foto

Laura San Giacomo

  • nar. 14.11.1962 (56 let)
    Hoboken, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Laura San Giacomo je americká herečka známá divákům zejména pro ztvárnění rolí Mayi Gallo ze sitcomu JUST SHOOT ME! /1997-2003/, Kity De Lucy z filmu PRETTY WOMAN /1990/ nebo Cynthie z nezávislého dramatu SEX, LIES AND VINTAGE /1989/. Se svou nejlepší kamarádkou Holly Hunter hrála v krimi seriálu SAVING GRACE /2007-2010/.

San Giacomo má italsko-americký původ a narodila se ve West Orange ve státě New Jersey, matce MaryJo a otci Johnu San Giacomovi – majiteli papírny. Vyrůstala v Denvillu a zálibu v herectví v sobě objevila při studiích na Morris Knolls High School. V roce 1984 získala titul Fine Arts Degree na Mellon School of Drama v Pittsburghu, specializující se na herectví.

Následně se odstěhovala do New Yorku, kde začala působit v různých divadelních produkcích včetně divadelní společnosti Garry Marshall-Lowell Ganz a jejich ztvárnění hry „Wrong Turn at Lungfish", také v Princeton /McCarter Theatre a hry „Three Sister" či na Broadwayi ve hře „Beirut".

Jejím prvním televizním vystoupením bylo v roce 1987 účinkování ve čtyřech epizodách tří různých seriálů – CRIME STORY /1986-1988/ v roli Theresy Farantino, v seriálu MIAMI VICE /1984-1989/ v roli Tanii Lewis a v rodinném seriálu ALL MY CHILDREN /1970-2011/ jako Louisa Sanchez.

Nicméně její první zaznamenáníhodnou rolí byla postava Sandy ve filmu Stevena Soderbergha, Sex, Lies and Videotape což byl také její filmový debut. Za tuto roli byla nominována na cenu Golden Globe pro nejlepší herečku ve vedlejší roli a ocenění Generation Award dostala od Los Angeles Film Critics Association. Samotný film byl pak oceněnen prestižní cenou Palme d'Or na Cannes Film Festival.

V roce 1990 pak hrála spolu s Julií Roberts vedlejší roli její ostrovtipné přítelkyně Kity De Lucy. San Giacomo hrála následně v takových filmech jako ve westernu QUIGLEY DOWN UNDER /1990/, v romantické komedii ONCE AROUND /1991/ nebo v neo-noirovém dramatu SUICIDE KINGS /1997/. Jako Nadine Cross účinkovala v miniseriálu Stephena Kinga THE STAND /1994/ a v roce 2001 získala roli v životopisném filmu o Jenifer Estess, JENIFER. V animovaném seriálu GARGOYLES /1994-1997/ namluvila postavičku Foxe.

Po skončení seriálu Just Shoot Me! se již Giacomo objevovala v televizi a filmu spíš sporadicky. Ztvárnila několik guest rolí, např. v krimi seriálu THE HANDLER nebo v komediálním dramatu UNSCRIPTED /2005/ společnosti HBO. V roce 2005 hrála hlavní roli společně s Peterem Falkem ve filmu CHECKING OUT, díky kterému získala v roce 2005 cenu pro nejlepší herečku na Palm Beach International Film Festival. Vedlejší roli Joanny Lang ztvárnila v krimi dramatu HAVOC /2005/.

V roce 2006 se San Giacomo nakrátko vrací na televizní obrazovky jako guest star ve třetí sezóně seriálu VERONICA MARS /2004-2007/. S Holly Hunter pak hraje postavu Rhetty Rodriguez v drama seriálu Saving Grace. V roce 2010 se objevila v jedné epizodě seriálu IN PLAIN SIGHT /2008-2012/ a o rok později ztvárnila postavu Caroline v sitcomu HOT IN CLEVELAND /2010-současnost 2014/.

V roce 1999 byla nominována na cenu Golden Globe pro nejlepší herečku v TV seriálu za seriál Just Shoot Me! a o dva roky později byla za stejný seriál nominována na cenu Golden Satellite Award pro nejlepší herecký výkon v seriálu. V roce 1990 vyhrála cenu CFCA Award a Independent Spirit Award pro nejlepší herečku ve vedlejší roli za snímek Sex, Lies and Videotape. Za stejný film pak byla nominována na ceny BAFTA Film Awards pro nejlepší herečku ve vedlejší roli.

San Giacomo byla dvakrát vdaná, poprvé za herce Camerona Dye v letech 1990-1998, s kterým má syna Masona /1996/. V roce 2000 se vdala za herce Matta Adlera. Je sestřenicí bubeníka bývalé rockové skupiny The Donnas, Torryho Castellana.

Nyní žije v San Fernando Valley v Kalifornii. Mezi její koníčky patří jízda na koni, gymnastika, bruslení, balet, tenis, golf a hra na piano. San Giacomo je horlivou podporovatelkou různých charitativních organizací, je zakladatelkou CHIME Charter Elementary School ve Woodlands Hills v Kalifornii, školy pro děti s různým fyzickým handicapem.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2019 Honey Boy
2015 Šílená matka
2012 Least Among Saints
VysokáSexyBlond (TV film)
2011 Few Options
2005 Poslední sbohem
Spoušť
2003 Electric Piper, The (TV film)
House on a Hill, A
2001 Jenifer (TV film)
Sestra Mary to všechno vysvětlí (TV film)
1998 Gargoyles: Brothers Betrayed
With Friends Like These...
1997 Eat Your Heart Out
Nerovná partie
The Apocalypse
1996 Right to Remain Silent, The (TV film)
1995 Stuart Saves His Family
1994 Žena pro dva muže
1993 Ve vlastním zájmu (TV film)
1991 Jednou dokola
Kam tě den zavede
V podezření
1990 Pretty Woman
Quigley u protinožců
Vital Signs
1989 Sex, lži a video
1988 Míle od domova

TV seriály

2018 Animal Kingdom (TV seriál)
Homecoming (S03E12)
Off The Tit (S03E10)
Libertad (S03E09)
další epizody (6)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Two Steps Back (S15E22)
2017 Animal Kingdom (TV seriál)
Betrayal (S02E13)
You Will Be Gutted (S02E12)
The Leopard (S02E11)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Twofer (S15E02)
2016 Recovery Road (TV seriál)
(Be)Coming Clean (E10)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Skokanka (S14E03)
Rodina především (S13E24)
Zaměřovač (S13E18)
další epizody (4)
2014 Hysteria (TV seriál)
2010 Obhájci (TV seriál)
Médium (TV seriál)
The People in Your Neighborhood (S07E09)
2008 Ochrana svědků (TV seriál)
2007 Božská mrcha (TV seriál)
2006 Veronica Mars (TV seriál)
O hříších a lidech (S03E07)
Nesesmilníš, neopíšeš (S03E06)
Ztracený a znovu nalezený (S03E04)
1998 Stories from My Childhood (TV seriál)
1997 Třeba mě sežer (TV seriál)
1996 Gargoyles: The Goliath Chronicles (TV seriál)
1994 Gargoyles (TV seriál)
Svědectví (TV seriál)

Dokumentární

2004 Vražedkyně (TV seriál)
1996 Good, the Bad & the Beautiful, The (TV film)

TV pořady

1989 The More You Know (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace