foto

Bořivoj Navrátil

  • nar. 26.9.1933
    Kroměříž, Československo
  • zem. 31.10.2011 (78 let)
    Praha, Česko

Biografie

Bořivoj Navrátil se narodil 26. září 1933 v Kroměříži do rodiny úředníka. V dětství mu postupně zemřeli oba rodiče, proto se starším bratrem vyrůstal u otcovy sestry, od roku 1947 celá rodina žila v Jihlavě. Zde studoval ekonomickou školu a věnoval se ochotnickému divadlu.

V roce 1956 vystudoval herectví na JAMU v Brně a v krátkém sledu prošel Těšínské divadlo v Českém Těšíně (1956 – 1957), opavské Slezské divadlo Zdeňka Nejedlého (1957 – 1958) a Státní divadlo v Ostravě (1958 – 1961). Nakonec zakotvil v činohře Národního divadla v Praze (1961 – 1992). Přesto Bořivoj Navrátil Národní divadlo pro neshody s vedením opustil a nadále ve svobodném povolání hostoval na rozličných scénách.

Jako herec prošel od 90. let řadou pražských (Lyra Pragensis, Divadlo v Řeznické, Labyrint, Činoherní klub, Divadlo Na zábradlí, Viola, Spolek Kašpar, Divadlo pod Palmovkou, opět Národní divadlo, Divadlo v Dlouhé, Švandovo divadlo, Divadlo Archa atd.) i oblastních (Horácké divadlo Jihlava, Městské divadlo Mladá Boleslav, Severomoravské divadlo Šumperk, Národní divadlo a Městské divadlo Brno) scén.

Po celé trvání své herecké dráhy se Bořivoj Navrátil těšil značné oblibě u diváků a posluchačů a byl stále a pravidelně vytížen na divadelních prknech, i před rozhlasovým a dabingovým mikrofonem, filmovými a televizními kamerami. Tato kontinuita se váže s jeho přijetím do svazku s naší nejpřednější scénou.

Bořivoj Navrátil vytvářel své výrazné postavy plasticky a promyšleně. Motivoval a naplňoval smyslem své akcenty hlasu a gesta. Výrazným výrazovým prostředkem se stal jeho hlas, jenž svým tónem dokázal dosáhnout dramatického napětí, a charakteristická pleš, kterou si nechal na radu režiséra Miroslava Macháčka udělat pro roli Vynálezce v dramatu „Ze života hmyzu" a která mu již zůstala trvale.

Jeho postavy byly často rezolutní a horoucí s romanticky nezkrotnou upřímností citů, u kterých byly časté prudké zvraty nálad. Dokázal postavy načrtnou i ve zkratce a v náznaku s ostrým kontrastem a gradací, typické pro něho byly větší charakteristické dramatické, ale i komické postavy. Dokázal podpořit ve prospěch celkového vyznění díla především režisérské záměry. Po odchodu z Národního divadla se dokázal skvěle etablovat na nových scénách i za spolupráce mj. režiséra Petra Lébla.

Svým hereckým umem se prokázal například v inscenacích „Romeo a Julie" (Paris), „Lucerna" (Michal), „Optimistická tragédie" (Vajnonen), „Ze života hmyzu" (Vynálezce), „Revizor" (Miška), „Hamlet" (Laertes), „Veselé windsorské paničky" (Pistol), „Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou" (Athéňan), „Vzbouření v blázinci" (Floriano), „Bílá nemoc" (Druhý asistent), „Škola pro ženy" (Alan), „Jak se vám líbí" (Oliver), „Naši furianti" (Fiala), „Othello" (Roderigo), „Námluvy Pelopovy" a „Smrt Hippodamie" (Myrtilos).

Dále to byla „Vojna a mír" (Napoleon), „Cyrano z Bergeracu" (De Valvert), „Zadržitelný vzestup Artura Uie" (Ernesto Roma), „Vassa" (Michajlo), „Celestina" (Pleberio), „Zahrada" (Komtur), „Král Lear" (Král francouzský), „Sevillský vůdce a kamenný host" (Neapolský král), „Falkenštejn" (Hroznata z Husic), „Švejkův vnuk" (Weiss), „Fernando Krapp mi napsal dopis" (Fernando Krapp), „Služky" (Klára), „Racek" (Sorin), „Sestup Orfeův" (Jabe), „Caesar a Kleopatra" (Caesar), „Jádro věci" (Scobie), „Oidipus" (Teiresias), „Richard III." (Oxford a Hastings), „Proces" (Varravin), „Den matky" (Johnson), „Titus Andronicus" (Titus), „Odcházení" (Hanuš) atp.


Česká kinematografie využívala herectví Bořivoje Navrátila až poněkud jednostranně, dík svému vzhledu ho filmaři obsazovali do úloh inteligentů, lékařů, vyslanců a záporných charakterů. Před filmové kamery se dostal až na úsvitu 70. let.

Během normalizace vytvořil lékaře v nemocnici (UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE), Cejnara (UCHO), inženýra, zákazníka v kadeřnictví (ŽENY V OFSAJDU), pobočníka (LEKCE), ředitele lesní správy Kincla (VLAK DO STANICE NEBE), valchaře (TŘI CHLAPI NA CESTÁCH), taktéž sovětského vyslance v Praze Sergeje Sergejeviče Alexandrovského (DNY ZRADY), gestapáka (SIRIUS), obvodního lékaře (ZRCADLO PRO KRISTÝNU), právního zástupce JUDr. Bittnera (DŮM NA POŘÍČÍ), amerického kapitána Richardse (TICHÝ AMERIČAN V PRAZE), kupce Gera (OSADA HAVRANŮ a NA VELIKÉ ŘECE), vůdce loupežníků (HONZA MÁLEM KRÁLEM), profesora Kozáka (VÍTĚZNÝ LID), šéfa Gri – Gri baru Brodeckého (SKANDÁL V GRI – GRI BARU), Sigismora (TAJEMSTVÍ OCELOVÉHO MĚSTA) a kupce (LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ).

80. léta zaplnil snímky HRA O KRÁLOVNU (děkan, zpovědník), CUKROVÁ BOUDA (sovětský důstojník), HODINA ŽIVOTA (vrchní policejní inspektor Zellner), POZOR, VIZITA! (primář Vojtěch), V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ (módní fotograf Boris Dembovski), ŠÍLENÝ KANKÁN (důstojník a autoprodejce Hans Krebs), ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE (docent Pinc), FANDY, Ó FANDY (vedoucí v továrně Ota Sluníčko), PUTOVÁNÍ JANA AMOSE (herec – Sicinius), SESTŘIČKY (primář Ševít), ATOMOVÁ KATEDRÁLA (Ing. Vyhnálek), EXPERIMENT EVA (učitel Hubáček), DOBRÉ SVĚTLO (ředitel divadla), DVA NA KONI, JEDEN NA OSLU (královský hejtman) a NAROZENINY REŽISÉRA Z. K. (režisér Bouček).

Po roce 1989 ho čeští režiséři obsadili do úloh jako doktora Řimsu (KRVAVÝ ROMÁN), McCornicka st. (NEXUS), milovníka veteránů (UŽ), gratulanta na oslavě (CESTA PEKLEM), lékaře (ŠEPTEJ), Jiřího (KNOFLÍKÁŘI), ředitele (CO CHYTNEŠ V ŽITĚ), pokladníka (VŠICHNI MOJI BLÍZCÍ), Dr. Schmidta (VINCENZ PRIESSNITZ), spekulátora (ÚTĚK DO BUDÍNA), Aarona Cohena (MAHARAL – TAJEMSTVÍ TALISMANU), otce (O ŽIVOT), obyvatele Aporveru (POSLEDNÍ Z APORVERU) a naposledy ředitele lázní Konvičku (ŠKOLNÍ VÝLET).

Hojně vystupoval také ve studentských filmech (třeba POPELEČNÍ STŘEDA, MALÉR, CO VŠECHNO CHCETE VĚDĚT O SEXU A BOJÍTE SE PROŽÍT:, BYLO NEBYLO V JEDNOM KRÁLOVSTVÍ, V DEN PSA, VYKLADAČ SNŮ, KOLABORANT, TŘI PRAVDY), ve slovenských snímcích (AKCIA EDELSTEIN, SAGARMATHA aj.) a v zahraničních filmových a televizních produkcích (LEV TOLSTOJ, LA PEUR, SCHLAFES BRUDER, HEAVEN'S TEARS / NEBESKÝ PLÁČ, MUTTERS COURAGE, LA NIŃA DES TUS OJOS / DÍVKA TVÝCH SNŮ, CRACKERJACK 3, LAST STAND / POSLEDNÍ PŘEŽIJE, DAS SÜNDIGE MÄDCHEN / HŘÍŠNÁ HOLKA, LA CITTADELLA, PRAG / SETKÁNÍ V PRAZE, ABEL atp.).

Díky svému vytříbenému hlasovému projevu byl ve velké míře využíván v rozhlase, na audio nosičích, při četbách, umělecké recitaci („Zapomenutý čert", „Škola hrou", „Nevděčné děti", „Salcburský guláš", „Nejtišší hlas", „Paní Bovaryová", „Stromy", „Delfín", „Smrt Sokrata", „Osud člověka", „Sníh ve Florencii", „Situace", „Talisman", „Racek" i „Karlštejn") a v dabingu (OČITÝ SVĚDEK, KUPEC BENÁTSKÝ, LHÁŘI, COLUMBO, MÍSTO ČINU, PROFESIONÁLOVÉ, JISTĚ, PANE MINISTŘE, ZVONÍK OD MATKY BOŽÍ, INDIANA JONES, GHOST RIDER či SRDCOVÝ KRÁL).

V několika českých filmech předaboval i své kolegy (např. v ZABITÉ NEDĚLI Ivana Palúcha či ve Sci – Fi KAM ZMIZEL KURÝR Ladislava Lahodu). Je zajímavostí, že díky dabingu se do českého filmu dostal dříve jeho hlas (to díky již zmíněné ZABITÉ NEDĚLI z roku 1969) a až o rok později i on sám.

Kromě toho pravidelně a často zavítal na televizní obrazovky v televizních filmech a inscenacích (třeba JEJICH DEN, SAMOTA, ŽENITBA, ODSTŘEL, PŘÍZRAK, ZBABĚLEC, NARCISOVÝ DŮM, VOJTÍK A DUCHOVÉ, EINE KLEINE JAZZMUSIK, EX OFFO, ATENTÁT NA MINISTRA FINANCÍ, KARLÍNSKÁ BALADA, VELKÝ PŘÍPAD, NESPAVOST, SVĚDOMÍ DENISY KLÁNOVÉ apod.) a v seriálech (mj. 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, NÁVŠTĚVNÍCI, SANITKA, VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE, SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ, ZLÁ KREV, GOTTWALD, RODÁCI, ROKY PŘELOMU, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, PŘÍSAHÁM A SLIBUJI, NÁHRDELNÍK, DRACULŮV ŠVAGR, ARROWSMITH, ULICE, LETIŠTĚ, HORÁKOVI a také CUKRÁRNA).

Jeho životem se zaobíralo několik televizních dokumentů (NEOBYČEJNÉ ŽIVOTY neb 13. KOMNATA). Získal titul Zasloužilého člena Národního divadla (1973), Cenu Senior Prix (2003) a též Křišťálovou růži (2003) za přednes poezie. Řadu let Navrátil vyučoval herectví a přednes melodramu na pražské Státní konzervatoři (1973 – 1983) a na DAMU (1986 – 1987).

V závěru svého života se herec potýkal s vážnou nemocí, ale herecké práci se snažil věnoval i přes značné potíže dál (v ohrožení života byl už na konci 80. let při natáčení filmu SAGARMATHA v Himalájích). Z rozvedeného manželství měl syna. Bořivoj Navrátil zemřel po těžké nemoci 31. října 2011 v Praze ve věku sedmdesáti osmi let. Některé filmové projekty (ŠKOLNÍ VÝLET a POSLEDNÍ Z APORVERU) měly premiéru až několik měsíců a let po jeho úmrtí.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2019 Poslední z Aporveru
2012 Školní výlet
2010 Odcházení (divadelní záznam)
2009 Nespavost (TV film)
Svědomí Denisy Klánové (TV film)
Tři pravdy (studentský film)
2008 Pohádkové počasí (TV film)
2007 Kolaborant (studentský film)
O kominickém učni a dceři cukráře (TV film)
O život
Ulice: Zlatá muška (TV film)
Velkofilm (TV film)
Škodná (TV film)
2006 Maharal - Tajemství talismanu
Setkání v Praze
Vřesový trůn (TV film)
2005 Já z toho budu mít smrt (TV film)
2004 Byt (TV film)
Dušičky (studentský film)
Myceni - náznak
Půlvražda
2003 Pekelná maturita (TV film)
2002 Bůh ví… (TV film)
Tady se dějou věci (studentský film)
Trosečníci (TV film)
Útěk do Budína
2001 Hříšná holka (TV film)
Ideální manžel (TV film)
Karlínská balada (TV film)
2000 Poslední přežije
Smrt Hippodamie (divadelní záznam)
Vražedná přehlídka
Zvonící meče (TV film)
1999 Bunkr (TV film)
Crackerjack 3
Návštěva staré dámy (TV film)
Specialita šéfkuchaře (TV film)
Velký případ (TV film)
Vincenz Priessnitz
Všichni moji blízcí
1998 Atentát na ministra financí (TV film)
Cizinci v čase
Co chytneš v žitě
Dívka tvých snů
Ex offo (TV film)
Třikrát život, třikrát smrt (TV film)
Zkřížené meče (TV film)
1997 Cyprián a bezhlavý prapradědeček (TV film)
Knoflíkáři
Vojtík a duchové (TV film)
1996 Eine kleine Jazzmusik (TV film)
O princezně, měsíci a hvězdě (TV film)
Poe a vražda krásné dívky (TV film)
Racek (divadelní záznam)
Šeptej
1995 Cesta peklem
Moje rodina
Mutters Courage
Nebezpečná kořist
Náhlé neštěstí (TV film)
Schlafes Bruder
Vodnická čertovina (TV film)
1994 Divadelní román (TV film)
Narcisový dům (TV film)
Nebeský pláč
Nexus
V den psa (studentský film)
1993 In flagranti (TV film)
Krvavý román
Král posledních dnů (TV film)
1992 Bylo nebylo v jednom království (studentský film)
Peur, La (TV film)
Vykladač snů (TV film)
1990 Jak chytit krokodýla (TV film)
Jasnovidcem proti své vůli (TV film)
Zbabělec (TV film)
1989 Jmenuji se po tátovi (TV film)
Pozvání na zámek (TV film)
1988 Bude řeč o penězích (TV film)
Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít (studentský film)
Sagarmatha
1987 Narozeniny režiséra Z. K.
Přízrak (TV film)
1986 Akcia Edelstein
Dva na koni, jeden na oslu
Hamlet (divadelní záznam)
Neklidná zimní sezóna (TV film)
Peníze a krev (TV film)
Čtvrtá strana trojúhelníku (TV film)
1985 Dobré světlo
Experiment Eva
Podivná znamení, podivní hosté (TV film)
Vévodkyně valdštejnských vojsk (divadelní záznam)
1984 Atomová katedrála
Lev Tolstoj
1983 Anděl s ďáblem v těle
Báseň (TV film)
Fandy, ó Fandy
Karakter (TV film)
Kouřová clona (TV film)
Nota bene, Jan (TV film)
Putování Jana Amose
Sestřičky
1982 Odstřel (TV film)
Pouť králů (TV film)
Šílený kankán
1981 Hodina života
Nohejbal (TV film)
Pozor, vizita!
V podstatě jsme normální
Zpěv naděje (TV film)
Zrození domova (TV film)
1980 Cukrová bouda
Hra o královnu
Muž s puškou (TV film)
Xena (TV film)
1979 Bratři Kipové (TV film)
Druhá první dáma (TV film)
Lásky mezi kapkami deště
Signál (TV film)
Zadržitelný vzestup Arthura Uie (divadelní záznam)
Zákon rovnosti (TV film)
1978 Skandál v Gri - Gri baru
Tajemství Ocelového města
1977 Honza málem králem
Malér (studentský film)
Na veliké řece
Osada Havranů
Ráno budeme moudřejší (TV film)
Tichý Američan v Praze
Vítězný lid
1976 Dům Na poříčí
1975 Brána k domovu (TV film)
Jak se ševcem šili čerti (TV film)
O Nanynčiných koláčích (TV film)
Titul pro hrdinu (TV film)
Zrcadlo pro Kristýnu
1974 Kde jsi byl, Odyssee? (TV film)
Od rána do rána (TV film)
Sirius
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Tři chlapi na cestách
1972 Vlak do stanice Nebe
1971 Klubíčko (TV film)
Lekce
Naši furianti (divadelní záznam)
Ženy v ofsajdu
1970 Popeleční středa (studentský film)
Ucho
Už zase skáču přes kaluže
1969 Smrt počestné paní (TV film)
Zabitá neděle
1967 Ženitba (TV film)
1966 Maigret a smutný Alfréd (TV film)
1965 Dům v Kaprové ulici
Samota (TV film)
1962 Jejich den (TV film)
Neomylní (TV film)

TV seriály

2010 Cukrárna (TV seriál)
Firemní foto (E13)
Specialita podniku (E12)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Čtvrtý odboj (S07E09)
2008 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Hantec (S05E02)
2007 Maharal - Tajemství talismanu (TV seriál)
Cesta světla (E05)
Camera obscura (E04)
Loupež (E03)
další epizody (5)
Trapasy (TV seriál)
Horákovi (TV seriál)
Věštba (S02E01)
2006 Letiště (TV seriál)
Pakárna (TV seriál)
2005 To nevymyslíš! (TV seriál)
Ulice (TV seriál)
2004 Agentura Puzzle (TV seriál)
Strach (E03)
Přízrak (E02)
Pohřeb (E01)
Redakce (TV seriál)
Tam a zpět (S01E13)
Právo na práci (S01E12)
Mimo realitu (S01E11)
další epizody (13)
2003 Citadela (TV seriál)
Útěk do Budína (TV seriál)
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
Nemocnice na pokraji zkázy (TV seriál)
1997 Arrowsmith (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Četnické humoresky (TV seriál)
Repetent (S01E10)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
1995 Muž v pozadí (TV seriál)
1994 Z hříček o královnách (TV seriál)
Jeden den velkokněžny (útržek ruský) (E03)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Pochodeň (TV seriál)
1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krevní skupina (S02E05)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
Epizoda 10 (E10)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 6 (E06)
další epizody (8)
1986 Gottwald (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Autorka detektivních povídek (E11)
1985 My holky z městečka (TV seriál)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Válka si nevybírá (E04)
1984 Paragrafy na kolech (TV seriál)
Sanitka (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (E15)
Půlnoční kolotoč (E07)
Tajemství velkého učitele (E06)
další epizody (6)
Tunel Omega (TV seriál)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Předvoj nového života (E03)
Příliv naděje (E01)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Prokleté dědictví (S02E07)

Dokumentární

2010 Neobyčejné životy (TV seriál)
Bořivoj Navrátil (S02E03)
2009 Arthur Honegger: Jana z Arku na hranici (koncert)
Pojedinki: Pravitělstvo SŠA protiv Rudolfa Abelja (TV film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Bořivoje Navrátila (S04E36)
2008 Příběhy slavných (TV seriál)
Tak akorát (S09E01)
2007 Film o filmu: Maharal - Tajemství talismanu (TV film)
2005 Příběhy slavných (TV seriál)
Smutný osud princezny Pampelišky (S06E07)
2001 Spokojeně vypadající pyknik - vyp.
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Být, či nebýt? (S01E15)
1998 Zakázané dějiny (TV film)
1964 Romeo a Julie 63

Režijní filmografie

Filmy

1986 Peníze a krev (TV film)

Host

TV pořady

2007 Humor na scénu! (TV pořad)
O korunu krále Karla (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2003 Volejte Novu (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
1999 Noc s Andělem (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Filmopolis (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1991 Intenzivní kurs němčiny (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace