Reklama

Reklama

Bořivoj Navrátil

Bořivoj Navrátil

nar. 26.09.1933
Kroměříž, Československo

zem. 31.10.2011 (78 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie

Bořivoj Navrátil se narodil 26. září 1933 v Kroměříži do rodiny úředníka. V dětství mu postupně zemřeli oba rodiče, proto se starším bratrem vyrůstal u otcovy sestry, od roku 1947 celá rodina žila v Jihlavě. Zde studoval ekonomickou školu a věnoval se ochotnickému divadlu.

V roce 1956 vystudoval herectví na JAMU v Brně a v krátkém sledu prošel Těšínské divadlo v Českém Těšíně (1956 – 1957), opavské Slezské divadlo Zdeňka Nejedlého (1957 – 1958) a Státní divadlo v Ostravě (1958 – 1961). Nakonec zakotvil v činohře Národního divadla v Praze (1961 – 1992). Přesto Bořivoj Navrátil Národní divadlo pro neshody s vedením opustil a nadále ve svobodném povolání hostoval na rozličných scénách.

Jako herec prošel od 90. let řadou pražských (Lyra Pragensis, Divadlo v Řeznické, Labyrint, Činoherní klub, Divadlo Na zábradlí, Viola, Spolek Kašpar, Divadlo pod Palmovkou, opět Národní divadlo, Divadlo v Dlouhé, Švandovo divadlo, Divadlo Archa atd.) i oblastních (Horácké divadlo Jihlava, Městské divadlo Mladá Boleslav, Severomoravské divadlo Šumperk, Národní divadlo a Městské divadlo Brno) scén.

Po celé trvání své herecké dráhy se Bořivoj Navrátil těšil značné oblibě u diváků a posluchačů a byl stále a pravidelně vytížen na divadelních prknech, i před rozhlasovým a dabingovým mikrofonem, filmovými a televizními kamerami. Tato kontinuita se váže s jeho přijetím do svazku s naší nejpřednější scénou.

Bořivoj Navrátil vytvářel své výrazné postavy plasticky a promyšleně. Motivoval a naplňoval smyslem své akcenty hlasu a gesta. Výrazným výrazovým prostředkem se stal jeho hlas, jenž svým tónem dokázal dosáhnout dramatického napětí, a charakteristická pleš, kterou si nechal na radu režiséra Miroslava Macháčka udělat pro roli Vynálezce v dramatu „Ze života hmyzu" a která mu již zůstala trvale.

Jeho postavy byly často rezolutní a horoucí s romanticky nezkrotnou upřímností citů, u kterých byly časté prudké zvraty nálad. Dokázal postavy načrtnou i ve zkratce a v náznaku s ostrým kontrastem a gradací, typické pro něho byly větší charakteristické dramatické, ale i komické postavy. Dokázal podpořit ve prospěch celkového vyznění díla především režisérské záměry. Po odchodu z Národního divadla se dokázal skvěle etablovat na nových scénách i za spolupráce mj. režiséra Petra Lébla.

Svým hereckým umem se prokázal například v inscenacích „Romeo a Julie" (Paris), „Lucerna" (Michal), „Optimistická tragédie" (Vajnonen), „Ze života hmyzu" (Vynálezce), „Revizor" (Miška), „Hamlet" (Laertes), „Veselé windsorské paničky" (Pistol), „Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou" (Athéňan), „Vzbouření v blázinci" (Floriano), „Bílá nemoc" (Druhý asistent), „Škola pro ženy" (Alan), „Jak se vám líbí" (Oliver), „Naši furianti" (Fiala), „Othello" (Roderigo), „Námluvy Pelopovy" a „Smrt Hippodamie" (Myrtilos).

Dále to byla „Vojna a mír" (Napoleon), „Cyrano z Bergeracu" (De Valvert), „Zadržitelný vzestup Artura Uie" (Ernesto Roma), „Vassa" (Michajlo), „Celestina" (Pleberio), „Zahrada" (Komtur), „Král Lear" (Král francouzský), „Sevillský vůdce a kamenný host" (Neapolský král), „Falkenštejn" (Hroznata z Husic), „Švejkův vnuk" (Weiss), „Fernando Krapp mi napsal dopis" (Fernando Krapp), „Služky" (Klára), „Racek" (Sorin), „Sestup Orfeův" (Jabe), „Caesar a Kleopatra" (Caesar), „Jádro věci" (Scobie), „Oidipus" (Teiresias), „Richard III." (Oxford a Hastings), „Proces" (Varravin), „Den matky" (Johnson), „Titus Andronicus" (Titus), „Odcházení" (Hanuš) atp.

Česká kinematografie využívala herectví Bořivoje Navrátila až poněkud jednostranně, dík svému vzhledu ho filmaři obsazovali do úloh inteligentů, lékařů, vyslanců a záporných charakterů. Před filmové kamery se dostal až na úsvitu 70. let.

Během normalizace vytvořil lékaře v nemocnici (UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE), Cejnara (UCHO), inženýra, zákazníka v kadeřnictví (ŽENY V OFSAJDU), pobočníka (LEKCE), ředitele lesní správy Kincla (VLAK DO STANICE NEBE), valchaře (TŘI CHLAPI NA CESTÁCH), taktéž sovětského vyslance v Praze Sergeje Sergejeviče Alexandrovského (DNY ZRADY), gestapáka (SIRIUS), obvodního lékaře (ZRCADLO PRO KRISTÝNU), právního zástupce JUDr. Bittnera (DŮM NA POŘÍČÍ), amerického kapitána Richardse (TICHÝ AMERIČAN V PRAZE), kupce Gera (OSADA HAVRANŮ a NA VELIKÉ ŘECE), vůdce loupežníků (HONZA MÁLEM KRÁLEM), profesora Kozáka (VÍTĚZNÝ LID), šéfa Gri – Gri baru Brodeckého (SKANDÁL V GRI – GRI BARU), Sigismora (TAJEMSTVÍ OCELOVÉHO MĚSTA) a kupce (LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ).

80. léta zaplnil snímky HRA O KRÁLOVNU (děkan, zpovědník), CUKROVÁ BOUDA (sovětský důstojník), HODINA ŽIVOTA (vrchní policejní inspektor Zellner), POZOR, VIZITA! (primář Vojtěch), V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ (módní fotograf Boris Dembovski), ŠÍLENÝ KANKÁN (důstojník a autoprodejce Hans Krebs), ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE (docent Pinc), FANDY, Ó FANDY (vedoucí v továrně Ota Sluníčko), PUTOVÁNÍ JANA AMOSE (herec – Sicinius), SESTŘIČKY (primář Ševít), ATOMOVÁ KATEDRÁLA (Ing. Vyhnálek), EXPERIMENT EVA (učitel Hubáček), DOBRÉ SVĚTLO (ředitel divadla), DVA NA KONI, JEDEN NA OSLU (královský hejtman) a NAROZENINY REŽISÉRA Z. K. (režisér Bouček).

Po roce 1989 ho čeští režiséři obsadili do úloh jako doktora Řimsu (KRVAVÝ ROMÁN), McCornicka st. (NEXUS), milovníka veteránů (UŽ), gratulanta na oslavě (CESTA PEKLEM), lékaře (ŠEPTEJ), Jiřího (KNOFLÍKÁŘI), ředitele (CO CHYTNEŠ V ŽITĚ), pokladníka (VŠICHNI MOJI BLÍZCÍ), Dr. Schmidta (VINCENZ PRIESSNITZ), spekulátora (ÚTĚK DO BUDÍNA), Aarona Cohena (MAHARAL – TAJEMSTVÍ TALISMANU), otce (O ŽIVOT), obyvatele Aporveru (POSLEDNÍ Z APORVERU) a naposledy ředitele lázní Konvičku (ŠKOLNÍ VÝLET).

Hojně vystupoval také ve studentských filmech (třeba POPELEČNÍ STŘEDA, MALÉR, CO VŠECHNO CHCETE VĚDĚT O SEXU A BOJÍTE SE PROŽÍT:, BYLO NEBYLO V JEDNOM KRÁLOVSTVÍ, V DEN PSA, VYKLADAČ SNŮ, KOLABORANT, TŘI PRAVDY), ve slovenských snímcích (AKCIA EDELSTEIN, SAGARMATHA aj.) a v zahraničních filmových a televizních produkcích (LEV TOLSTOJ, LA PEUR, SCHLAFES BRUDER, HEAVEN'S TEARS / NEBESKÝ PLÁČ, MUTTERS COURAGE, LA NIŃA DES TUS OJOS / DÍVKA TVÝCH SNŮ, CRACKERJACK 3, LAST STAND / POSLEDNÍ PŘEŽIJE, DAS SÜNDIGE MÄDCHEN / HŘÍŠNÁ HOLKA, LA CITTADELLA, PRAG / SETKÁNÍ V PRAZE, ABEL atp.).

Díky svému vytříbenému hlasovému projevu byl ve velké míře využíván v rozhlase, na audio nosičích, při četbách, umělecké recitaci („Zapomenutý čert", „Škola hrou", „Nevděčné děti", „Salcburský guláš", „Nejtišší hlas", „Paní Bovaryová", „Stromy", „Delfín", „Smrt Sokrata", „Osud člověka", „Sníh ve Florencii", „Situace", „Talisman", „Racek" i „Karlštejn") a v dabingu (OČITÝ SVĚDEK, KUPEC BENÁTSKÝ, LHÁŘI, COLUMBO, MÍSTO ČINU, PROFESIONÁLOVÉ, JISTĚ, PANE MINISTŘE, ZVONÍK OD MATKY BOŽÍ, INDIANA JONES, GHOST RIDER či SRDCOVÝ KRÁL).

V několika českých filmech předaboval i své kolegy (např. v ZABITÉ NEDĚLI Ivana Palúcha či ve Sci – Fi KAM ZMIZEL KURÝR Ladislava Lahodu). Je zajímavostí, že díky dabingu se do českého filmu dostal dříve jeho hlas (to díky již zmíněné ZABITÉ NEDĚLI z roku 1969) a až o rok později i on sám.

Kromě toho pravidelně a často zavítal na televizní obrazovky v televizních filmech a inscenacích (třeba JEJICH DEN, SAMOTA, ŽENITBA, ODSTŘEL, PŘÍZRAK, ZBABĚLEC, NARCISOVÝ DŮM, VOJTÍK A DUCHOVÉ, EINE KLEINE JAZZMUSIK, EX OFFO, ATENTÁT NA MINISTRA FINANCÍ, KARLÍNSKÁ BALADA, VELKÝ PŘÍPAD, NESPAVOST, SVĚDOMÍ DENISY KLÁNOVÉ apod.) a v seriálech (mj. 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, NÁVŠTĚVNÍCI, SANITKA, VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE, SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ, ZLÁ KREV, GOTTWALD, RODÁCI, ROKY PŘELOMU, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, PŘÍSAHÁM A SLIBUJI, NÁHRDELNÍK, DRACULŮV ŠVAGR, ARROWSMITH, ULICE, LETIŠTĚ, HORÁKOVI a také CUKRÁRNA).

Jeho životem se zaobíralo několik televizních dokumentů (NEOBYČEJNÉ ŽIVOTY neb 13. KOMNATA). Získal titul Zasloužilého člena Národního divadla (1973), Cenu Senior Prix (2003) a též Křišťálovou růži (2003) za přednes poezie. Řadu let Navrátil vyučoval herectví a přednes melodramu na pražské Státní konzervatoři (1973 – 1983) a na DAMU (1986 – 1987).

V závěru svého života se herec potýkal s vážnou nemocí, ale herecké práci se snažil věnoval i přes značné potíže dál (v ohrožení života byl už na konci 80. let při natáčení filmu SAGARMATHA v Himalájích). Z rozvedeného manželství měl syna. Bořivoj Navrátil zemřel po těžké nemoci 31. října 2011 v Praze ve věku sedmdesáti osmi let. Některé filmové projekty (ŠKOLNÍ VÝLET a POSLEDNÍ Z APORVERU) měly premiéru až několik měsíců a let po jeho úmrtí.

Jaroslav "krib" Lopour

Související novinky

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Herec

Filmy
2023

Poslední z Aporveru

2012

Školní výlet

2009

Nespavost (TV film)

 

Svědomí Denisy Klánové (TV film)

2008

Pohádkové počasí (TV film)

2007

O kominickém učni a dceři cukráře (TV film)

 

O život

 

Ulice: Zlatá muška (TV film)

 

Velkofilm (TV film)

Reklama

Reklama

 

Škodná (TV film)

2006

Maharal - Tajemství talismanu

 

Setkání v Praze

 

Vřesový trůn (TV film)

2005

Já z toho budu mít smrt (TV film)

2004

Byt (studentský film)

 

Myceni - náznak

2003

Pekelná maturita (TV film)

2002

Trosečníci (TV film)

 

Útěk do Budína

2001

Hříšná holka (TV film)

 

Ideální manžel (TV film)

 

Karlínská balada (TV film)

2000

Poslední přežije

 

Vražedná přehlídka

 

Zvonící meče (TV film)

1999

Bunkr (TV film)

 

Crackerjack 3

 

Návštěva staré dámy (TV film)

 

Specialita šéfkuchaře (TV film)

 

Velký případ (TV film)

 

Vincenz Priessnitz

 

Všichni moji blízcí

1998

Atentát na ministra financí (TV film)

 

Co chytneš v žitě

 

Dívka tvých snů

 

Ex offo (TV film)

 

Třikrát život, třikrát smrt (TV film)

 

Zkřížené meče (TV film)

1997

Cyprián a bezhlavý prapradědeček (TV film)

 

Knoflíkáři

 

Vojtík a duchové (TV film)

1996

Eine kleine Jazzmusik (TV film)

 

Poe a vražda krásné dívky (TV film)

 

Vodnická čertovina (TV film)

 

Šeptej

1995

Cesta peklem

 

Moje rodina

 

Mutters Courage

 

Nebezpečná kořist

 

Náhlé neštěstí (TV film)

 

Schlafes Bruder

 

1994

Divadelní román (TV film)

 

Narcisový dům (TV film)

 

Nebeský pláč

 

Nexus

1993

In flagranti (TV film)

 

Krvavý román

 

Král posledních dnů (TV film)

1992

La Peur (TV film)

 

Vykladač snů (TV film)

1990

Jak chytit krokodýla (TV film)

 

Jasnovidcem proti své vůli (TV film)

 

Pozvání na zámek (TV film)

 

Zbabělec (TV film)

1989

Jmenuji se po tátovi (TV film)

1988

Bude řeč o penězích (TV film)

 

Sagarmatha

1987

Narozeniny režiséra Z. K.

 

Přízrak (TV film)

1986

Akcia Edelstein

 

Dva na koni, jeden na oslu

 

Episoda v Západním Berlíně

 

Peníze a krev (TV film)

 

Trvale jasno (TV film)

 

Čtvrtá strana trojúhelníku (TV film)

1985

Dobré světlo

 

Experiment Eva

 

Jižní kříž (TV film)

 

Neklidná zimní sezóna (TV film)

 

Podivná znamení, podivní hosté (TV film)

 

Pozdvižení v Efesu (TV film)

 

Počestná kariéra (TV film)

1984

Atomová katedrála

 

Lev Tolstoj

 

Pozor, je ozbrojen! (TV film)

1983

Anděl s ďáblem v těle

 

Dva útržky ze života muže (TV film)

 

Fandy, ó Fandy

 

Karakter (TV film)

 

Kouřová clona (TV film)

 

Nota bene, Jan (TV film)

 

Putování Jana Amose

 

Sestřičky

 

Tranzit (TV film)

1982

Pouť králů (TV film)

 

Skály mé vyprahlé země (TV film)

 

Šílený kankán

1981

Hodina života

 

Odstřel (TV film)

 

Pozor, vizita!

 

V podstatě jsme normální

 

Zpěv naděje (TV film)

 

Zrození domova (TV film)

1980

Cukrová bouda

 

Hra o královnu

 

Sedm Spartakových dní (TV film)

 

Xena (TV film)

1979

Bratři Kipové (TV film)

 

Druhá první dáma (TV film)

 

Lásky mezi kapkami deště

 

Muž s puškou (TV film)

 

Signál (TV film)

 

Zákon rovnosti (TV film)

1978

Skandál v Gri - Gri baru

 

Tajemství Ocelového města

1977

Honza málem králem

 

Malér (studentský film)

 

Na veliké řece

 

Osada Havranů

 

Ráno budeme moudřejší (TV film)

 

Tichý Američan v Praze

 

Vítězný lid

1976

Dům Na poříčí

 

Zvonění na zvonky (TV film)

1975

Brána k domovu (TV film)

 

Jak se ševcem šili čerti (TV film)

 

O Nanynčiných koláčích (TV film)

 

Titul pro hrdinu (TV film)

 

Zrcadlo pro Kristýnu

 

Žena z antisvěta (studentský film)

1974

Kde jsi byl, Odyssee? (TV film)

 

Od rána do rána (TV film)

 

Sirius

1973

Dny zrady I.

 

Dny zrady II.

 

Tři chlapi na cestách

1972

Vlak do stanice Nebe

 

Zase ten Klubíčko (TV film)

1971

Cyrano z Bergeracu (TV film)

 

Klubíčko (TV film)

 

Labyrint (TV film)

 

Lekce

 

Ženy v ofsajdu

1970

Ucho

 

Už zase skáču přes kaluže

1969

Smrt počestné paní (TV film)

 

Zabitá neděle

1968

Lev a jeho brýle (TV film)

 

Zločin v duhovém zálivu (TV film)

1967

Dobrodružství Toma Sawyera (TV film)

 

Rajka (TV film)

 

Ženitba (TV film)

1966

Maigret a smutný Alfréd (TV film)

1965

Dům v Kaprové ulici

 

Samota (TV film)

 

Žádám odpověď (TV film)

1964

Ticho (TV film)

1962

Jejich den (TV film)

 

Neomylní: Smrt Garrily Morkovkina (TV film)

1959

Blokáda (TV film)

Seriály
2010

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem

 

Čtvrtý odboj (S07E09)

 

Cukrárna

 

Firemní foto (E13)

 

Specialita podniku (E12)

2008

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem

 

Hantec (S05E02)

2007

Horákovi

 

Věštba (S02E01)

 

Maharal - Tajemství talismanu

 

Cesta světla (E05)

 

Camera obscura (E04)

 

Loupež (E03)

  více epizod (2)
 

Trapasy

2006

Letiště

 

Pakárna

 

Redakce

 

Svatba (S03E13)

 

Pytel plný peněz (S03E12)

 

Soutěž krásy (S03E11)

  více epizod (10)
2005

Redakce

 

Nevěra (S02E13)

 

Hladovkář (S02E12)

 

Obtěžování (S02E11)

  více epizod (10)
 

To nevymyslíš!

 

Ulice

2004

Agentura Puzzle

 

Strach (E03)

 

Přízrak (E02)

 

Pohřeb (E01)

 

Redakce

 

Tam a zpět (S01E13)

 

Právo na práci (S01E12)

 

Mimo realitu (S01E11)

  více epizod (10)
2003

Citadela

 

Epizoda 4 (E04)

 

Epizoda 3 (E03)

 

Epizoda 2 (E02)

 

Epizoda 1 (E01)

 

Útěk do Budína

2001

Četnické humoresky

 

Repetent (S01E10)

1999

Hotel Herbich

 

Pandořina skříňka (E12)

 

Dlaň na tváři (E11)

 

Rodinná večeře (E09)

  více epizod (3)
 

Nemocnice na pokraji zkázy

 

Epizoda 2 (E02)

 

Piráti

1997

Arrowsmith

 

Epizoda 1 (E01)

1996

Draculův švagr

1995

Muž v pozadí

1994

Z hříček o královnách

 

Jeden den velkokněžny (útržek ruský) (E03)

1992

Náhrdelník

 

Dopis (E11)

 

Hurá, žijeme (E09)

 

Rozhodnutí (E08)

 

Pochodeň

1990

Dobrodružství kriminalistiky

 

Krevní skupina (S02E05)

 

Přísahám a slibuji

 

Epizoda 1 (E01)

1989

Roky prelomu

 

Bez výstrelu (E05)

 

Suché leto, horúca jeseň (E04)

 

Studená vlna (E03)

 

Vel'ký krok (E02)

1988

Malé dějiny jedné rodiny

 

Rodáci

 

Epizoda 10 (E10)

 

Epizoda 8 (E08)

 

Epizoda 6 (E06)

  více epizod (5)
1986

Gottwald

 

Malý pitaval z velkého města

 

Autorka detektivních povídek (E11)

 

Zlá krev

 

Epizoda 5 (E05)

 

Epizoda 4 (E04)

1985

My holky z městečka

 

Co s Broňou (E08)

 

Falešná basistka (E06)

 

Slavné historky zbojnické

 

Šobri Jožka (E02)

 

Vlak dětství a naděje

 

Válka si nevybírá (E04)

1984

Paragrafy na kolech

 

Sanitka

 

Epizoda 5 (E05)

1983

Návštěvníci

 

Návrat do budoucnosti (E15)

 

Stane se zítra (E11)

 

Půlnoční kolotoč (E07)

  více epizod (4)
1982

Tunel Omega

 

Konfrontácia (E04)

 

Kontakt (E03)

 

Pasca (E02)

 

Priepasť (E01)

1980

Čas zakladatelů

 

Předvoj nového života (E03)

 

Příliv naděje (E01)

1979

Půl milionu za Alvara

1976

Třicet případů majora Zemana

 

Prokleté dědictví (S02E07)

Dokumentární
2010

Neobyčejné životy (seriál)

 

Bořivoj Navrátil (S02E03)

2009

13. komnata (seriál)

 

13. komnata Bořivoje Navrátila (S04E36)

 

Arthur Honegger: Jana z Arku na hranici (koncert)

 

Pojedinki: Pravitělstvo SŠA protiv Rudolfa Abelja (TV film)

2008

Příběhy slavných (seriál)

 

Tak akorát (S09E01)

2007

Film o filmu: Maharal - Tajemství talismanu (TV film)

2005

Příběhy slavných (seriál)

 

Smutný osud princezny Pampelišky (S06E07)

2001

Spokojeně vypadající pyknik - Ludvík Aškenazy - vypravěč

2000

Příběhy slavných (seriál)

 

Být, či nebýt? (S01E15)

1998

Zakázané dějiny (TV film)

1964

Romeo a Julie 63

Divadelní záznam
2000

Smrt Hippodamie

1996

Racek

1986

Hamlet

1985

Vévodkyně valdštejnských vojsk

1979

Zadržitelný vzestup Arthura Uie

1971

Naši furianti

Krátkometrážní
2009

Tři pravdy (studentský film)

2007

Kolaborant (studentský film)

2004

Dušičky (studentský film)

 

Půlvražda

2002

Bůh ví… (TV film)

 

Tady se dějou věci (studentský film)

1998

Cizinci v čase

1996

O princezně, měsíci a hvězdě (TV film)

1994

V den psa (studentský film)

1992

Bylo nebylo v jednom království (studentský film)

1989

Studentky (TV film)

1988

Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít (studentský film)

1983

Bakaláři (seriál)

 

Báseň (S12E19)

1981

Bakaláři (seriál)

 

Nohejbal (S10E40)

 

Pukl (S10E13)

1970

Popeleční středa (studentský film)

Host

Související novinky

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama