foto

Fat-yuen Lee

  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

O tomto bojovém umělci, herci a kaskadérovi se neví skoro nic, i když má na svém kontě bezmála 200 filmů. Přišel k filmové společnosti Shaw Brothers roku 1972. V témže roce debutoval ve snímku The Yellow Killer (1972) po boku s tehdy začínajícími akčními choreografy Bruce Leungem a Corey Yuenem. V následujících letech byl hojně vidět ve vedlejších rolích ve filmech s Bruce Leungem, Yasuaki Kuratou, L. F. Shankuanovou, Phillipem Ko, Wangem Yu, Bolo Yeungem, Lik Cheungem a Sing Chenem.

V druhé polovině ´70.let se objevuje v extra rolích thugů a studentů ovšem i v nechvalně známém subžánru bruceploitation. Také však spolupracuje v komparzu Jackieho Chana či Sammo Hunga. Menší role má ve filmech legendárního Ng See Yuena a nejvíce pracuje s bojovými umělci jako Carter Wong, Cliff Lok, Tan Tao Liang, Wai Man Chan, John Liu, Don Wong Tao, Casanova Wong a také Yuen klan z Pekingské Čínské opery. V ceněném kung fu snímku Duel of The 7 Tigers (1979) se podílel i na akční choreografii soubojů.

V ´80.letech nadále proplouvá v menších a vedlejších rolích v poměrně známých kung fu snímcích, komediích i krimi. Je vidět ve filmech s těmi nejlepšími bojovníky jako byli Jang Lee Hwang, Jackie Chan, Fung Hak On, Kara Hui a Wah Yuen. Větší roli bankovního lupiče získal v kriminálce What price honesty? (1981) a jako Molestor si zafajtil v pecce Biao Yuena, v Dreadnaught (1981).

Z menších rolích thugů, bratrů, vojáků, banditů a bodyguardů se však Lee Fat Yuen nikdy nevymanil, přesto je součástí velikého množství filmových šarvátek ve známých, byť i nedoceněných ztracených kung fu klenotů. V posledních letech byl viděn nejvíce v rolích policajtů a s přestávkami točí dodnes.

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2006 Hak se wui yi wo wai kwai
1993 Huo zhong
Wu shu: Ji mi dang an
1992 Du cheng da heng II zhi zhi zun wu di
Haken
Hard Boiled
1991 Huo bao lang zi
Lie huo qing chou
1990 Biao jie, ni hao ye!
Wu tai jie mei
Xiao tou a xing
Xue zai feng shang
Yi dan xiong xin
1989 Sha shou hu die meng
Shi mian mai fu
1988 Lie ying ji hua
Scorpion Thunderbolt
Yi dan hong chun
1987 Gong woo ching
Si da tian wang
1986 Nui Ji Zapai Jun
Yuan Zhen-Xia yu Wei Si-Li
1985 Jian dong xiao xiong
Jiao tou fa wei
Leng xie tu fu
Let's Make Laugh II
Lian huan pao
Majestic Thunderbolt
Ochránce
Police Story
Tai cheung lo dau
Xiao nian Su Qi Er
1984 Bu yi shen xiang
Lai xin sha zhan
Moh din tiu lung
Ninja
Ren xia gui
Secret Service of the Imperial Court
Sha tan chu geng
Xin fei hu wai chuan
1983 Boh ngau
Huo pin you jian qu
Liu zhi qin mo
Lu ding ji
Ma tou
Projekt A
Ri jie
Shaolin chuan ren
Shaolinští vetřelci
Xue han jin qian
1982 Gang Master
Heng sao yu dan dang
Huan hua xi jian
Hua sha
Human Lanterns
Huo Yuan-Jia
Chu liu xiang zhi you ling shan zhuang
Jia ren you yue
Lie mo zhe
Wu Song
Xiao zi you zhong
Zei xing
1981 Dian ma ling hou
Chin mun bat jeung
I.Q. ben dan
Jing wang shuang xiong
Jin sha shou
Legal Illegals, The
Liu Xiao Feng zhi jue zhan qian hou
Qian wang dou qian ba
What Price Honesty
Wu ting
Xie ying wu
Yong zhe wu ju
Yuan yin
1980 Fighting Fool
Fo jia xiao zi
Klan bílého lotosu
Král kung-fu
Lackey and the Lady Tiger
Master Killers
Mistr úderu
Mladý mistr
Návrat do 36. komnaty Shaolinu
Rendezvous with Death
The Convict Killer
The Cheeky Chap
The Kid with a Tattoo
The Magnificent Kick
The Way to Hell
Tiger Over Wall
Two Fists against the Law
Two on the Road
1979 Guai zhao ruan pi she
Hao xia
Jue zhan yin hu
Lie ri kuang feng ye huo
Liu he qian shou
Long xing dao shou jin zhong jun
Mi quan san shi liu zhao
Pomsta mimo zákon
Rošťák He
Shao Lin zhen ying xio
Šílený opičák kung-fu
Ten, který láme kosti opět bojuje
Tou du lai ke
Xiong sheng Cai Li Fo
Za jia gao shou
Zhui ming ren
1978 Ci xiong shuang sha
Edge of Fury
Hong yi la ma
Jie quan da dong kau
Jue dou Lao Hu Zhuang
Meng nan da zei yan zhi hu
She nu yu chao
Za ma
1977 Bo ming
Fang Shi Yu da po mei hua zhuang
Jing wu men xu ji
Lu si niang chuang shao lin
Qian li dan qi zhui xiong
Ren hu lian
San de huo shang yu chong mi liu
Sheng jian feng yun
Shen quan da zhan kuai qiang shou
Shi da di zi
1976 Da tai jian
Hu hao shuang xing
Křížová cesta Šaolinem
Lung men bei chi
Tajní nepřátelé Stříbrné lišky
Tian huang ju xing
Wan fa gui zong yi Shao Lin
Yong chun jie quan
1975 Long men feng yun
Xiang Gang chao ren
1974 Da tie nu
Da xiao you long
Diao man dou feng sao
Liang hu e dou
Shao Lin he shang
1973 Gan jin sha jue
Hei bao
Heng chong zhi zhuang nu sha xing
Hu quan
Meng hu xia shan
Nu ying xiong fei che duo bao
Shuang long chu hai
Shuang mian nu sha xing
Tie han
1972 Huang se sha shou

Dokumentární

1981 The Art of High Impact Kicking

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace