foto

John McEnery

  • nar. 1.11.1943 (75 let)
    Birmingham, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Přední britský divadelní herec, který na jevišti začínal ve 20 letech. Tři sezóny působil v Everyman Theatre v Liverpoolu. V roce 1966 se připojil k National Theatre Company of Great Britain, kde ztvárnil širokou škálu postav klasických i moderních děl. Zároveň působil i v divadlech Nottingham Playhouse a Royal Lyceum v Edinburghu. V roce 1998 napsal ke 400. výročí Globe Theatre hru „Veselé Vánoce, pane Burbage“. Herectví také vyučoval na divadelní škole v Bristolu.

Jeho příležitosti u filmu odstartoval režisér Franco Zeffirelli, když mu svěřil roli Mercutia v nejslavnější adaptaci Romea a Julie (1968). A McEnery nezklamal, ba naopak, za více než přesvědčivý výkon byl nominován na cenu BAFTA za nejlepší výkon ve vedlejší roli. I jeho pozdější filmová a divadelní práce je propletena Shakespearem. Další filmové role se dají charakterizovat asi takto: malé role ve známých a dobrých filmech, větší či hlavní role v neznámých a nedistribuovaných filmech, snad až na výjimky jakými jsou Soupeři (1977) a Krasavec Beauty (1994). Hlavní roli dostal např. ve filmu Bartleby (1970), kde hraje účetního, který odmítá plnit rozkazy svého šéfa. Práci odvádějí kolegové, v kanceláři nastává chaos, ale šéf Bartlebyho nemůže z nějakého důvodu vyhodit.

Z filmů, které se dostaly do ČR jsme ho mohli vidět v Merlinovi (1998) jako Lorda Ardenteho. V roce 2003 si zahrál v Dívce s perlou, což je signálem, že na něj filmoví tvůrci dosud nezapomněli. Co se týká rodiny, má dva bratry, Petera a Davida. Je rozvedený, z manželství s herečkou Stephanii Beacham má dcery Phoebe a Chloe.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2003 Dívka s perlou
Richard II (TV film)
2002 Dalziel a Pascoe: Nežádoucí (TV film)
2000 Červený Bedrník: Nuda (TV film)
Červený Bedrník: Přátelé a nepřátelé (TV film)
Červený Bedrník: Renomé (TV film)
1999 Červený Bedrník: Valentine Gautier (TV film)
1998 Merlin (TV film)
Tess z D'Urbervillů (TV film)
1997 Henry V at Shakespeare's Globe (TV film)
Richard II (TV film)
1996 Až přijde sobota
1994 Krasavec Beauty
1993 Biblické příběhy: Abrahám (TV film)
1992 Thacker (TV film)
1991 Beltenebros
1990 Atentát na Hitlera (TV film)
Bratři zločinu
Fool, The
Hamlet
1989 Precious Bane (TV film)
1988 Codename: Kyril (TV film)
1987 Malá Dorritka
1985 Gulag (TV film)
1984 Pope John Paul II (TV film)
1983 Jamaica Inn (TV film)
1979 Measure for Measure (TV film)
1977 Soupeři
1976 Schizo
1975 Galileo
Časem zapomenutá země
1974 Little Malcolm and His Struggle Against the Eunuchs
1973 Days of Fury
The Song of Songs (TV film)
1971 Le bateau sur l'herbe
Mikuláš a Alexandra
1970 Bartleby
Lady in the Car with Glasses and a Gun, The
1968 Other People, The
Romeo a Julie
1965 Othello

TV seriály

1999 Červený Bedrník (TV seriál)
1995 Strašidelné příběhy (TV seriál)
1993 Buddha of Suburbia, The (TV seriál)
Doctor Finlay (TV seriál)
1992 Crime Story (TV seriál)
1990 Storyteller: Greek Myths, The (TV seriál)
1986 Sins (TV seriál)
1985 Léta Páně (TV seriál)
1982 Life and Adventures of Nicholas Nickleby, The (TV seriál)
1978 Will Shakespeare (TV seriál)
Word, The (TV seriál)
1976 Alle origini della mafia (TV seriál)
Our Mutual Friend (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace