foto

Jean-Paul Roussillon

  • nar. 5.3.1931
    Paříž, Francie
  • zem. 31.7.2009 (78 let)
    Auxerre, Yonne, Burgundsko, Francie

Biografie

Ve svých začátcích upřednostňoval Jean-Paul Roussillon herectví na divadelním jevišti, až později se začal častěji objevovat i před kamerou, nakonec v závěru kariéry dosáhl několika prestižních úspěchů v divadle i filmu. Jean-Paul Roussillon pocházel z Paříže, herectví začal studovat na dramatické škole de la Rue Blanche a pak pokračoval na Národní konzervatoři, kde byl jeho pedagogem významný herec Denis d′Ines. Ještě jako student hrál v Comédie des Champs Elysées, konzervatoř dokončil v roce 1950 první cenou v oboru klasické komedie.

Více než třicet let byl Roussillon jednou z předních osobností nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française (1950-1982), kam byl angažován hned po absolutoriu na konzervatoři. Na předním francouzském jevišti odehrál více než sto divadelních rolí, minuly jej sice úlohy prvních milovníků, ale dostal řadu výrazných příležitostí ve francouzské i světové klasice. K titulním rolím se dostal až v šedesátých letech (například Molièrova hra Scapinova šibalství), jen výjimečně účinkoval i v jiných divadlech, vystupoval také na legendárním festivalu v Avignonu. Uplatnil se i jako režisér a na scéně Comédie Française realizoval například Molièrovy komedie Lakomec (1974) nebo Škola žen (1978).

I na Roussillonově příkladu lze dokumentovat obecně platné pravidlo, že osobnosti spojené s Comédie Française přijímaly nabídky k filmování jen zřídka – jeho filmografie za celá 50. a 60. léta zahrnuje pouhých sedm titulů. Debutoval menší rolí v dramatu TĚLO A ĎÁBEL (Le chair et le diable, 1954), později se objevil v kriminálce ČAS VRAHŮ (Voici le temps des assassins, 1956), potom participoval na adaptacích divadelních předloh, a to nejen ve filmu, ale i v televizi (FIGAROVA SVATBA – Le mariage de Figaro, 1959), mihnul se také ve slavném VÍKENDU NA ZUYDCOOTE (Week-end a Zuydcoote, 1966). V sedmdesátých letech točil Jean-Paul Roussillon výhradně pro televizi.

V roce 1982 opustil Roussillon stálé angažmá v Comédie Française a byl zde jmenován čestným členem. Poté vystupoval v několika pařížských divadlech, původně to bylo Théâtre Odéon, jako režisér pak pro festival v Avignonu realizoval předlohy avantgardního spisovatele Roberta Pingeta, významnou aktivitu pak vyvinul v Théâtre national de la Colline, kde vystupoval především v dílech moderního francouzského dramatika J. C. Grumberga.

Na Roussillonův odchod z Comédie Française navazuje i zvýšená frekvence jeho vstupů před filmovou kameru a již průběhu osmdesátých let vytvořil několik vedlejších rolí v titulech různých žánrů (MUŽSKÁ ZÁLEŽITOST – Une affaire d'hommes, 1982; BAXTER, 1988), znovu také pracoval v televizi. Naši diváci se s ním mohli setkat v postavě mušketýrského sluhy Plancheta v komedii D′ARTAGNANOVA DCERA (La fille d′Artagnan, 1994). Nominaci na Cézara za vedlejší roli mu později vynesl film JEDNA VLAŠTOVKA JARO UDĚLÁ (Une hirondelle a fait le printemps, 2001).

Devadesátá léta mezitím přinesla Roussillonovi triumfy i na divadle, po první nominaci na prestižní Molierovu cenu v roce 1987 ji pak dvakrát získal (1991 za Grumbergovu hru Zone libre, 1996 za Anouilhovu hru Colombe). Počátkem tisíciletí dostal několik výrazných příležitostí v díle A. P. Čechova (Višňový sad, Ivanov), a to opět v divadle Théâtre national de la Colline. Svou spolupráci s filmem uzavřel cenou Cézara za vedlejší roli v komediálně laděném rodinném dramatu VÁNOČNÍ PŘÍBĚH (Un conte de Noël, 2008).

Jean-Paul Roussillon zemřel 31. července 2009 ve věku 78 let. Jeho manželkou byla herečka Catherine Ferran (*1945), taktéž dlouholetá členka Comédie Française.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2008 Vánoční příběh
2007 Svobodná zóna
2004 Králové a královna
L'île de Black Mór
2003 Mužská hra
Une preuve d'amour (TV film)
2002 Idol
Mischka
2001 Jedna vlaštovka jaro udělá
Un coeur oublié (TV film)
1999 Petits nuages d'été (TV film)
1997 Stará známá písnička
À chacun son tour (TV film)
1995 Zloděj a boxer
1994 D'Artagnanova dcera
1992 Fille de l'air, La
Mes coquins (TV film)
Tableau d'honneur
1991 Cherokee
Huissier, L' (TV film)
Le Brasier
Marie la louve (TV film)
Secret de Sarah Tombelaine, Le
1990 Déminage
Fille du magicien, La
Plein fer
Quartier nègre (TV film)
1989 Baxter
Komedie lásky
1988 Alouette, je te plumerai
Argent, L' (TV film)
Peníze (TV film)
1987 Bolest lásky
Hôtel de France
Maison pičge, La (TV film)
1986 Clowns de Dieu, Les
Můj švagr zabil mou sestru
Takhle to děláme v Moskvě
États d'âme
1985 Elsa, Elsa
Génie du faux, Le (TV film)
Hors-la-loi
Meurtres pour mémoire (TV film)
Monsieur de Pourceaugnac
Umírá se jen dvakrát
1983 Guerre des demoiselles, La
Étrange château du docteur Lerne, L' (TV film)
1982 Locandiera, La (TV film)
Truite, La
1981 Mužská záležitost
1980 Les Trois soeurs (TV film)
1976 Commère, La (TV film)
1975 Le Médecin malgré lui (TV film)
1974 L'Avare (TV film)
1973 Georges Dandin (TV film)
1972 La Lumière noire (TV film)
Prince travesti, Le (TV film)
1970 Au théâtre ce soir: Un fil à la patte (TV film)
1968 Au théâtre ce soir: Feu la mère de madame (TV film)
1964 Mégère apprivoisée, La (TV film)
Víkend na Zuydcoote
1960 Méprise, La (TV film)
Tisící okno
1959 Le Mariage de Figaro
Malade imaginaire, Le (TV film)
1957 Der Fuchs von Paris
1956 Voici le temps des assassins

TV seriály

1995 Maigret (TV seriál)
Maigret má strach (E24)
1994 Novacek (TV seriál)
1990 Nouvelles de Marcel Aymé (TV seriál)
1989 Burziáni (TV seriál)
1988 M'as-tu-vu? (TV seriál)
1984 Série noire (TV seriál)
Meurtres pour mémoire (E09)
Âge vermeil, L' (TV seriál)
1967 Sept de l'escalier quinze B, Les (TV seriál)
1960 L'histoire dépasse la fiction (TV seriál)

Dokumentární

1997 Drancy Avenir
1987 La Nuit des Molières (TV seriál)

Režijní filmografie

Divadelní záznam

1990 Geizige, Der (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky