Reklama

Reklama

Heinrich Gärtner

Heinrich Gärtner

nar. 17.03.1895
Radautz, Rakousko-Uhersko

zem. 1962
Madrid, Madrid, Španělsko

Biografie

Heinrich Gärtner byl rakousko-španělský kameraman a režisér. Roku 1910 se v Berlíně začal učit fotografem, o dva roky později byl asistentem kameramana, roku 1915 hlavním kameramanem. Za jeho první samostatný snímek se považuje MICHELS EISERNE FAUST z roku 1914.

Válečné roky 1917 až 1918 strávil v rakousko-uherské armádě, ve filmovém oddělení. Po válce navázal roku 1923 spolupráci s režisérem Richardem Eichbergem, s kterým natočil několik komediií. Protože byl židovského původu, nedařilo se mu po nacistickém převratu najít práci a roku 1934 emigroval do Španělska. Pokračoval v profesi kameramana a režiséroval několik krátkých filmů. V Seville byl na žádost německého velvyslance zatčen frankisty, ale místo deportace do Německa byl vyhoštěn do Portugalska, což mu zachránilo život.

Po ukončení občanské války se do Španělska vrátil a působil v jeho kinematografii pod jmény Enrique Guerner a Enrique Guerner-Kolb. Pro novou vládu natáčel dokumentární a propagantistické filmy. Později točil hrané filmy převážně s režiséry Floriánem Reyem a Ladislavem Vajdou. Jeho posledním byl roku 1961 DIE SCHATTEN WERDEN LÄNGER. Heinrich Gärtner za svou kariéru natočil téměř 108 filmů a zemřel jako španělský občan v Madridu.

ČSFD.cz

Kameraman

Scenárista

Filmy
1920

Um 500.000 Mark

Reklama

Reklama