foto

Ildikó Enyedi

  • nar. 15.11.1955 (62 let)
    Budapešť, Maďarsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vystudovala ekonomii a poté filmovou režii na budapešťské vysoké škole dramatických umění. Od roku 1979 se podílela na práci známého Studia Bély Balázse. Natočila experimentální dokument Flirt (1981), několik krátkých hraných filmů - Rózsalovag (1981, Růžový kavalír), Oj kiinyvek (1982, Nové knihy), A nézii (1985, Divák), Invázió (1985, Invaze), Vakond (1986) a celovečerní hrané snímky Mé XX. století (1988), Zimní tažení (1991), Büvös vadász (1994, Kouzelný lovec), Tamás és Juli (1997, Tamás a Juli), Simon Magus (1997-98, Šimon mág).

V explikaci k filmu Mé XX. století se píše: "Stojíme zde na konci dvacátého století se svými zmatenými myšlenkami a instinkty. V kdysi tak neomezeném prostoru jsme vtěsnáni do hmotných a časových bariér svých životů se svými trpasličími ambicemi, osiřelí a zkažení. Na prahu našeho věku měl Svět všechny předpoklady (alespoň se to domnívali tehdejší stateční odvážlivci), aby se pro všechny své obyvatele stal záhy pozemským rájem. Záleželo jen a jen na lidech. Proto se tento film zabýval lidmi a nikoli velkými historickými událostmi“

(-kp-, Filmový přehled 1991 / č. 10)

Režijní filmografie

Filmy

2017 O těle a duši
2004 Szelíd interface
1999 Šimon kouzelník
1997 Tamás és Juli
1995 Gyár, A
1994 Čarostřelec
1991 Téli hadjárat
1989 Mé 20. století

TV seriály

2012 Terapie (TV seriál)
Epizoda 40 (S01E40)
Epizoda 37 (S01E37)
Epizoda 36 (S01E36)
další epizody (24)

Dokumentární

2004 Európából Európába

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2004 Európából Európába

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace