foto

Ildikó Enyedi

  • nar. 15.11.1955 (62 let)
    Budapešť, Maďarsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vystudovala ekonomii a poté filmovou režii na budapešťské vysoké škole dramatických umění. Od roku 1979 se podílela na práci známého Studia Bély Balázse. Natočila experimentální dokument Flirt (1981), několik krátkých hraných filmů - Rózsalovag (1981, Růžový kavalír), Oj kiinyvek (1982, Nové knihy), A nézii (1985, Divák), Invázió (1985, Invaze), Vakond (1986) a celovečerní hrané snímky Mé XX. století (1988), Zimní tažení (1991), Büvös vadász (1994, Kouzelný lovec), Tamás és Juli (1997, Tamás a Juli), Simon Magus (1997-98, Šimon mág).

V explikaci k filmu Mé XX. století se píše: "Stojíme zde na konci dvacátého století se svými zmatenými myšlenkami a instinkty. V kdysi tak neomezeném prostoru jsme vtěsnáni do hmotných a časových bariér svých životů se svými trpasličími ambicemi, osiřelí a zkažení. Na prahu našeho věku měl Svět všechny předpoklady (alespoň se to domnívali tehdejší stateční odvážlivci), aby se pro všechny své obyvatele stal záhy pozemským rájem. Záleželo jen a jen na lidech. Proto se tento film zabýval lidmi a nikoli velkými historickými událostmi“

(-kp-, Filmový přehled 1991 / č. 10)

Režijní filmografie

Filmy

2017 O těle a duši
2004 Szelíd interface
1999 Šimon kouzelník
1997 Tamás és Juli
1995 Gyár, A
1994 Čarostřelec
1991 Téli hadjárat
1989 Mé 20. století

TV seriály

2012 Terápia (TV seriál)

Dokumentární

2004 Európából Európába

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 O těle a duši
1994 Čarostřelec

Herecká filmografie

Dokumentární

2004 Európából Európába

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace