foto

Mary Lynn Rajskub

  • nar. 22.6.1971 (46 let)
    Detroit, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ačkoliv má Mary Lynn za sebou již poměrně dost rolí jak v seriálech, tak i filmech, do širšího povědomí se katapultovala rolí sympatické, většinou podmračené, silně kousavé a sarkastické, ale přesto roztomilé počítačové specialistky v seriálovém hitu s Kieferem Sutherlandem v hlavní roli - 24 (24 Hodin, 2001 - dosud). V této populární akční dramatické sérii, která v každé své řadě popisuje události perného dne agenta Jacka Bauera v protiteroristickém CTU , se poprvé objevila ve třetí sérii a velice záhy si získala obrovskou popularitu jak mezi diváky, tak i mezi kritikou. Její role byla rok od roku stále výraznější. Mary Lynn se narodila do rodiny s irskými a českými předky. Vyrůstala v nedalekém Trentonu, asi 20 tisícovém dělnickém městečku. V roce 1989 absolvovala zdejší střední školu, po níž navštěvovala Detroit's College for Creative Studies obor malířství. Brzy se přemístila do San Francisco Art Institute, kde v tomto oboru promovala. Studovala taktéž hudbu a herectví a po několik let vystupovala jako sólový komik po klubech a hospodách. V roce 1995 debutovala v televizi ve zvláštní noční show "Mr. Show With Bob and David" plné skečů a komických výstupů. Po rozporech během druhé sezóny ze show odešla a na krátký čas pracovala v Seattlu v jedné kavárně.

Po několika menších výstupech se jako Mary Lou Collins objevila v 18 dílech "The Larry Sanders Show" (1996- 1998) a v roce 1999 v 15 epizodách sitcomu Veroničiny svůdnosti, vysílaném i v ČR. Všimnout jste si jí mohli i ve ztřeštěné komedii HELE VOLE, KDE MÁM KÁRU? z roku 2000 v roli Zelminy, členky kultu uctívajícího "Zoltana, vládce vesmíru". Mihla se i ve filmech MAGNOLIA, MUŽ NA MĚSÍCI nebo ROAD TRIP a kromě dalších rolí i v u nás známém seriálu GILMORE GIRLS (2002 a také v 1 epizodě z roku 2006). Větší roli získala v komedii s Adamem Sandlerem a Emily Watson v hlavních rolích OPILÍ LÁSKOU. Právě díky roli v tomto filmu si jí všiml Joel Surnow - jeden z tvůrců a producentů 24 hodin a vytvořil pro ni roli Chloe O'Brienové.

A poté už přišel výše zmiňovaný úspěch ve 24 hodinách. Kromě účinkování v tomto seriálu však Mary Lynn nepřestala být obsazována do vedlejších rolí v různých typech filmů - můžeme jmenovat HOLKA NA ROZTRHÁNÍ, MYSTERIOUS SKIN, VÝPRODEJ, FIREWALL nebo LITTLE MISS SUNSHINE. V letech 2005 a 2007 byla dvakrát nominována na cenu Screen Actors Guild Awards.

Kromě hraní Mary Lynn také vystupuje se svou dívčí skupinou Girls Guitar Club v místních klubech v Hollywoodu. Také má ráda umění a často bývá spatřena jako pravidelná návštěvnice nejlepších muzeí, galerií a výstav v LA. Při několika příležitostech dokonce sama své práce vystavovala - protože stále horlivě maluje, podle svých slov minimálně dvakrát týdně. Žije v L.A. v domácnosti s pudlicí Claire a mj. právě vystupuje ve své vlastní show s názvem "Complications of Purchasing a Poodle Pillow". Svého papouška Kakadu pojmenovala Emmy poté, co seriál "24" tuto cenu poprvé vyhrál.

Martin "PogoJoe" Nepraš

Herecká filmografie

Filmy

2016 A World Away
In Search of Fellini
2015 Sex, Death and Bowling
2014 All Stars
Jason Nash Is Married
Play Nice
2013 Králové léta
2012 Vlastní zbraň podmínkou
2010 I Confess (TV film)
10 Minutes
2009 Julie a Julia
Smallest Co%k in Porn, The
2008 Jarní úklid s.r.o.
2007 American Fork
2006 Firewall
Malá Miss Sunshine
Výprodej
2004 Hlava nehlava (TV film)
Mysterious Skin
2003 Claustrophobia
Pravá blondýnka 2
2002 Běž, Ronnie, běž!
Holka na roztrhání
Opilí láskou
2001 Girls Guitar Club, The
Nepovedený večírek
Storytelling
2000 Hele vole, kde mám káru?
Road Trip
Sunset Strip
1999 Magnolia
Muž na Měsíci
Who's the Caboose?
1998 Bury Me in Kern County
Tenká růžová čára
1996 Proč kočka není pes?

TV seriály

2016 Great Minds with Dan Harmon (TV seriál)
The Girlfriend Experience (TV seriál)
Those Who Can't (TV seriál)
Brooklyn 99 (TV seriál)
Captain Latvia (S04E10)
Bureau (S03E22)
Hostage Situation (S03E11)
2015 Brooklyn 99 (TV seriál)
Halloween III (S03E05)
Boyle's Hunch (S03E03)
2014 24 hodin: Dnes neumírej (TV seriál)
10:00 p.m.-11:00 a.m. (E12)
9:00 p.m.-10:00 p.m. (E11)
8:00 p.m.-9:00 p.m. (E10)
další epizody (12)
Californication (TV seriál)
Výkop (S07E06)
Musí ze sebe ten jed dostat (S07E05)
Kokoti (S07E04)
další epizody (4)
2013 Newsreaders (TV seriál)
2012 Adresa: L.A. (TV seriál)
Dirty Work (TV seriál)
Sketchy (TV seriál)
TripTank (TV seriál)
2011 How to Be a Gentleman (TV seriál)
Nová holka (TV seriál)
2 $ocky (TV seriál)
2010 Backwash (TV seriál)
FCU: Fact Checkers Unit (TV seriál)
Vychovávat Hope (TV seriál)
2009 Milionový lékař (TV seriál)
Taková moderní rodinka (TV seriál)
Flight Of The Conchords (TV seriál)
Předseda vlády (S02E07)
2008 Mentalista (TV seriál)
2007 24 hodin (TV seriál)
Day 6: 5:00 a.m.-6:00 a.m. (S06E24)
Day 6: 4:00 a.m.-5:00 a.m. (S06E23)
Day 6: 3:00 a.m.-4:00 a.m. (S06E22)
další epizody (24)
Simpsonovi (TV seriál)
24 minut (S18E21)
2006 24 hodin (TV seriál)
Day 5: 6:00 a.m.-7:00 a.m. (S05E24)
Day 5: 5:00 a.m.-6:00 a.m. (S05E23)
Day 5: 4:00 a.m.-5:00 a.m. (S05E22)
další epizody (24)
2005 Chirurgové (TV seriál)
It's Always Sunny in Philadelphia (TV seriál)
24 hodin (TV seriál)
Day 4: 6:00 a.m.-7:00 a.m. (S04E24)
Day 4: 5:00 a.m.-6:00 a.m. (S04E23)
Day 4: 4:00 a.m.-5:00 a.m. (S04E22)
další epizody (16)
2004 24 hodin (TV seriál)
Day 3: 12:00 p.m.-1:00 p.m. (S03E24)
Day 3: 11:00 a.m.-12:00 p.m. (S03E23)
Day 3: 10:00 a.m.-11:00 a.m. (S03E22)
další epizody (16)
2003 Arrested Development (TV seriál)
24 hodin (TV seriál)
Day 3: 8:00 p.m.-9:00 p.m. (S03E08)
Day 3: 7:00 p.m.-8:00 p.m. (S03E07)
Day 3: 6:00 p.m.-7:00 p.m. (S03E06)
další epizody (8)
2002 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Doučování (S02E19)
2001 Downer Channel, The (TV seriál)
1998 Army Show, The (TV seriál)

Dokumentární

2014 Showing Up
2004 Weezer: Video Capture Device - Treasures from the Vault 1991-2002

TV pořady

2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2012 Sunday Brunch (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
New York Stand-Up Show (TV pořad)
2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 Kelsey Grammer Presents: The Sketch Show (TV pořad)
2001 Late Friday (TV pořad)
1996 Mr. Show with Bob and David: Fantastic Newness (TV pořad)
1995 Mr. Show with Bob and David (TV pořad)
1992 The Larry Sanders Show (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace