foto

Mitchell Ryan

  • nar. 11.1.1928 (90 let)
    Louisville, Kentucky, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mitchell Ryan je americký herec známý především pro ztvárnění role Edwarda Montgomeryho v sitcomu Dharma and Greg. Ryan se dvakrát oženil a rozvedl a je otcem tří dětí.
Ryan vyrostl v Louisville v Kentucky. Sloužil u americké námořní pěchoty během Korejské války.Po válce získal angažmá u Barter Theatre v Abingdonu ve Virginii. Zde si odbyl svůj debut ve hře Thunder Road po boku zakladatele divadla Roberta Portefielda.
Ryan byl původním členem hereckého ansámblu kultovní TV mýdlové opery DARK SHADOWS /1966-1971/, kde hrál postavu Burka Devlina, dokud nebyl z tohoto seriálu vyhozen kvůli alkoholismu a nahrazen Anthonym Georgem. Mezi jeho další významnější role můžeme zahrnout horor HALLOWEEN:THE CURSE OF MICHAEL MYERS /1995/, LIAR, LIAR /1997/, MAGNUM FORCE /1973/ - postava Charlieho McCoye,  parťáka Dirty Harryho, LETHAL WEAPON /1987/ - role hlavního padoucha generála Petera McAllistera, GROSSE POINTE BLANK /1997/, ELECTRA GLIDE IN BLUE /1973/, a HOT SHOTS! PART DEUX /1993/ - jako senátor Grey Edwards. V roce 1973 hrál hlavní roli v seriálu společnosti NBC, CHASE /1973-1974/, kde vystupoval po boku Wayna Maundera a Reid Smithe. V roce 1980 si Ryan zahrál vedoucího karavany povozů Coopera Hawkinse ve westernové minisérii THE CHISHOLMS /1979-1980/. A v roce 1985 ztvárnil postavu Tilleta Maina, praotce rodiny Mainů v první TV minisérii Sever a Jih. V roce 1995 se objevil ve sci-fi filmu JUDGE DREDD.
Ryan si střihnul roli v epizodě „The Unicorn“ seriálu THE STREETS OF SAN FRANCISCO /1972-1977/ společnosti ABC a také v epizodě „Waste Them“ v seriálu THE A-TEAM /1983-1987/. Dále hrál v epizodě „Fools Gold“ seriálu CANNON /1971/. Jako otec velitele Williama Rikera se objevil v kultovním sci-fi seriálu STAR TREK: THE NEXT GENERATION  v epizodě „The Icarus Factor“. Jako vulgární přítel Blanche Deveraux si zahrál v sitcomu THE GOLDEN GIRLS /1985-1992/. V roce 1993 ztvárnil roli policejního úředníka v seriálu NYPD BLUE. Se svou TV manželkou ze seriálu Dharma a Greg, Susan Sullivan si opětovně zahrál v seriálu JULIE FARR, M.D./1978/.
Je doživotním členem The Actors Studia a mezi Ryanovy Broadwayské divadelní ůspěchy můžeme zahrnout ztvárnění postav v hrách WAIT UNTIL DARK , MEDEA nebo THE PRICE.
 

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2005 Prodaná láska
2004 Love for Rent
1999 Making Contact
Následky otřesu: Zemětřesení v New Yorku (TV film)
1998 Život jako večírek: Příběh Pamely Harrimanové (TV film)
1997 Jasný terč
Lhář, lhář
Tichý nepřítel
1996 Ed
Ravenhawk (TV film)
Tvář (TV film)
1995 Gramps (TV film)
Halloween: Prokletí Michaela Myerse
Soudce Dredd
1994 Bez řečí
Hart to Hart: Home Is Where the Hart Is (TV film)
Operace "Blue Sky"
1993 Danielle Steel: Hvězda (TV film)
Renegát (TV film)
Žhavé výstřely 2
1992 Dirty Work (TV film)
Majority Rule (TV film)
The Opposite Sex and How to Live with Them
Železný orel 3
1991 Ve jménu dítěte (TV film)
Vražedná hra (TV film)
1990 Soud (TV film)
1989 Margaret Bourke-White (TV film)
The Ryan White Story (TV film)
Zimní lidé
1987 Smrtonosná zbraň
1986 Northstar (TV film)
Penalty Phase (TV film)
1985 Hostage Flight (TV film)
1984 Fatal Vision (TV film)
1983 Kenny Rogers as The Gambler: The Adventure Continues (TV film)
Medea (TV film)
Uncommon Valor (TV film)
1981 Death of a Centerfold: The Dorothy Stratten Story (TV film)
Five of Me, The (TV film)
Joe Dancer: Opičí mise (TV film)
Of Mice and Men (TV film)
The Choice (TV film)
1980 Angel City (TV film)
1979 Hlas krve (TV film)
1978 Having Babies III (TV film)
Sergeant Matlovich Vs. the U.S. Air Force (TV film)
1977 Christmas Miracle in Caufield, U.S.A. (TV film)
Escape from Bogen County (TV film)
Hemingway Play, The (TV film)
Peter Lundy and the Medicine Hat Stallion (TV film)
1976 Bitva o Midway
Odpočítávání smrti
The Entertainer (TV film)
1973 A Reflection of Fear
Chase (TV film)
Magnum Force
Modrá Electra Glide
Přátelé Eddieho Coylea
Tulák z širých plání
1972 Jezdci rodea
1971 Chandler
Lov
My Old Man's Place
1970 Monte Walsh
1958 Hromská cesta

TV seriály

2002 Dharma & Greg (TV seriál)
The Mamas and the Papas: Part 2 (S05E24)
The Mamas and the Papas: Part 1 (S05E23)
Tuesday's Child (S05E22)
další epizody (12)
2001 Dharma & Greg (TV seriál)
Previously on Dharma and Greg (S05E12)
A Fish Tale (S05E11)
Dream a Little Dream of Her (S05E10)
další epizody (27)
2000 Dharma & Greg (TV seriál)
Boxing Dharma (S04E09)
Charma Loves Greb (S04E08)
Mad Secretaries and Englishmen (S04E07)
další epizody (21)
1999 Dharma & Greg (TV seriál)
Looking for the Goodbars (S03E12)
Lawyers, Beer and Money (S03E11)
Thanksgiving Until It Hurts (S03E10)
další epizody (24)
1998 Dharma & Greg (TV seriál)
Are You Ready for Some Football? (S02E12)
The House That Dharma Built (S02E11)
Yes, We Have No Bananas (or Anything Else for That Matter) (S02E10)
další epizody (23)
1997 Dharma & Greg (TV seriál)
Haus Arrest (S01E12)
Instant Dharma (S01E11)
The First Thanksgiving (S01E10)
další epizody (12)
1994 Odpadlík (TV seriál)
Vražedná soutěž 1/2 (S02E20)
1992 2000 Malibu Road (TV seriál)
1989 Jake a Tlusťoch (TV seriál)
Dáma v červeném (S03E02)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Faktor Ikarus (S02E14)
1988 Favorite Son (TV seriál)
1985 Robert Kennedy & His Times (TV seriál)
Sever a Jih (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
Kongres volá (S01E11)
1984 Santa Barbara (TV seriál)
1983 Hardcastle a McCormick (TV seriál)
High Performance (TV seriál)
1980 The Chisholms (TV seriál)
1978 Having Babies (TV seriál)
1976 Executive Suite (TV seriál)
1973 Chase (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)
1966 Dark Shadows (TV seriál)
1961 The Defenders (TV seriál)

Dokumentární

2004 Happy Birthday Oscar Wilde (TV film)
1996 Dark Shadows 30th Anniversary Tribute
1991 Dark Shadows: Behind the Scenes

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace