foto

Mike D

  • nar. 20.11.1965 (55 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Americký raper, skladatel, bubeník, producent a herec Michael Louis Diamond je znám pod jménem Mike D a jako člen hip hopové kapely Beastie Boys.

Mike se narodil židovskému obchodníkovi s uměním a matce, která navrhovala interiéry. Mike navštěvoval uměleckou školu v New Yorku a během studia byl ovlivněn vzkvétající newyorskou undergroundovou scénou. V roce 1978 založil kapelu The Young Aborigines, kteří hráli hardcore punk mixovaný s funkem a rapem. V roce 1981 kapela mění název na Beastie Boys a od roku 1983 vystupuje jako trio. Kapela se zaměřuje na punk a hip hop.

Během 80. let vydává kapela několik úspěšných alb. 178 cm vysoký Mike v roce 1992 založil dnes už neexistující gramofonovou společnost BBGRR. V roce 1993 se Mike oženil s režisérkou hudebních videí Tamrou Davis, se kterou se však po pár letech rozvádí. V 90. letech má kapela se svýmy alby ještě větší úspěch a daří se jim i po roce 2000, až do smrti jednoho z členů kapely, kdy činnost kapely poněkud ustává.

Mike D se zajímá také o výzdobu interiérů a navrhoval toaletní tapety s brooklynskou tematikou, které byly mimochodem použity při rekonstrukci slavného klubu Marquee v Chelsea. Mike D s kapelou Beastie Boys získal v roce 2008 nominaci na Grammy za Nejlepší song („Off The Grid“). Grammy ale v tom samém roce vyhráli za Nejlepší album. Nominace na Grammy proběhla ještě v roce 2010 ve spolupráci s raperem Nasem na tracku „Too Many Rappers“ a také za Nejlepší dokument Příběh Beastie Boys (2020).

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2011 Fight For Your Right Revisited
1994 Ciao L. A.
1988 Tougher Than Leather
1985 Krush Groove
1984 Over Exposed

TV seriály

2009 Studio 30 Rock (TV seriál)
Darujte ledvinu (S03E22)
2003 Big Time (TV seriál)
Chappelle's Show (TV seriál)
2002 Rock the House (TV seriál)
1999 Futurama (TV seriál)
Peklo jsou ti druzí roboti (S01E09)

Dokumentární

2020 Příběh Beastie Boys
2019 Shangri-La (TV seriál)
2013 Downloaded
Finding the Funk
Our Vinyl Weighs a Ton: This Is Stones Throw Records
2011 Beats, Rhymes & Life: The Travels of a Tribe Called Quest
2010 Catch My Disease
2007 Public Enemy: Welcome to the Terrordome
2006 Beastie Boys, 50 kamer a 40 tisíc očí
2004 And You Don't Stop: 30 Years of Hip-Hop (TV seriál)
Jay-Z: Americký raper
Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál)
Retrosexual: The 80's (TV seriál) - a.z.
2003 The Work of Director Spike Jonze (video kompilace)
VH1 Goes Inside (TV seriál)
2002 Keep Your Eyes Open
2000 Beastie Boys: Live in Glasgow (koncert)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
1998 Beastieography (TV film)
Free Tibet
1997 Behind the Music (TV seriál)
1994 Freaks, Nerds & Weirdos (TV film)
Legend of Dolemite, The
1987 Funny, You Don't Look 200: A Constitutional Vaudeville (TV film)

Hudební videoklipy

2011 Don’t Play No Game That I Can’t Win (hudební videoklip)
Make Some Noise (hudební videoklip)
1998 Beastie Boys - Body Movin' (hudební videoklip)
Intergalactic (hudební videoklip)
1994 Beastie Boys: Sabotage (hudební videoklip)
1986 Beastie Boys - No Sleep Till Brooklyn (hudební videoklip)

Video kompilace

2000 Beastie Boys: Video Anthology (video kompilace)

Skladatelská filmografie

Dokumentární

2010 Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child
2006 Beastie Boys, 50 kamer a 40 tisíc očí

Hudební videoklipy

2011 Make Some Noise (hudební videoklip)
1998 Beastie Boys - Body Movin' (hudební videoklip)
Intergalactic (hudební videoklip)

Video kompilace

2000 Beastie Boys: Video Anthology (video kompilace)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2020 Příběh Beastie Boys

Host

TV pořady

2014 Park Bench with Steve Buscemi (TV pořad)
2012 The 2012 Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony (TV pořad)
2005 The Colbert Report (TV pořad)
2004 Hip-Hop Honors (TV pořad)
2003 4Pop (TV pořad)
1996 The Adam and Joe Show (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky