniach
Za lepší život, za mier - vyp.
1950 Bardějov
Minerálne pramene na Slovensku - vyp.
Máj tejto zeme
Od IX. sjazdu KSČ po IX. sjazd KSS - vyp.
Spoločnou silou - vyp.
Tatranský pohár - vyp.
Zem môže dať viac - vyp.
1949 A predsa sa stavalo... - vyp.
Oceľová cesta - vyp.
Svet najmenších - vyp.
Záleží na nás - vyp.
1948 Nová škola - vyp.
Odkazy minulosti - vyp.
Píseň strojů
Za práva ľudu - vyp.
1947 Svetlo a sila - vyp.
Štát sa stará o tvoje dieťa - vyp.
1946 Aby sme v pokoji žili
Odkaz Cyrilometodejský

Divadelní záznam

2013 Tančiareň (divadelní záznam)
1987 Henrich IV. (divadelní záznam)
Páni Glembayovci (divadelní záznam)
1985 Stará dobrá kapela (divadelní záznam)
1982 Karneval lásky (divadelní záznam)
1977 John Gabriel Borkman (divadelní záznam)
1976 Poslední (divadelní záznam)
Sluha dvoch pánov (divadelní záznam)
1975 Zlatí chlapci (divadelní záznam)
1974 Prvý deň karnevalu (divadelní záznam)
1969 Cena (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2014 Vše nejlepší (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
Trochu inak v SND s Adelou Banášovou (TV pořad)
2012 Česká hlava 2012 (TV pořad)
2010 Adela show (TV pořad)
Piknik klub (TV pořad)
Slnko v sieti 2010 (TV pořad)
Český lev 2009 (TV pořad)
2009 Ruže pre legendu (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2006 Portrét (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
Trochu více Nemocnice (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
2000 Zeměkoule (TV pořad)
1999 Skopičiny (TV pořad)
Soirée z Mlynskej doliny (TV pořad)
1998 Aj múdry schybí (TV pořad)
Budmerické literárne rozhovory (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1996 Hovory H z Paláce K (TV pořad)
Perličky P z Hovorů H (TV pořad)
1994 Klub Rozmarín (TV pořad)
Ptákoviny (TV pořad)
1992 Lady S (TV pořad)
Spomienky na spomienky (TV pořad)
Varím, varíš, varíme (TV pořad)
1988 Včera a dnes (TV pořad)
1987 Mojich sedem divov (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Poetka pohybu (cesta za krásnom s akademickou maliarkou SIBYLOU GREINEROVOU) (TV pořad)
1983 Silvester 1983 (TV pořad)
1982 Malý breviár hudby (TV pořad)
1980 Stretnutie so šansónom (TV pořad)
1978 Ktosi je za dverami (TV pořad)
1972 Nedeľná chvíľka poézie (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1968 Chvilka poezie (TV pořad)
1966 Povedz mi, kde kvety sú... (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(53)