foto

Byeong-heon Lee

  • nar. 12.7.1970 (50 let)
    Soul, Jižní Korea

Biografie

Jihokorejský herec Lee Byeong-heon se narodil 12. července 1970. Po ukončení oboru francouzské literatury na Hanyangské univerzitě studuje divadlo a kinematografii na Joongangské univerzitě. Jeho nástup k filmu se datuje rokem 1991 na televizní stanici KBS. Stal se pevnou součástí televizních dramat během celé dekády (třeba Asphalt My Hometown). Lee pracuje pro televizi dokonce i potom, co se z něj pomalu stává významnější filmová hvězda. Jeho filmový debut přišel roku 1995 v WHO DRIVES ME MAD?. Pak pracuje střídavě pro televizi nebo filmový průmysl až do 2000, kde se mu dostává možnost zahrát si ve filmu JSA.

Dlouho panovala myšlenka, že se jedná jenom o další hezkou tvář, Lee však pro svoje herecké výkony jak ve filmu JSA (2000), tak v BUNGEE JUMPING OF THEIR OWN (2001) sklízí ohromnou chválu. Také hraje v populární televizním dramatu BEAUTIFUL DAYS, který je vysílán na jaře 2002 na kanále SBS a později exportován do celé Asie. Rok nato dělá protějšek herečce Lee Mi-Yeon v snímku ADDICTED (2002), melodramatu o dvou bratrech, kteří padli do komatu v stejný den. Na jaře 2003 si zahrál hlavní roli ve vysoce populárním televizním drama ALL IN o úspěšném hazardním hráči. V roce 2004 se Lee objevil jako oponent hereček Choi Ji-Woo, Choo Sang-Mi a Kim Hyo-Jin v EVERYBODY HAS SECRETS, remaku irské komedie About Adam. Příběh je o lásce tří sester k jednomu muži, který si vybírá jednu z nich. Zbylé dvě jsou zničené nešťastnou láskou. Film získal vysoké tržby v Japonsku (5,5 mil. USD). Tentýž rok se v Japonsku odvysílalo několik TV filmů s Lee Byeong-Heonem.

Jeho popularita v Japonsku rapidně stoupla, až se nakonec stal populárnější než v Koreji. Pak dominoval v nejočekávanějším filmu Kim Jee-Woona A BITTESWEET LIFE (2005). Lee v tomhle temném akčním příběhu představoval člena podsvětí. Ačkoli film neskončil jak se očekávalo v Koreji a Japonsku, byl vybrán z oficiálního výběru na filmovém festivalu v Cannes 2005, čímž se Lee přiblížil příležitosti jít „slavnostním kobercem“ a užít si tak jeho prozatímní největší moment slávy. Za tenhle film byl oceněn třemi cenami jako nejlepší herec v hlavní roli: cena na 42. BAEKSANG FILM ARTS AWARDS 2006, cena na 25. FILM CRITICS CHOICE AWARDS 2005 a cena na 13. CHUNSA FILM FESTIVAL 2005.

V stejném roce během návštěvy Singapuru, vydal svůj životopis pod názvem Limited, Brave and Human jako trojdiskovou kolekci, na které vypráví o sobě a svém herectví. Jeho podobizna byla použitá pro hlavní znak video hry od Capcomu – Lost Planet: Extréme Condition, která vyšla 12. ledna 2007. V prosinci 2007 bylo potvrzené, že Lee ztvární darebáka Storma Shadowa v chystaném akčním filmu G.I. Joe. Bude to jeho hollywoodská premiéra.

Lee mluví plynule anglicky a je schopný komunikovat ve francouzštině a mandarínsky. Přijal pod západním vlivem jméno Brian. Je vyznavačem buddhismu. Když právě bodoval ve filmu HARMONIUM IN MY MEMORY (1997), zemřel mu otec Lee In-Chul. Má o osm let mladší sestru Lee Eun-Hee, která skončila na druhem místě na soutěži krásy Slečna Korea 1996. Měl románek s herečkou Song Hye Kyo, která byla hlavní protagonistkou v dramatu All In.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2020 Bisangseongeon
Namsanui bujangdeul
2019 Baekdusan
2018 Jen můj svět
2017 Pevnost
Singgeul raideo
2016 Doba temna
Maseuteo
Provinění
Sedm statečných
2015 Hyubnyeo : kalui kieok
Naeboojadeul
Terminator Genisys
2013 G.I. Joe 2: Odveta
Red 2
2012 Králův dvojník
2011 Sweeo deo bijeon
2010 IRIS: Spiknutí zla
Inpeulluaeonseu
Viděl jsem ďábla
2009 G. I. Joe
Přicházím s deštěm
2008 Hodný, zlý a divný
2007 Hero
2006 Geu hae yeoreum
2005 Dalkomhan insaeng
2004 Nuguna bimileun itda
San geng 2
2002 Jungdok
2001 Beonjijeompeureul hada
Mari iyagi
2000 Pohraniční pásmo
1999 Nae maeumui punggeum
1997 Ji sang man ga
1996 Geudeulmanui sesang
1995 Nuga naleul michige haneunga
Reoneowei

TV seriály

2020 이리 (TV seriál)
2018 Miseuteo syeonsyain (TV seriál)
Episode 24 (E24)
Episode 23 (E23)
Episode 22 (E22)
další epizody (24)
2011 Gaikókan Kuroda Kósaku (TV seriál)
2009 Ailiseu (TV seriál)
Episode 20 (S01E20)
Episode 19 (S01E19)
Episode 18 (S01E18)
další epizody (20)
2003 Olin (TV seriál)
2001 Areumdawoon naldeul (TV seriál)
1999 Haepi toogedeo (TV seriál)
Leobeuseutori (TV seriál)
1998 Baekya 3.98 (TV seriál)
1997 Weding deureseu (TV seriál)
1994 Sarangui hyanggi (TV seriál)
1993 Salanaleun jaui seulpeum (TV seriál)
1992 Naeileun sarang (TV seriál)
1991 Baramkkoteun sideulji anneunda (TV seriál)

Host

TV pořady

2016 Video seuta (TV pořad)
2011 힐링캠프, 기쁘지 아니한가 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(89)