foto

Dylan Moran

  • nar. 3.11.1971 (46 let)
    Navan, Co. Meath, Irsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Irský bavič, herec a spisovatel. Divácká veřejnost jej nejvíce zná z britského sitcomu BLACK BOOKS, kde ztvárňuje postavu flegmatického, nedůtklivého a věčné opilého majitele knihkupectví Bernarda Blacka. Je pravidelným účastníkem na národních i mezinárodních festivalech komedie (Edinburgh Fringe Festival, Just for Laughs, Melbourne International Comedy Festival, Kilkenny Comedy Festival). Mimo jiné je známý svou plachostí před novináři. O svém soukromí velice nerad mluví.

Narodil se 3. listopadu 1971 v Navan, County Meath, Irsko. Školu opustil v 16-ti letech bez jakékoliv kvalifikace a podle všeho pak čtyři roky strávil pitím a psaním „špatné poezie“. Jeden čas pracoval jako květinář, ale tuto práci nesnášel. Do komediálního žánru pronikl, když mu bylo 20. V dublinském „The Comedy Cellar“, malém klubu o devadesáti místech k sezení bez mikrofonu, sledoval vystoupení Ardala O'Hanlona a dalších komiků. Žádná potřeba kvalifikace byla jednou z věcí, která pro Morana dělala kariéru v bavičském prostředí atraktivní.

Moranův talent byl poprvé oceněn v roce 1993, když vyhrál cenu „So You Think You're Funny“ na edinburghském festivalu. Poté se stal nejmladším člověkem, který v roce 1996 získal „Perrier Comedy Award“ opět na Edinburgh Festival. Účastnil se také mnoha jiných festivalů jako Hay Literary Festival, Montreal Comedy Festival a Vancouver Comedy Festival. V letech 1995 až 1996 psal pro The Irish Times.

V roce 1998 získal jeho první velkou televizní roli v sitcomu stanice BBC2 - HOW DO YOU WANT ME?. Zahrál si také vedlejší roli v romantické komedii Rogera Michella NOTTING HILL. V roce 2000 byl poprvé na televizní obrazovku stanice Channel 4 uveden seriál „BLACK BOOKS“. Tento sitcom o ubohém, nespolečenském a věčně opilém majiteli knihkupectví Bernardovi Blackovi byl původním nápadem právě Dylana Morena a zrealizovat jej mu pomohl Graham Linehan. Druhá série byla vysílána v roce 2002. Třetí série, která se setkala s vlnou nadšení ze strany kritiků i fanoušků, byla odvysílána v dubnu 2004.

V roce 2003 hrál po boku Michaela Caineho v irsko-německo-britské komedii THE ACTORS, o rok později pak ztvárnil roli Davida v hororové komedii Edgara Wrighta SHAUN OF THE DEAD. Moranovým dalším projektem je role v komedii Michaela Winterbottoma A COCK AND BULL STORY, kde hraje po boku Stevea Coogana, Stephena Frye a Roba Brydona.

Petr "driver005" Novák

Herecká filmografie

Filmy

2015 Dylan Moran: Off the Hook
2014 Kalvárie
2013 Breakfast Wine
Rubenesque (TV film)
2012 Good Vibrations
2011 Dylan Moran: Yeah, Yeah
Náhradnice
2009 Dylan Moran Live: What It Is (TV film)
2008 V hlavní roli já
2007 Maraton lásky
2006 Tell It to the Fishes
The Secret Policeman's Ball (divadelní záznam)
2005 Tristram Shandy
2004 Soumrak mrtvých
2003 Herci
1999 Notting Hill

TV seriály

2010 Little Crackers (TV seriál)
2004 Black Books (TV seriál)
Mejdan (S03E06)
Cestopisec (S03E05)
Malá sázka (S03E04)
další epizody (6)
2002 Black Books (TV seriál)
Zasloužená dovolená (S02E06)
Pozdrav slunci (S02E05)
Příbuzní (S02E04)
další epizody (6)
2000 Black Books (TV seriál)
Sbohem, domove! (S01E06)
Bezpečnostní dveře (S01E05)
Okno (S01E04)
další epizody (6)
1998 How Do You Want Me? (TV seriál)

Dokumentární

2007 100 Greatest Stand-Ups (TV film) - a.z.
2006 Dylan Moran: Like, Totally
2004 Dylan Moran: Monster (TV film)

TV pořady

2006 Stop Youre Killing Me (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 Dylan Moran: Off the Hook

TV seriály

2010 Little Crackers (TV seriál)
2004 Black Books (TV seriál)
Mejdan (S03E06)
Cestopisec (S03E05)
Malá sázka (S03E04)
další epizody (6)
2002 Black Books (TV seriál)
Zasloužená dovolená (S02E06)
Pozdrav slunci (S02E05)
Příbuzní (S02E04)
další epizody (6)
2000 Black Books (TV seriál)
Sbohem, domove! (S01E06)
Bezpečnostní dveře (S01E05)
Okno (S01E04)
další epizody (6)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 045)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace