foto

Rosalind Allen

  • nar. 23.9.1957 (62 let)
    Nový Zéland

Biografie

Rosalind Allen /vl.jménem Rosalind E. Ingledew/ je novozélandská herečka především vedlejších rolí, známá především pro ztvárnění postavy doktorky Wendy Smith z druhé sezóny sci-fi seriálu SEAQUEST DSV /1993-1996/.

Allen vystudovala na Novém Zélandu herectví a pak se přestěhovala do USA. Jejím prvním filmovým debutem byla role Sterling z romantického dramatu PERFECT /1985/ s Johnem Travoltou a Jamie Lee Curtis v hlavních rolích. Následovala zaznamenáníhodná minirole "té dívky - Diane" ze sitcomu SEINFELD /1989-1998/ a další minirole krásky v komedii s Tomem Seleckem a Stevem Guttenbergem THREE MEN AND A LITTLE LADY /1990/.

Seriálovým debutem byl romantický drama seriál ALL MY CHILDREN /1970-2011/, ve kterém účinkovala v roli Silver Kane aka Noelle Keaton. Po guest rolích v nespočtu seriálů především z 80.let získala významější roli Angely Casual v hororu CHILDREN OF THE CORN: THE FINAL SACRIFICE /1992/ a několik rolí v nezávislých filmech. S TV kanálem NBC podepsala smlouvu na natáčení populárního sci-fi seriálu seaQuest DSV, nicméně seriál opustila již po první sezóně.

V hororu TICKS /1993/ ztvárnila vedlejší roli Holly Lambert a s Leslie Nielsenem si zahrála v akční parodii NAKED GUN 33 1/3: THE FINAL INSULT /1994/ postavu Bobbi. Stejně jako její předchůdkyně Stephanie Beacham ze seriálu seaQuest, hrála v jedné episodě seriálu  STAR TREK: THE NEXT GENERATION /1987-1994/. V již výše zmíněném seriálu seaQuest DSV účinkovala v epizodě "The Siamese Dream" spolu se svým manželem Toddem Allenem.

Allen dvakrát ztvárnila "lepší polovičku" Bobbyho Ewinga hraného Patrickem Duffym. Poprvé v závěrečné epizodě klasického seriálu DALLAS /1978-1991/ a podruhé v TV reunionu DALLAS: J.R.RETURNS /1996/.

V letech 1990-2005 byla vdaná za Todda Allena s nímž má dceru MacKenzie Allen. Od roku 2006 je vdaná za Miguela Encisa.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1999 Únos
1996 Dallas: J. R. se vrací (TV film)
Dětská hra 4: Syndrom Pinocchia
Matka
1994 Bláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapas
Milostná aféra
Ray Alexander: Chuť na spravedlnost (TV film)
1993 Klíšťata
1992 Kukuřičné děti 2: Poslední oběť
1991 Son of Darkness: To Die for II
1990 Tři muži a mladá dáma
1987 Bennett Brothers (TV film)
1986 8 miliónů způsobů jak zemřít
Dangerously Close
1985 Dokonalí

TV seriály

1998 Věřte nevěřte (TV seriál)
Varování / Autobusová zastávka / První pomoc / Ochránce / Dárek (S02E13)
1997 Murder One (TV seriál)
Episode 16 (S02E16)
Episode 15 (S02E15)
Episode 14 (S02E14)
1996 Kutil Tim (TV seriál)
Když Tim vydává signály (S05E19)
1995 Strážce moře (TV seriál)
Splashdown (S02E20)
The Siamese Dream (S02E19)
Dagger Redux (S02E18)
další epizody (9)
1994 Strážce moře (TV seriál)
Dead End (S02E10)
Special Delivery (S02E09)
When We Dead Awaken (S02E08)
další epizody (10)
Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Marine Biologist (S05E14)
1988 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Nezkrotný Okona (S02E04)
1985 Knight Rider (TV seriál)
Bradla za mřížemi (S04E09)
1984 Santa Barbara (TV seriál)
Knight Rider (TV seriál)
Úkol hodný rytíře (S02E18)
1970 All My Children (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky